Κορονοϊός: Στη σκιά της επίπτωσης των σχολείων οι επόμενες κινήσεις για τα μέτρα

Κορονοϊός: Στη σκιά της επίπτωσης των σχολείων οι επόμενες κινήσεις για τα μέτρα
Άνοιγμα σχολείων μετά τις γιορτές ΙΝΤΙΜΕ

Σταδιακή είναι η αποτύπωση της έναρξης των σχολείων στα επιδημιολογικά στοιχεία, αναμένοντας την ανακοίνωση των κρουσμάτων που έχουν διαπιστωθεί από τα self test.

Περισσότερα από 25.000 νέα κρούσματα κορονοϊού δηλώθηκαν από μαθητές και εκπαιδευτικούς το προηγούμενο διήμερο όμως ακόμη αυτά δεν έχουν αποτυπωθεί στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τη στιγμή που η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων επαναξιολογεί σήμερα τα μέτρα που υπάρχουν. Χθες διαπιστώσαμε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα test και κρούσματα, όμως είναι ιδιαίτερα νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα.

Συνήθως κάθε Τρίτη τα κρούσματα φτάνουν σε υψηλά επίπεδα και μάλιστα πριν μία εβδομάδα σημειώθηκε και το ρεκόρ των άνω των 50.000 νέων διαγνώσεων. Με δεδομένο το γεγονός ότι υπήρξε η υποχρέωση για τη διενέργεια self test από 1,6 εκατομμύρια άτομα από τα οποία μάλιστα προέκυψαν και 15,5 χιλιάδες θετικοί, θεωρούνταν βέβαια ότι οδεύαμε προς ένα νέο ρεκόρ.

Πιθανότατα τα κρούσματα στη σχολική κοινότητα να αποτυπωθούν στη σημερινή και αυριανή επιδημιολογική έκθεση, με τα στοιχεία αυτά να θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για την πορεία της επιδημίας και τις εκτιμήσεις στις οποίες θα προχωρήσουν οι ειδικοί.

Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία θα πρέπει να τοποθετηθεί σχετικά με την παράταση ή μη των μέτρων τα οποία ισχύουν για τον περιορισμό της Πανδημίας και τα οποία λήγουν στις 17/1. Όπως σημειώσαμε θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα όσον αφορά στην τάση καταγραφής νέων κρουσμάτων ώστε να μην υπάρχουν επιφυλάξεις στις αποφάσεις.

Τι αποκαλύπτει ο ΕΟΔΥ για τα κρούσματα σε μαθητές

Χθες, ενώ όπως αναμένονταν θα έπρεπε να έχουμε σημαντικό αριθμό κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίες, αυτό δεν καταγράφηκε στα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα στις ηλικίες μέχρι 17 ετών η επιδημιολογική έκθεση ανέφερε 7.898 νέες λοιμώξεις, οι οποίες βέβαια αποτέλεσαν το 24% του συνόλου.

Επίσης διαπιστώνεται ότι χθες δηλώθηκαν στην ειδική πλατφόρμα για τα self test λίγο περισσότερα από 1 εκατομμύριο αποτελέσματα και επίσης 15.200 από αυτά προχώρησα σε τεστ επαλήθευσης του αποτελέσματος. Τα στοιχεία αυτά απέχουν αρκετά από αυτά που αναμέναμε λόγω της υποχρεωτικότητας για τα σχολεία, όμως είναι αρκετά ψηλά.

Περιμένουμε λοιπόν την πορεία αυτής της εβδομάδας και ειδικά την Παρασκευή όπου θα έχουμε σαφέστερη εικόνα για τα κρούσματα που θα αποδίδονται στο άνοιγμα των σχολείων.

Εκτιμήσεις Σαρηγιάννη

«Τις τελευταίες πέντε μέρες έχουμε δει ότι υπάρχει μια χαρακτηριστική μείωση στον ρυθμό αναπαραγωγής όπου έχει πέσει περίπου από το 2,6 που ήταν πριν μια εβδομάδα στο 1,12 σήμερα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό γιατί είναι μια εξαιρετικά μεγάλη μείωση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η οποία δείχνει ότι αν ακολουθήσουμε αυτή την πορεία κι αύριο θα μπορούσαμε να πέσουμε επισήμως σε ύφεση, δηλαδή κάτω από τη μονάδα» τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πρόσθεσε ότι «αν ακολουθήσουμε αυτή την πορεία θα μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε περάσει τα ανώτατα σημεία, με την έννοια ότι βλέπουμε να υπάρχει μια πτώση στον εβδομαδιαίο μέσο όρο των κρουσμάτων. Δηλαδή είμαστε τώρα περίπου στις 32.000 σαν μέσο όρο κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας και ήμασταν προηγουμένως στις 35 με 36.000 κι άρα πέφτουμε».

Παράλληλα σημείωσε ότι «τώρα υπάρχει το ερώτημα του ανοίγματος των σχολείων καθώς περιμένουμε να δούμε πώς αυτό θα μεταφερθεί σε πραγματικά κρούσματα με βάση τα rapid test του ΕΟΔΥ -πόσο θα ενσωματωθούν τα θετικά self test που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε εκπαιδευτικούς και τα παιδιά – και κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τη συνολική διασπορά».

Ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι :«αυτό που είναι πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτή τη στιγμή βλέπουμε να πέφτει η διασπορά στην κύρια ηλικιακή ομάδα που αν θέλετε οδήγησε την αύξηση δηλαδή οι 18 με 39 ετών. Έχουμε μια μικρή σταθεροποίηση στους 40 με 64 και μια ήπια αυξητική πορεία στους άνω των 65 το οποίο είναι ανησυχητικό γιατί είναι πιο πολύ ευάλωτοι.»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα