Κορονοϊός: Σε ποιες χώρες είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για ποιους

Κορονοϊός: Σε ποιες χώρες είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για ποιους
AP

Ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καθιστούν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για σειαρά εργαζομένων, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων αλλά και της μετάλλαξης Όμικρον.

Η έξαρση κορυσμάτων κορονοϊού σε όλη την Ευρώπη, η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον και η επιβράδυνση των εμβολιασμών έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία με πολλές χώρες να καθιστούν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε αρκετές ομάδες πληθυσμού.

Για υγειονομικούς, δημοσίους υπαλλήλους και άλλες κατηγορίες εργαζομένων ήδη είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ενώ από το 2022 πολλές χώρες αναμένεται να επιβάλουν το μέτρο σε όλους τους ενήλικες ή από κάποια ηλικία και μετά.

Την Κυριακή ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, τάχθηκε υπερ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, προκειμένου να εμποδιστεί η περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ, τονίσε:

“Συμβουλεύω τους πάντες να κάνουν το συντομότερο δυνατό την αναμνηστική δόση. Πρέπει να παρεμποδίσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού και των παραλλαγών του με κάθε τρόπο. Φανταστείτε τις συνέπειες μιας παραλλαγής τόσο θανατηφόρας όπως ο ιός Έμπολα”.

Υπέρ του υποχρεωτικού καθολικού εμβολιασμού τάχθηκε και ο επικεφαλής της πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος, ο οποίος μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην ΕΡΤ τόνισε  πως “όταν λέμε υποχρεωτικό εμβολιασμό, δεν εννοούμε ότι θα τους το κάνουμε με τη βία … το σημαντικό είναι ότι δίνεις το μήνυμα στην κοινωνία, λες: πρέπει να εμβολιαστούμε, αυτό είναι που μας σώζει”.

Εμβολιαστικό κέντρο στη Γαλλία. AP

 

Ηδη πολλές ευρωπαικές χώρες εφαρμόζουν το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όσους είναι πάνω από 60 χρόνων και απο το 2022 ετοιμάζονται να το επεκτείνουν σε όλους τους ενήλικες.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Ευρώπη:

ΑΥΣΤΡΙΑ: άνω των 14 ετών από τον Φεβρουάριο του 2022. Στους αρνητές μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 3.600 ευρώ κάθε 3 μήνες.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ:σχεδιάζει να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους ενήλικες από τον Φεβρουάριο. Ήδη ισχύει για εργαζόμενους σε νοσοκομεία, ιατρεία και γηροκομεία

ΚΡΟΑΤΙΑ: όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι

ΤΣΕΧΙΑ: υπάλληλοι νοσοκομείων και γηροκομείων από τον Μάρτιο του 2022

ΓΑΛΛΙΑ: υγειονομικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και αξιωματούχοι, πυροσβέστες

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: υπάλληλοι σε κρατικά ιδρύματα

ΠΟΛΩΝΙΑ: δάσκαλοι, προσωπικό ασφαλείας και ένστολοι από την 1η Μαρτίου 2022

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: υπάλληλοι του δημόσιου τομέα συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών

ΙΤΑΛΙΑ: όλοι οι εργαζόμενοι, η αστυνομία και ο στρατός

ΛΕΤΟΝΙΑ: επιτρέπεται στις επιχειρήσεις να απολύουν ανεμβολίαστους εργαζόμενους

ΡΩΣΙΑ: εργαζόμενοι σε δημόσια πόστα

ΚΡΟΑΤΙΑ: εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: σχεδιάζει να καταστήσει υποχρεωτικά τα εμβόλια για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας.

Περιορισμοί τις ημέρες των Χριστουγέννων

Στο μεταξύ ολοένα και περισσότερες χώρες προσανατολίζονται στην επιβολή περιορισμών ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Η Βρετανία αρνήθηκε να αποκλείσει περιορισμούς σε συναθροίσεις, μία ημέρα αφού η Ολλανδία επέβαλε τέταρτο lockdown και ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν την επιβολή μέτρων για τα Χριστούγεννα.

Το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε σε ανακοίνωση ότι είναι απαραίτητο να περιοριστούν οι κοινωνικές επαφές, με τα στοιχεία να δείχνουν έως τώρα ότι οι ενισχυτικές δόσεις από μόνες τους δεν επαρκούν να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μπαρ και εστιατόρια θα κλείνουν στις 8 το βράδυ και ότι μειώνεται η πληρότητα των χώρων σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Η Ιταλία επίσης εξετάζει νέα μέτρα για να αποφευχθεί η αύξηση στα κρούσματα, σύμφωνα με δημοσιέυματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα