Κορονοϊός: Είσοδος σε lockdown με νοσοκομεία περιορισμένων δυνατοτήτων

Κορονοϊός: Είσοδος σε lockdown με νοσοκομεία περιορισμένων δυνατοτήτων
Σε κρίσιμο σημείο η διαθεσιμότητα ΜΕΘ για κορονοϊό στην Ελλάδα. AP

Ο προβληματισμός αν θα καταφέρουν τα νοσοκομεία με τις μόλις 315 κενές ΜΕΘ εκ των οποίων οι 128 είναι για ασθενείς με κορονοϊό, να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες, ανησυχεί την Κυβέρνηση.

Η επέλαση της επιδημίας με ρυθμούς που -αν και θα έπρεπε- δεν περίμενε η Κυβέρνηση, οδηγεί σε δραματική πίεση το ΕΣΥ, το οποίο κανείς δεν γνωρίζει αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις επικείμενες ανάγκες. Οι μόλις 315 κενές κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι 128 αφορούν σε περιστατικά κορονοϊού, δεν φαίνονται αρκετές ενόψει της ανοδικής πορείας των νέων σοβαρών περιστατικών που αναμένονται τις επόμενες μέρες.

Η Κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τις πιέσεις ανακοινώνοντας σήμερα καθολικό lockdown, όμως η απόφαση αυτή, αναμένεται να αποδώσει με σταδιακή αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων μετά από 15 ημέρες, όπως είχε φανεί και κατά το πρώτο “απαγορευτικό” το Μάρτιο. Μάλιστα τότε η κατάσταση ήταν πιο ήπια και η επιδημία δεν είχε δείξει την εκθετική αύξηση που παρουσιάζει σήμερα.

Γνωρίζουμε πλέον ότι σχεδόν 4000 κλίνες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν δεσμευτεί για νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό με τις 1.500 να έχουν ήδη καλυφθεί. Επίσης συνολικά στη χώρα διαθέτουμε 1.013 κλίνες ΜΕΘ, από τις οποίες 348 είναι κλίνες για Covid-19 και ήδη είναι καλυμμένες πάνω από 220, δηλαδή το 63%.

Εισερχόμαστε δηλαδή σε ένα νέο lockdown έχοντας ήδη “καταναλώσει” σημαντικές εφεδρείες όσον αφορά στις δυνατότητες νοσηλείας. Επίσης από πλευράς στελέχωσης ακόμη τα πράγματα δεν είναι σε καλή κατάσταση, αν και ίσως είναι σε καλύτερη από το Μάρτιο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο βέβαια ότι πριν δυο μέρες ανεστάλησαν και οι άδειες των υγειονομικών.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά τα στοιχεία εκείνα που είχαν επιβάλλει το καθολικό lockdown το Μάρτιο. Στις 23 Μαρτίου είχαμε διαθέσιμες 217 ΜΕΘ για Covid-19 σε σύνολο 797. Από τις συγκεκριμένες ΜΕΘ ήταν καλυμμένο το 34%. Η κορύφωση σε κάλυψη ΜΕΘ συνέβη την 3η εβδομάδα της καραντίνας με τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ να φτάνουν τους 105. Όταν δε, λήφθηκε η απόφαση για να χαλαρώσουν σταδιακά τα μέτρα μετά από 6 εβδομάδες καραντίνας, υπήρχαν διαθέσιμες 1015 συνολικά ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 353 ήταν για Covid με 88 μόνο νοσηλευόμενους σε αυτές και φυσικά ραγδαία μείωση των νέων κρουσμάτων.

Η σημερινή εικόνα δεν έχει καμία σχέση με το πρώτο κύμα, το οποίο κράτησε 4 μήνες με την απόφαση για lockdown στον πρώτο κιόλας μήνα. Ήδη στην Ελλάδα βρισκόμαστε στον 4ο μήνα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιδημιολογικής κοινότητας θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το ΕΣΥ θα βρεθεί σε οριακό σημείο σε λίγες μέρες.

Χθες, Τετάρτη 4/11 σημειώθηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνώσεων. Συγκεκριμένα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2646. Τα κρούσματα είναι πολύ λιγότερα έναντι άλλων χωρών, όμως αποδεικνύεται λάθος η σύγκριση της χώρας με άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο. Εξ άλλου και το συγκεκριμένο κράτος βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση του συστήματος υγείας.

Η κατάσταση λοιπόν είναι ιδιαίτερα δύσκολη και η κυβέρνηση ποντάρει σε αρχική σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων και στη συνέχεια σε μείωση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με βάση το lockdown που αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα σήμερα. Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία.

Μια άλλη παράμετρος η οποία τελικά επιδημιολογικά φαίνεται να απαξιώθηκε, είναι και ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt. Γνωρίζαμε ότι με το σχετικό δείκτη κοντά στη μονάδα δεν θα έπρεπε να υπάρχει ανησυχία. Όμως τελικά αποδείχτηκε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. τα απόλυτα νούμερα, κρουσμάτων διασωληνώσεων και περιορισμένης ευελιξίας συστήματος περίθαλψης, είναι οι πλέον σημαντικοί παράγοντες.

Κάτι ακόμη που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι σύμμαχος της εκθετικής πορείας της πανδημίας είναι ο χειμωνιάτικος καιρός, κάτι που δεν ίσχυε την περίοδο του πρώτου κύματος το οποίο ήρθε όταν είχε τελειώσει ο χειμώνας και η περίοδος έξαρσης της γρίπης.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα