Κορονοϊός: Περιορίζει εντέλει το πλύσιμο των χεριών τη μετάδοση;

Κορονοϊός: Περιορίζει εντέλει το πλύσιμο των χεριών τη μετάδοση;
Πλύσιμο χεριών Shutterstock

Μπορεί το πλύσιμο των χεριών να συνιστάται για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού, ωστόσο ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι άλλος.

Τον πρώτο καιρό της πανδημίας κορονοϊού, οι ειδικοί συνιστούσαν το πλύσιμο των χεριών ως τρόπο πρόληψης της μόλυνσης, με τα ενημερωτικά βίντεο να ενθαρρύνουν τους πολίτες να πλένουν τα χέρια τους, να φορούν μάσκες και να απέχουν 2 μέτρα. Μεταγενέστερη έρευνα έδειξε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι μέσω σωματιδίων στον αέρα.

Γιατί εστιάσαμε στο πλύσιμο των χεριών

Όταν λίγα ήταν γνωστά για τον κορονοϊό, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε μικροβιοφόρες εστίες, δηλαδή επιφάνειες όπως τα χερούλια στα ΜΜΕ όπου ο ιός μπορεί να επιβιώσει χωρίς κάποιο ξενιστή για κάποιο χρονικό διάστημα, επειδή άλλες ασθένειες όπως ο νοροϊός μπορούν να μεταδοθούν με αυτόν τον τρόπο.

Πώς εξαπλώνεται ο κορονοϊός

Μετάδοση από μια επιφάνεια μπορεί να συμβεί, αλλά η ομιλία και ο βήχας φαίνεται να παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο, επειδή αναδίδουν μικροσκοπικά σωματίδια υγρού αερολύματος που περιέχουν τον ιό. Σε κλειστούς χώρους, αυτά τα σωματίδια μπορούν να παραμείνουν για λεπτά ή ώρες, οδηγώντας τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ να προτείνουν την περασμένη εβδομάδα οι πολίτες να φορούν δύο μάσκες. Τώρα υποστηρίζουν ότι η μετάδοση από τις επιφάνειες “δεν θεωρείται κοινός τρόπος με τον οποίο ο κορονοϊός διαδίδεται”.

Μπορεί το πλύσιμο των χεριών να αποτρέψει την εξάπλωση του κορονοϊού;

Παρόλο που υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι οι μικροβιοφόρες εστίες παίζουν ρόλο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το Covid δεν παραμένει στις επιφάνειες. Ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας έβαλε το πλύσιμο των χεριών και τον καθαρισμό των επιφανειών στην κορυφή των ενημερωμένων οδηγιών που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα τον Φεβρουάριο. Ο κίνδυνος προσβολής από τον ιό μέσω αφής μπορεί να είναι χαμηλότερος, αλλά μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει.

Υπάρχουν κίνδυνοι από το συνεχές πλύσιμο των χεριών;

Εκτός από το σημαντικό κόστος και προσπάθεια που συνεπάγεται ο ψεκασμός και το σκούπισμα επιφανειών σε σχολεία, δημόσιες συγκοινωνίες και αλλού, έχουν εκφραστεί ανησυχίες από ορισμένους ερευνητές ότι τα βακτήρια και οι ιοί ενδέχεται να γίνουν ανθεκτικά στα απολυμαντικά. Επιστήμονες στο University of the Free State ανακάλυψαν ότι ορισμένα σπάνια βακτήρια ήταν ανθεκτικά στα απολυμαντικά που διατίθενται στο εμπόριο στη Νότια Αφρική.

Το πλύσιμο των χεριών αποτρέπει άλλες ασθένειες;

Αν και το πλύσιμο των χεριών μπορεί να έχει περιορισμένο ρόλο στην πρόληψη της μετάδοσης του Covid, υπάρχει ουσιαστικές αποδείξεις ότι μειώνει την εξάπλωση του κρυολογήματος, της γρίπης, του νοροϊού και γαστρεντερικών λοιμώξεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα