Κορονοϊός: Μεταδίδεται από άνθρωπο σε γάτα, επιβεβαιώνουν οι έρευνες

Κορονοϊός: Μεταδίδεται από άνθρωπο σε γάτα, επιβεβαιώνουν οι έρευνες
ASAP Animal Shelter Assistance Program/Facebook

Επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο βρήκαν καινούρια στοιχεία για τη μετάδοση του κορονοϊού από άνθρωπο σε γάτα.

Στον εντοπισμό δύο περιστατικών μετάδοσης Covid-19 από άνθρωπο σε γάτα, προχώρησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, βρίσκοντας τα κρούσματα στο πλαίσιο σχετικής έρευνας για την μόλυνση τον αιλουροειδών από κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Γάτες από διαφορετικές ράτσες που ζούσαν σε ξεχωριστά νοικοκυριά εμφάνισαν ήπια έως σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι και τα δύο κατοικίδια είχαν μολυνθεί από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι είχαν συμπτώματα Covid-19 πριν οι γάτες αρρωστήσουν.

Η μελέτη αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης από γάτα σε άνθρωπο ή ότι γάτες, σκύλοι ή άλλα κατοικίδια ζώα παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιδημιολογία των ανθρώπινων μολύνσεων από Covid-19.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα κατοικίδια ζώα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «ιική δεξαμενή», επιτρέποντας τη συνεχή μετάδοση και ανέφεραν ότι είναι σημαντικό να βελτιωθεί η κατανόηση του κατά πόσον τα κατοικίδια ζώα μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη μόλυνση των ανθρώπων.

Η καθηγήτρια Margaret Hosie, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Αυτές οι δύο περιπτώσεις μετάδοσης από άνθρωπο σε ζώο, που βρέθηκαν στον πληθυσμό των αιλουροειδών στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν γιατί είναι σημαντικό ότι βελτιώσουμε την κατανόησή μας για τη μόλυνση με Sars-CoV-2 στα ζώα. Καθώς τα κρούσματα στους ανθρώπους μειώνονται, η προοπτική μετάδοσης μεταξύ των ζώων καθίσταται όλο και πιο σημαντική ως πιθανή πηγή επαναφοράς του Sars-CoV-2 στον άνθρωπο».

Η πρώτη γάτα ήταν ένα τετράμηνο θηλυκό γατάκι Ragdoll, ο ιδιοκτήτης του οποίου εμφάνισε συμπτώματα που συνέπιπταν με τη λοίμωξη Sars-CoV-2 στα τέλη Μαρτίου 2020, αν και δεν είχε εξεταστεί με τεστ.

Το γατάκι μεταφέρθηκε σε κτηνίατρο με δυσκολίες στην αναπνοή τον Απρίλιο του 2020, αλλά η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Τα δείγματα των πνευμόνων του αποκάλυψαν μια ιογενή πνευμονία και υπήρχαν ενδείξεις λοίμωξης Sars-CoV-2.

Η δεύτερη γάτα ήταν μια εξάχρονη θηλυκή Σιαμέζα, ο ιδιοκτήτης της οποίας ήταν θετικός στην Covid-19. Η γάτα μεταφέρθηκε στον κτηνίατρο με φτέρνισμα και επιπεφυκίτιδα, αλλά τα συμπτώματά της παρέμειναν ήπια και η γάτα αργότερα ανέκαμψε. Η μόλυνση Covid-19 επιβεβαιώθηκε σε μια αναδρομική έρευνα επιχρισμάτων, σύμφωνα με τον guardian.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι δύο περιπτώσεις είναι πιθανό να υποτιμήσουν την πραγματική συχνότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε ζώο, καθώς οι δοκιμές σε ζώα είναι περιορισμένες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα