Κορονοϊός: Πέμπτος νεκρός στην Ελλάδα – Στα 387 τα κρούσματα

Κορονοϊός: Πέμπτος νεκρός στην Ελλάδα – Στα 387 τα κρούσματα
Νοσοκομείο «Η Σωτηρία» Eurokinissi

Ένας άνθρωπος που νοσηλευόταν σε ΜΕΘ, είναι ο πέμπτος νεκρός από τον κορονοϊό στη χώρα μας. Συνολικά έχουν διαπιστωθεί 387 κρούσματα με τα νέα να ανέρχονται σε 35. Εξιτήριο πήραν 14 ασθενείς.

Ένας άνθρωπος που νοσηλευόταν σε ΜΕΘ, κατέληξε ανεβάζοντας τον απολογισμό των θυμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα στους 5. Την ίδια στιγμή έχουν λάβει εξιτήριο 14 ασθενείς, 4 επιπλέον από χθες.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν διαπιστωθεί 387 κρούσματα, εκ των οποίων τα 35 νέα. Από τους ασθενείς 70 νοσηλεύονται και οι 11 εξ αυτών είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης.

Τα 60 από τα κρούσματα δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό ή σχέση με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Το μεγαλύτερο μέρος των νοσηλευθέντων είναι άντρες, ενώ συνολικά έχουν γίνει έλεγχοι σε 4900 εργαστηριακά δείγματα για την παρουσία του νέου κορονοϊού.

Οι νοσηλευμένοι στις εντατικές είναι όλοι άνδρες με τη μέση ηλικία να είναι στα 69 έτη. Η δε μέση ηλικία των ατόμων που κατέληξαν ήταν 68 ετών. Ο νέος θάνατος αφορά άνδρα ο οποίος όπως και οι προηγούμενοι 5 είχε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, δηλαδή η υγεία του ήταν επιβαρυμένη.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Σύμφωνα με τη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας το απόγευμα της Τρίτης, από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, υπάρχει ανάγκη για την τήρηση αυστηρών μέτρα υγιεινής στο χώρο τους σπιτιού για εκείνους που έρχονται από το εξωτερικό.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγγειλε την αναστολή των τακτικών χειρουργείων σε ιδιωτικές δομές υγείας. Ανέφερε ακόμη ότι οι περισσότεροι από εκείνους που νοσηλεύονται είναι σε καλή κατάσταση, αν και και διευκρίνισε ότι ο ιός είναι απρόβλεπτος και κατά την 5η-6η ημέρα δείχνει να προκαλεί επιδείνωση.

Σχετικά με τα αντιδραστήρια για τη διενέργεια ελέγχων τονίστηκε πως υπάρχει επάρκεια στα εργαστήρια αναφοράς. Τονίστηκε ότι ο έλεγχος γίνεται με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Μάλιστα είναι κρίσιμο να μην “καταναλώνουμε” υλικά και τη δυναμικότητα των εργαστηρίων με ελέγχουν οι οποίοι μπορεί να βγουν αρνητικού ειδικά στην αρχή της επώασης του ιού.

Η παρακολούθηση της επιδημίας συνεχίζεται, με την καταγραφή των κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση των επαφών τους. Όπως επίσης και με την καταγραφή των σοβαρών περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Μάλιστα η αναλογία είναι για κάθε 5 ασθενείς σε ΜΕΘ από πίσω είναι άλλοι 95 οι οποίοι ανήκουν στο 85% των περιπτώσεων με ήπια μορφή της νόσους και στο 10%-15% μέτρια προς σοβαρή μορφή της νόσου.

Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι με βάση τα στατιστικά δεδομένα από τη Γουχάν, μόνο το 15% των περιστατικών καταγραφονταν. Με βάση τα ελληνικά δεδομένα το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο.

Χαρδαλιάς

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από τις 6 το πρωί της Τετάρτης, απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα όποιου πολίτη που δεν έχει την Ελληνική Ιθαγένεια ή δεν είναι πολίτης από χώρα της ΕΕ, παρά μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη η οποία σχετίζεται με επείγουσα εργασία ή οικογένεια.

Αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα πολίτες εκτός ΕΕ θα πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες.

Συστήνεται δε σε όσους έρχονται και είναι Έλληνες οι πολίτες της ΕΕ να προχωρούν σε οικειοθελή καραντίνα. Η σύσταση αυτή είναι ακόμη πιο ισχυρή για όσους έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Μια σύσταση θα περιφρουρηθεί από την Πολιτεία και δεν θα επιτραπεί η μη εφαρμογή της.

Επίσης περιορισμοί στην κυκλοφορία επιβάλλονται και στους διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών και Προσφύγων (ΚΥΤ).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα