Κορονοϊός: Η επιδημία δεν πρέπει να οδηγεί σε ακύρωση του εμβολιασμού των παιδιών

Κορονοϊός: Η επιδημία δεν πρέπει να οδηγεί σε ακύρωση του εμβολιασμού των παιδιών
Μικρό αγόρι εμβολιάζεται. shutterstock

Αποτελεί δραματική αφέλεια η παύση του εμβολιασμού των παιδιών λόγω της ανασφάλεια από την εξάπλωση της επιδημίας.

Μεταξύ των ιδιαίτερα κρίσιμων ζητημάτων πουν έχουν προκύψει στο μέτωπο της υγείας λόγω της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού, περιλαμβάνεται και η ανασφάλεια για το εμβολιασμό των παιδιών. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους ενώ την ίδια στιγμή και μια μερίδα γιατρών προέβαιναν σε ακυρώσεις εμβολιασμών ώστε να μην υπάρχουν μετακινήσεις και επαφές. 

Πάνω στο θέμα αυτό τοποθετήθηκε χθες 30/3 η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου υγείας, η οποία έδωσε ρητή εντολή ώστε να συνεχίζεται κανονικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Όπως τόνισε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, σχετικά με τη συνέχιση των εμβολιασμών στα παιδιά αυτή την κρίσιμη περίοδο, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε ομόφωνη απόφασή της, τονίζει πως η διακοπή του εμβολιασμού ακόμα και για βραχύ χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επινόσων ατόμων, να αυξήσει την πιθανότητα επιδημιών από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και να επιβαρύνει περαιτέρω το σύστημα υγείας. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς και τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνεται ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών έως τα 2 έτη της ηλικίας τους, χωρίς καθυστέρηση, σε συνεννόηση με τον παιδίατρο, ιδιαίτερα για εμβόλια πρώτης προτεραιότητας όπως το διφθερίτιδας τετάνου κοκίτη, πολιομυελίτιδας, αιμόφιλου της ινφλουέντσας, πνευμονιόκοκκου, MMR και μηνιγγίτιδας, με προτίμηση στη χορήγηση πολυδυνάμων εμβολίων ώστε να μειώνονται οι επισκέψεις. 

«Οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται στο ιατρείο σε καθορισμένη ημερομηνία και ώρα, ώστε η ανθρώπινη επαφή αναμονής να περιορίζεται στο ελάχιστο. Το παιδί που πρόκειται να εμβολιαστεί θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα μόνο γονέα. Για τα παιδιά ηλικίας άνω των δύο ετών, θα προγραμματιστούν εκ νέου μετά την υποχώρηση του τρέχοντος κύματος της επιδημίας οι επαναληπτικές δόσεις. Έχουν εκδοθεί γενικές οδηγίες για αυτό το θέμα», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Επίσης πρόσφατα ο καθηγητής ανέφερε ότι και ο εμβολιασμός με τον πνευμονιόκοκκο είναι μια στρατηγική πάρα πολύ σημαντική για τη Δημόσια Υγεία. Αφορά ομάδες του πληθυσμού που είναι ηλικιωμένοι, ηλικίας άνω των 65 ετών, και ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Μάλιστα ακόμη και τώρα δεν είναι αργά για το συγκεκριμένο εμβόλιο. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχει θεσπιστεί εδώ και πολλά χρόνια στην Πατρίδα μας ο συγκεκριμένος εμβολιασμός. Πρέπει να πραγματοποιείται με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως αυτά που σας ανάφερα, σε ανθρώπους που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες. Και είμαι σίγουρος ότι οι γιατροί που δεν έχουν μεριμνήσει να εμβολιάσουν τους ασθενείς που ανήκουν στις αυξημένες ομάδες για πνευμονιόκοκκο, θα πρέπει να τους εμβολιάσουν έστω και τώρα. Ποτέ δεν είναι αργά». 

Διευκρίνισε ακόμη ότι αν τώρα ο ίδιος ο αναπνευστικός ιός, ο νέος κορoνοϊός, που κάνει τη νόσο Covid-19 προκαλεί αυξημένες βακτηριακές επιπλοκές ή πνευμονίες, δεν έχει διαπιστωθεί καθώς δεν έχουν δημοσιευθεί μελέτες, όμως δεν υπα΄ρχει και λόγος αμφισβήτησης ότι δεν το κάνει. Εξάλλου αυτό το έχουμε δει στη γρίπη, η οποία συμπεριφέρεται με παρόμοιο τρόπο, το έχουμε δει σε άλλους αναπνευστικούς ιούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα