Έπεσε ο ρυθμός των εμβολιασμών – “Θολώνει” το κυβερνητικό αφήγημα

Έπεσε ο ρυθμός των εμβολιασμών – “Θολώνει” το κυβερνητικό αφήγημα
Στιγμιότυπο από εμβολιαστικό κέντρο στην Αθήνα AP

Χάθηκε το στοίχημα για 110.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Χιλιάδες πολίτες ακυρώνουν τα ραντεβού ακόμη και για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Θωρείται σχεδόν βέβαιο πλέον ότι το αφήγημα της Κυβέρνησης για 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς μέσα στον Ιούνιο δεν θα επιβεβαιωθεί, καθώς καθημερινά οι χορηγούμενες δόσεις είναι λιγότερες από 100.000. Δυστυχώς οι πολιτικές εκτιμήσεις έπεσαν για μια ακόμη φορά έξω, γεγονός το οποίο έχει άμεσο αντίκτυπο στην υπεραισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί ότι θα ζήσουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι όσον αφορά στην επιδημία κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για την πορεία των εμβολισμών, τις δύο τελευταίες εβδομάδες (ήτοι 12 ημέρες λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων) κατά μέσο όρο γίνονταν 97.629 εμβολιασμοί την ημέρα, ενώ θα έπρεπε να κυμαίνονται μεταξύ 105.000-110.000. Δηλαδή υπολείπονται περίπου 10.000 εμβολιασμοί την ημέρα για την επίτευξη του ημερήσιου στόχου.

Κατανοεί λοιπόν κανείς ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έγιναν περί τους 150.000 λιγότερους εμβολιασμού απ’ ότι αναμένονταν, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός καθώς καθώς έτσι φρενάρεται το χτίσιμο του ποσοστού ανοσίας. Αν εξακολουθήσει αυτός ο ρυθμός μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν θα επιτευχθεί το 50% εμβολιαστικής κάλυψης τουλάχιστον με μία δόση του συνολικού πληθυσμού και φυσικά οι πολίτες που θα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία και θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα ξεπερνούν το 25%, καθώς διαπιστώνονται ακυρώσεις ραντεβού για τις δεύτερες δόσεις.

Για την κατάσταση αυτή εκτιμάται ότι ευθύνεται αφενός η καθυστέρηση εισαγωγής δόσεων αλλά και η ανασφάλεια των πολιτών σχετικά με τα εμβόλια.

Η Πολιτεία εξ αρχής είχε να αντιμετωπίσει ένα ποσοστό της τάξης του 25% από το σύνολο των πολιτών που είτε δεν θα μπορούσαν λόγω συνθηκών να εμβολιαστούν είτε δήλωναν “ταγμένοι” αρνητές.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του καθηγητή Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελου Μανωλόπουλου, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε «Εγώ περίμενα ότι τον Ιούνιο, με βάση τα εμβόλια που έχει ανακοινωθεί ότι θα παραλάβουμε, ότι θα πρέπει να πάμε περίπου στους 200.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Παραμένουμε κάτω από τους 100.000»

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως αυτό αποτελεί πράγματι ένα πρόβλημα, προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει εάν αυτό προκύπτει εξαιτίας μη προθυμίας του κόσμου ή εάν δεν έχουμε εμβόλια. Ο κος Μανολόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως ενδεχομένως υπάρχει ένας εφησυχασμός και μια εσφαλμένη αντίληψη πως η πανδημία τελείωσε.

«Ίσως νομίζουν ότι επειδή έρχεται καλοκαίρι, ο ιός με τον ζεστό καιρό δεν θα είναι τόσο βλαβερός και δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα» σχολίασε τονίζοντας πως μια τέτοια αντίληψη είναι λάθος. «Πρέπει να δούμε ποιοι δεν εμβολιάζονται και γιατί δεν εμβολιάζονται» συνόψισε ο καθηγητής επισημαίνοντας ότι πρέπει να στοχεύσουμε ακριβώς στην ενημέρωση της σημασίας του εμβολιασμού σε αυτές τις ομάδες.

Καθυστερούν οι παραδόσεις

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε σχέση με τις παραδόσεις των εμβολίων, η Pfizer για το μήνα Ιούνιο θα παραδώσει 2.070.900 δόσεις, η εταιρία Moderna 308.400 δόσεις και η εταιρεία AstraΖeneca ποσότητα που κυμαίνεται μεταξύ των 400.000 και τον 500.000 δόσεων. “Η εταιρεία Johnson & Johnson έδωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- και από εκεί λάβαμε τα στοιχεία- ένα εύρος παραδόσεων, λέγοντας ότι θα συγκεκριμενοποιήσει τις παραδόσεις τις επόμενες ημέρες”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Με βάση τα δεδομένα αυτά για τον Ιούνιο είναι δεδομένο ότι θα εμβολιαστούν σίγουρα περί τους 2,5-2,6 εκατομμύρια πολίτες, όπως διαπιστώνεται από τις χορηγήσεις εμβολίων mRNA (Pfizer και Moderna) καθώς και κάποιες από AstraZeneca. Ο στόχος για 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς θα επιτυγχάνονταν αν είχαμε και τα περίπου 1 εκατομμύριο εμβόλια που αναμέναμε από τη Johnson & Johnson αλλά και από τη μη ακύρωση εμβολιασμών με AstraZeneca.

Σύμφωνα με τα χθεσινά επίσημα στοιχεία από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε έχουν πραγματοποιηθεί περί τους 5,88 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Περίπου 3,8 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό της τάξης του 37%, και περίπου 2,2 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που προσεγγίζει το 21%.

Προκειμένου λοιπόν να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί η Κυβέρνηση προωθεί πλέον το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για όποιον πολίτη άνω των 18 ετών το επιθυμεί, σε όλα τα εμβόλια, με εξαίρει το AstraZeneca που χορηγείται σε άτομα άνω των 30 ετών.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Κικίλιας, την άλλη εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τις ηλικιακές ομάδες 18-29 ετών, σε δύο φάσεις. Η πρώτη 25-29 και η δεύτερη 18-24.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα