Κορονοϊός: Τα νέα κρούσματα μειώνονται, οι επαναμολύνσεις αυξάνονται

Κορονοϊός: Τα νέα κρούσματα μειώνονται, οι επαναμολύνσεις αυξάνονται
Κόσμος στην Πλατεία στο Μοναστηράκι. INTIME NEWS

Πάνω από 5200 άτομα κόλλησαν επίσημα για δεύτερη φορά κορονοϊό μέσα σε 4 βδομάδες, αν και ο πραγματικό αριθμός είναι πολλαπλάσιος.

Στο 2,5% των θετικών τεστ που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ καθημερινά, ανέρχονται οι διαγνώσεις επαναμολύνσεων, με κορονοϊό, γεγονός το οποίο όμως φαίνεται να μην προβληματίζει αυτή τη στιγμή τους ειδικούς. Όμως στη νέα περίοδο με την άρση των μέτρων στο σύνολό τους, εκτιμάται πως το προσεχές διάστημα οι μολύνσεις αυτές θα απασχολήσουν.

Ειδικότερα από τις 6 Απριλίου που ο ΕΟΔΥ ξεκίνησε να ανακοινώνει και τις ημερήσιες καταγραφές επαναμολύνσεων, επίσημα έχουν προκύψει 5.236 πιθανές νέες επαναλοιμώξεις, σε ένα σύνολο 209.668 θετικών διαγνωστικών τεστ.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ως επαναλοίμωξη ορίζεται η καταγραφή θετικού εργαστηριακού αποτελέσματος για κορονοϊό SARS-CoV-2 με τη χρήση μοριακού ελέγχου (PCR) ή ταχείας δοκιμασίας αντιγόνου (RAT), σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών μετά από προηγούμενη εργαστηριακή διάγνωση του SARS-CoV-2 (με τη χρήση μοριακού ελέγχου (PCR) ή ταχείας δοκιμασίας αντιγόνου) στο ίδιο άτομο.

Όπως σημείωσε ο ο κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας στην εκπομπή της ΕΡΤ οι επαναμολύνσεις, είναι ενδεικτικό της κανονικότητας και της ενδημικότητας της νόσου.

Βέβαια κανείς δεν ξέρει τι έκταση θα πάρουν οι επαναλοιμώξεις και ποιος ο ρόλος του ειδικά από σήμερα που ξεκινούν και πάλι τα σχολεία. Αν και περίπου το 60% των μαθητών έχει ήδη νοσήσει, ένα ποσοστό αυτών της τάξης του 35% δεν έχει νοσήσει με Όμικρον ή Όμικρον 2 η οποία κυριαρχεί.

Η κατάργηση των self test αναμένεται να αφήσει ελεύθερο το πεδίο σε επαναλοιμώξεις σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα. Να τονίσουμε δε ότι οι επαναλοιμώξεις φυσικά είναι πολύ περισσότερες από αυτές που αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Ένας εμβολιασμένος που διέθετε μέχρι σήμερα πιστοποιητικά και εμβολιασμού και νόσησης δεν είχε κανένα λόγο να δηλώσει ένα νέο θετικό self test.

Τι επισημαίνουν οι ειδικοί

Σε πρόσφατη ερώτηση του news247.gr προς την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, δόθηκε η εξής απάντηση:

Δεν έχουμε καταλήξει σε κάτι σταθερό, δηλαδή ότι όλοι όσοι τη περνάνε δεύτερη φορά, θα την περάσουν οπωσδήποτε πιο ήπια. Πρώτα από όλα μην ξεχνάμε ότι πολλοί από αυτούς που περνάνε τώρα «Όμικρον 2», την προηγούμενη φορά είχε νοσήσει με «Δέλτα», οπότε δεν μπορούν να συγκριθούν τα δύο νοσήματα, οι δύο φορές που αρρώστησε. Δεύτερον, εάν είναι εμβολιασμένοι αυτοί που κάνουν επαναλοίμωξη, σίγουρα η υβριδική ανοσία προσφέρει πολλά, αυτό έχει φανεί από πολλές μελέτες. Βλέπουμε, όμως, πολλούς οι οποίοι νόσησαν αρκετά κοντά και αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της «Όμικρον» και της «Όμικρον 2».

Επίσης μία ανάλυση στις επαναμολύνσεις που έχουν καταγραφεί στο Κατάρ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine την οποία και επεξεργάστηκαν οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), σημειώνει την υψηλότερη ικανότητα της Όμικρον να διαφεύγει της επαναμόλυνσης.

Πιο συγκεκριμένα για τα στελέχη Άλφα, Βήτα και Δέλτα η προηγούμενη λοίμωξη προστάτεψε από συμπτωματική επαναλοίμωξη σε επίπεδα υψηλότερα από 85%, ενώ με την μετάλλαξη Όμικρον αυτό το επίπεδο πέφτει στο 56%. Ωστόσο στην ίδια ανάλυση φαίνεται ότι προσφέρεται σημαντική προστασία έναντι βαριάς νόσου και Covid-19 αν και ο αριθμός των βαριά νοσούντων στη συγκεκριμένη μελέτη ήταν πολύ μικρός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα