Κορονοϊός: Εκτός ελέγχου η επιδημία, με ρεκόρ νέων κρουσμάτων στο 4ο κύμα

Κορονοϊός: Εκτός ελέγχου η επιδημία, με ρεκόρ νέων κρουσμάτων στο 4ο κύμα
Ράπιντ τεστ στα Χανιά AP

Τον έβδομο υψηλότερο αριθμό νέων μολύνσεων κορονοϊού, από την αρχή της επιδημίας ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, παράλληλα με τη διενέργεια νέου ρεκόρ τεστ. Ανησυχητικές προβλέψεις για τις επόμενες εβδομάδες.

Ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού για το τελευταίο τρίμηνο ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, ένας αριθμός ο οποίος προβληματίζει και ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα. Το 4ο κύμα της επιδημίας στην χώρα εξαπλώνεται όλο και περισσότερο και αναμένεται να διατηρηθεί όσο ο πληθυσμός παραμένει ανεμβολίαστος και όσο διατηρείται η χαλαρότητα των μέτρων λόγω διακοπών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χθεσινός αριθμός νέων κρουσμάτων, 3593, είναι ο 7ος υψηλότερος που έχει καταγραφεί στη χώρα. Σ’ αυτό βέβαια συντέλεσε και ο αριθμό ρεκόρ τεστ τα οποία ξεπέρασαν τις 97.000. Όμως το ιδιαίτερα αρνητικό είναι πως και η θετικότητα ήταν ιδιαίτερα υψηλά κοντά στο 3,7%.

Ένα ακόμη ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός είναι ότι στην Αττική, εντοπίστηκε μόνο το 37% των νέων κρουσμάτων αν και στην εν λόγω περιφέρεια διενεργείται ο μεγαλύτερος όγκος των τεστ.

Είναι ξεκάθαρο πως οι άλλες περιφέρειες της χώρας, έχουν υψηλό ιικό φορτίο, το οποίο μάλιστα σε σημαντικό βαθμό δεν εντοπίζεται.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα χθες εντοπίστηκε σε παιδιά, δηλαδή σε ηλικίες κάτω των 17 ετών. Η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει τις αναφορές των επιδημιολόγων αλλά και των εκπροσώπων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ότι τα παιδιά αποτελούν σημαντική παράμετρο μετάδοσης της επιδημίας και ότι μπορούν να αποτελέσουν “εργαστήρια” δημιουργίας νέων μεταλλάξεων.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις

Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι από τη μια γίνεται μια καλύτερη επιτήρηση της επιδημίας λόγω του μεγάλου αριθμού τεστ, ενώ και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι διαχειρίσιμες. Όμως δεν μπορεί να υπάρξει προβλεψιμότητα για το τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες εβδομάδες.

Σημαντική θεωρείται η τοποθέτηση του καθηγητή της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο οποίος φαίνεται να καθιερώνει έναν νέο όρο για την εποπτεία της επιδημίας, το «παπ- τεστ της πανδημίας». Όπως εξήγησε, τα αρχικά ΠΑΠ προέρχονται από τις παραλλαγές (μεταλλάξεις του ιού)που παρουσιάζονται, την ανοσία που έχει επιτευχθεί αλλά και την προστασία που υπάρχει για προς τον ιό.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «εάν δεν έχουμε νέες παραλλαγές, κι αν πάμε τα ποσοστά των εμβολιασμένων όσο πιο κοντά γίνεται στο ποσοστό του 80%, τόσο πιο καλά θα είμαστε. Μπορούμε να πούμε πως θα ξεμπερδεύουμε προς τα Χριστούγεννα ή ίσως λίγο μετά από τον ιό». Σημείωσε δε πως αυτό θα αφορά μόνο τα επιθυμητά επίπεδα ανοσίας στην κοινότητα και όχι την αποκλιμάκωση η οποία θα πάρει έως και δύο με τρεις μήνες ακόμη.

Πάντως ο κος Μόσιαλος, υπήρξε καθησυχαστικός, προς το παρόν, αναφορικά με το ενδεχόμενο εμφάνισης μιας ενισχυμένης παραλλαγής δέλτα, αφού κάτι τέτοιο δεν καταδεικνύεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Σχετικά με τα επίπεδα ανοσίας που θα έχουμε στον πληθυσμό, ο κος Μόσιαλος τόνισε πως μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε ακριβώς το που θα κινηθούν. «Ξέρουμε πόσοι είναι εμβολιασμένοι αλλά δεν ξέρουμε σε πόσους ήταν πετυχημένο το εμβόλιο» είπε και εξήγησε πως είναι γνωστό ότι σε ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων της τάξης του 4-8% δεν έχει ισχυρή ανοσοαπόκριση και δεν θα προστατεύεται από τον εμβολιασμό.

Παραδέχτηκε ακόμη πως το πότε ακριβώς θα χτιστεί το «τείχος ανοσίας» αποτελεί μια πολυσύνθετη εξίσωση εντούτοις εφόσον δεν υπάρξουν παραλλαγές, και φτάσουμε σε επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό (Με την βοήθεια των εμβολιασμών και συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού πολιτών που νόσησε ήδη), θα μπορούμε να μιλήσουμε για την προστασία του ιού, η οποία ως παράμετρος σχετίζεται με την συμπεριφορά τόσο των εμβολιασμένων όσο και των ανεμβολίαστων.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα