Κορονοϊός: Συναγερμός για τον αριθμό των νεκρών - Εκτός ελέγχου η πανδημία

Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ λόγω της επέλασης της επιδημίας κορονοϊού.

Το χειρότερο σενάριο για την πορεία των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές λόγω κορονοϊου φαίνεται να επιβεβαιώνεται, καθώς τα αυξημένα κρούσματα οδηγούν στην αύξηση των θανάτων.

Σε τροχιά προς 90 νεκρούς τη μέρα φαίνεται να έχει μπει η χώρα, καθώς τα αυξημένα κρούσματα των προηγούμενων δύο εβδομάδων αυξάνουν την θνησιμότητα του πληθυσμού. Χθες καταγράφηκαν σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 87 νέοι θάνατοι, αποτυπώνοντας ουσιαστικά την αύξηση των κρουσμάτων πριν από 2-3 εβδομάδες. Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία ο Νοέμβριος αναμένεται να κλείσει με 2000 νεκρούς.

Με δεδομένη τη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού μέσα στον Νοέμβριο (πάνω από 6500 τη μέρα), η καταγραφή υψηλού αριθμού νέων θανάτων είναι δεδομένη τις επόμενες μέρες. Ήδη από την αρχή του μήνα, έχουν καταγραφεί 1074 θάνατοι, όταν το αντίστοιχο διάστημα του Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί 547. Μιλάμε δηλαδή για σχεδόν διπλάσιους.

ADVERTISING

Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές λόγω της πανδημίας, αποτελούν τον πιο σκληρό επιδημιολογικό δείκτη. Μέσα σε 3 μήνες μόνο οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 30% και σε απόλυτο νούμερο 3759 με τους 1074 μέσα στις τελευταίες 17 ημέρες. Σε μια περίοδο με εμβολιασμένο μεγάλο μέρος του πληθυσμού αυτό είναι αδικαιολόγητο.

Η πορεία της επιδημίας

Η κατάσταση δε φαίνεται δυστυχώς να βελτιώνεται άμεσα. Χθες ο ΕΟΔΥ στην εβδομαδιαία καταγραφή των νέων νοσηλειών σημείωνε μια ακόμη σημαντική αύξηση στις νέες νοσηλείες.

Ειδικότερα, την εβδομάδα 8-14/11, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 2.873, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.904. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,51. Μία εβδομάδα πριν σημείωνε ότι την εβδομάδα 1-7/11, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 2.519, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.491. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,69.

Μπορεί ο δείκτης εισαγωγών προς εξιτήρια να δείχνει βελτίωση, όμως τα απόλυτα νούμερα δεν είναι αισιόδοξα. Διαπιστώνεται αύξηση 14% στις νέες εισαγωγές και επίσης επιβάρυνση με περίπου 2000 νέες εισαγωγές που παραμένουν νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία.

Να επισημάνουμε ακόμη ότι και άλλοι δείκτες όπως η θετικότητα ή το Rt φαίνονται να έχουν βελτιωθεί, όμως και πάλι αυτό δεν εξασφαλίζει τον περιορισμό της σοβαρής νόσησης και τη μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ.

Πορεία εμβολιασμών

Μια ακόμη αρνητική διαπίστωση αποτελεί και η χθεσινή καταγραφή των εμβολιασμών. Γνωρίζουμε ότι έχουν κλειστεί το προηγούμενο 10ημερο, πολλά νέα ραντεβού για την πρώτη δόση, όμως και πάλι χθες διαπιστώσαμε μείωση.

Ειδικότερα ενώ την Τρίτη είχαμε ξεπεράσει τους 20.000 εμβολιασμούς για πρώτη δόση και αναμέναμε την περαιτέρω άνοδο, χθες έγινα μόνο 17.914. Επίσης χθες ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους άλλοι 8.175 πολίτες. Ελπίζουμε ότι είναι συγκυριακή η υποχώρηση και ότι τις επόμενες μέρες θα επιβεβαιωθεί η διάθεση 200.000 πολιτών, όπως ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για νέους εμβολιασμούς.

Επίσης και η τρίτη δόση η οποία θεωρείται απόλυτα αναγκαία να γίνει ειδικά σε ηλικιωμένους, θα χορηγηθεί. Ακόμη κι εδώ οι εμβολιασμοί είναι σχετικά χαμηλοί, με συνολικά 756.639 πολίτες να την έχουν ολοκληρώσει σε σύνολο άνω των 2,2 εκατομμυρίων που θα μπορούσαν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΕΟΔΥ, Κορονοϊός
SHARE:

24Media Network