Κορονοϊός: Με ποια σειρά εμφανίζονται τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Με ποια σειρά εμφανίζονται τα συμπτώματα
Άρρωστη γυναίκα shutterstock

Τι δείχνει μελέτη για τα συμπτώματα του κορονοϊού και πώς η σειρά τους θα βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίζουν πιο γρήγορα τους ασθενείς με Covid-19 και να τους παρέχουν καλύτερη θεραπεία.

Την πιθανή σειρά, με την οποία εμφανίζονται τα συμπτώματα του κορονοϊού, διαπίστωσαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. Σύμφωνα με την μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Public Health, πρώτα εμφανίζεται πυρετός, βήχας και μυικοί πόνοι και ακολουθούν ναυτία και/ή εμετός και μετά διάρροια.

Η γνώση της σειράς των συμπτωμάτων του Covid-19 μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να αναζητήσουν αμέσως φροντίδα ή να αποφασίσουν αμέσως να απομονωθούν, λένε οι επιστήμονες. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους γιατρούς να αποκλείσουν άλλες ασθένειες ή να σχεδιάσουν πώς να θεραπεύσουν τους ασθενείς,

«Αυτή η σειρά είναι ιδιαίτερα σημαντική για να γνωρίζουμε πότε έχουμε αλληλεπικαλυπτόμενους κύκλους ασθενειών όπως η γρίπη, που συμπίπτουν με λοιμώξεις του Covid-19», δήλωσε ο Πίτερ Κουν, καθηγητής ιατρικής, βιοϊατρικής μηχανικής και αεροδιαστημικής και μηχανολογίας στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Και πρόσθεσε: “Οι γιατροί μπορούν να καθορίσουν ποια μέτρα πρέπει να λάβουν για να φροντίσουν τον ασθενή και μπορεί να αποτρέψουν την επιδείνωση της κατάστασής του”.

«Δεδομένου ότι υπάρχουν τώρα καλύτερες προσεγγίσεις στις θεραπείες για τον Covid-19, ο εντοπισμός ασθενών νωρίτερα θα μπορούσε να μειώσει το χρόνο νοσηλείας», δήλωσε ο Τζόζεφ Λάρσεν, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Καλύτερες αποφάσεις για τη θεραπεία

Ο πυρετός και ο βήχας συνδέονται συχνά με ποικίλες αναπνευστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) και του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS). Αλλά ο χρόνος και τα συμπτώματα στην άνω και κάτω γαστρεντερική οδό ξεχωρίζουν τον Covid-19.

«Η άνω γαστρεντερική οδός (δηλαδή, ναυτία / έμετος) φαίνεται να επηρεάζεται πριν από την κατώτερη γαστρεντερική οδό (δηλαδή, διάρροια) στο Covid-19, που είναι το αντίθετο από MERS και SARS», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Οι συγγραφείς εξέτασαν τη σειρά των συμπτωμάτων την άνοιξη από τα ποσοστά εμφάνισης συμπτωμάτων σε πάνω από 55.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορονοϊού στην Κίνα, τα οποία συλλέχθηκαν από τις 16-24 Φεβρουαρίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μελέτησαν επίσης ένα σύνολο δεδομένων περίπου 1.100 περιπτώσεων που συλλέχθησαν από τις 11 Δεκεμβρίου έως τις 29 Ιανουαρίου. από ομάδα εμπειρογνωμόνων της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας.

Για να συγκρίνουν τη σειρά των συμπτωμάτων του Covid-19 με τη γρίπη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 2.470 περιπτώσεις στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και το Νότιο Ημισφαίριο που αναφέρθηκαν στις αρχές υγείας από το 1994 έως το 1998.

«Η σειρά των συμπτωμάτων έχει σημασία. Η γνώση ότι κάθε ασθένεια εξελίσσεται διαφορετικά σημαίνει ότι οι γιατροί μπορούν να εντοπίσουν νωρίτερα εάν κάποιος πιθανώς έχει Covid-19 ή άλλη ασθένεια, που μπορεί να τους βοηθήσει να λάβουν καλύτερες αποφάσεις για τη θεραπεία», δήλωσε ο Λάρσεν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα