Κορονοϊός: Σημαντική επιδείνωση του δείκτη μεταδοτικότητας στην Επικράτεια

Κορονοϊός: Σημαντική επιδείνωση του δείκτη μεταδοτικότητας στην Επικράτεια
Δειγματοληπτικοί προληπτικοί έλεγχοι για τον Covid -19 από Κινητή Ομάδα Υγείας του ΕΟΔΥ. Eurokinissi

Σκέρτσος: Έως τα μέσα της Άνοιξης θα περάσουμε υπό το καθεστώς εναλλασσόμενων -αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου σε κάθε περιοχή- περιοριστικών μέτρων.

Ανοδικά κινείται η μεταδοτικότητα του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία της 35ης έκθεσης προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19 που αφορά στο διάστημα 4 έως 10 Φεβρουαρίου 2021. Ειδικότερα ο δείκτης Rt για την επικράτεια στις 10 Φεβρουαρίου εκτιμάται από τον ΕΟΔΥ σε 0,98 από 0,88 μια εβδομάδα πριν, αν και σήμερα εκτιμάται ότι ο δείκτης έχει ξεπεράσει το 1 ενώ στην Αττική είναι σαφώς υψηλότερος. Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος σημείωσε ότι: “Το επόμενο δίμηνο έως τα μέσα της Άνοιξης είναι η τελευταία κρίσιμη περίοδος που απομένει να περάσουμε υπό το καθεστώς εναλλασσόμενων -αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου σε κάθε περιοχή- περιοριστικών μέτρων”.

Στο σχετικό πίνακα που δημοσιοποίησε ο κ. Σκέρτσος διαπιστώνεται σημαντική επιδείνωση σε αρκετές από τις κύριες παραμέτρους της επιδημίας. Ειδικότερα από τις 3/2 έως τις 10/2 που λήφθηκε και η απόφαση για το lockdown της Αττικής, ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων σημείωσε άνοδος 32% και συγκεκριμένα από 842 ανά ημέρα στα 1110 ανά ημέρα. Ο αριθμός αυτός επιδεινώθηκε περαιτέρω καθώς χθες ο αριθμός αυτός έφτασε στα 1.183.

Επίσης τα ενεργά κρούσματα το παραπάνω διάστημα αυξήθηκαν κατά 30% στα 9.567 από 7.350. Σύμφωνα όμως με τους επιστήμονες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πάνω από 10.000 πλέον ενώ τα πραγματικά ξεπερνούν είναι πολλαπλάσια. Μάλιστα στην Αττική υπολογίζονται σε περίπου 20.000.

Επιδείνωση παρουσιάζουν και οι νοσηλείες. Όπως ανέφερε ο κ. Σκέρτσος “προκαλεί ανησυχία η μεταβολή του λόγου εισαγωγών προς εξιτήρια στο 1,65 από 1,38 και η επακόλουθη αύξηση των διασωληνωμενων ασθενών στις ΜΕΘ κατά 15%. Η αύξηση αυτή εντοπίζεται κυρίως στην Αττική που έχει όμως το πλεονέκτημα να διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πολλών και καλών νοσοκομείων αναφοράς που διαθέτουν πλέον μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση περιστατικών Covid. Τα νέα μέτρα ελήφθησαν εγκαίρως για να ανακόψουν αυτήν ακριβώς την αυξητική πορεία”.

Να αναφέρουμε ότι με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 301 (68.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 86.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1218 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν το Σάββατο 248 μόλις 2,36% λιγότερες από την Παρασκευή ενώ τα εξιτήρια ήταν 136. Επίσης χθες σημειώθηκαν 200 εισαγωγές και 50 εξιτήρια, όμως την Κυριακή δε δίνονται συνήθως πολλά εξιτήρια. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 220 ασθενείς την ημέρα.

Συνολικά υπολογίζεται ότι πανελλαδικά 1 στις 3 απλές κλίνες για covid είναι κατειλημμένες και το 51% των κλινών ΜΕΘ. Στην Αττική δε υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 85% των κλινών ΜΕΘ είναι κατειλημμένες. Σύμφωνα με πληροφορίες χθες νοσηλεύονταν περίπου 2150 άτομα, με πάνω από τα μισά στην Αττική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο δείκτης θετικότητας το διάστημα 1-7 Φεβρουαρίου 2,81% από 2,52% το επταήμερο που είχε προηγηθεί. Με βάση τα χθεσινά στοιχεία και συγκεκριμένα το μέσο όρο τεστ του επταημέρου που είναι 40.949, η θετικότητα παρουσίασε μικρή επιδείνωση στο 2,88%.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα