Κορονοϊός: Σημαντική αύξηση νοσηλειών λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων

ΜΕΘ στο νοσοκομείο "ΣΩΤΗΡΙΑ"
ΜΕΘ στο νοσοκομείο "ΣΩΤΗΡΙΑ" EUROKINISSI

Σε διαχειρίσιμα επίπεδα βρίσκεται σε αυτή την κρίσιμη περίοδο η επιδημία, όμως ανησυχία προκαλούν οι 481 νοσηλείες.

Στους 481 ανέρχονται οι ασθενείς με κορονοϊό, οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 16% των συνολικών ενεργών κρουσμάτων, γεγονός το οποίο δείχνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει συνείδηση ότι ο ένας στους έξι που θα μολυνθούν από τον ιό, θα νοσήσει σοβαρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε δύο εβδομάδες επιβεβαιώθηκαν 2934 νέα κρούσματα, οι ασθενείς οι οποίοι διασωληνώθηκαν ήταν περισσότεροι από 20, ενώ είχαμε και 42 θανάτους. Το ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες που προκύπτουν λόγω της, επιδημίας δε μειώνει σε καμία περίπτωση το ενδεχόμενο η πορεία της επιδημίας να εκτροχιαστεί τις επόμενες εβδομάδες, οδηγώντας πολλούς από εμάς σε κάποια κλίνη νοσοκομείου ή ακόμη και στο θάνατο άτομα ευπαθών ομάδων.

Χθες ανακοινώθηκαν 287 νέα κρούσματα, με την Αττική να σημειώνει ρεκόρ νέων μολύνσεων κορονοϊού που έφτασαν στις 158. Βέβαια από αυτές οι 25 συνδέονται με γνωστές συρροές όμως αυτό δεν αποτελεί ένα ισχυρό στοιχείο εφησυχασμού. Την ίδια ώρα στην Αττική νοσηλεύονται οι μισοί από τους ασθενείς με covid οι οποίοι βρίσκονται σε νοσοκομεία.

Όπως τόνισε χθες ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, "Από την αρχή της επιδημίας, η επιστημονική κοινότητα των ιολόγων γνώριζε ότι αυτού του είδους οι κορονοϊοί κινούνται ανομοιόμορφα, δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών δεν το μεταδίδει, ενώ ένα μικρό ποσοστό, πιθανώς και λιγότερο του 20%, το μεταδίδει δυναμικά. Η υπερμετάδοση για την οποία κάνουμε λόγο από την αρχή της επιδημίας, ήρθε τις τελευταίες μέρες να μας θυμίσει ότι ο ιός μπορεί να ανατρέψει την πορεία της επιδημίας από τη μία μέρα στην άλλη".

Συμπλήρωσε ακόμη ότι: "Όταν τα γεγονότα υπερμετάδοσης σχετίζονται με συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους, τότε η ιχνηλάτηση δύναται να περιχαρακώσει τις επιδημίες πολύ αποτελεσματικότερα από περιπτώσεις όπου η υπερμετάδοση δημιουργεί «ορφανά» κρούσματα. Αυτό πάλι όμως δεν επιτρέπει εφησυχασμό".

Να σημειωθεί ότι πολλά από τα κρούσματα του τελευταίου τριημέρου τα οποία έφτασαν τα 900, ίσως τις επόμενες ημέρες χρειαστούν νοσηλεία.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής (11/9) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 287 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 43 συνδέονται με γνωστές συρροές και 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Συνολικά 32 Περιφερειακές ενότητες είχαν νέα κρούσματα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων εχει πλέον ανέλθει στα 12734, εκ των οποίων 2340 (18.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5601 (44.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης πλέον 55 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ενώ 58 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ακόμη χθες ανακοινώθηκαν 3 νέοι θάνατοι ενώ υπήρξα και άλλοι δύο στη συνέχεια φτάνοντας συνολικά στους 302 στη χώρα.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός
SHARE: