Κορονοϊός: Θα διατηρηθεί ο υψηλός αριθμός θανάτων, παρά την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων

Διασωλήνωση ασθενούς με κορονοϊό.

Αν και η πανδημία έχει εισέλθει σε μια πιο διαχειρίσιμη κατάσταση, δυστυχώς φαίνεται να παραμένει για το επόμενο διάστημα η μακάβρια ημερήσια καταγραφή άνω των 50 θανάτων την ημέρα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, κατά την χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ανέφερε πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται μεταξύ των "πρωταθλητριών" χωρών στην καταγραφή θανάτων με κορονοϊό στην Ευρώπη, όμως την ίδια στιγμή δεν, δεν μπόρεσε να εκτιμήσει το πότε οι 50-60 θάνατοι που αναφέρονται καθημερινά, θα σταματήσουν.

Δυστυχώς, αν και έχουμε εισέλθει σε φάση όπου η πανδημία στη χώρα δείχνει σαφέστατη υποχώρηση, ο πλέον σκληρός δείκτης, δηλαδή οι θάνατοι συμπολιτών μας με κορονοϊό, παραμένει σταθερός. Μάλιστα ενώ από την κορύφωσή τους τα κρούσματα κατά μέσο όρο σε εβδομαδιαία βάση έχουν υποχωρήσει κατά 80% από το υψηλό σημείο που είχαν ανέλθει την αρχή τους χρόνου, την ίδια στιγμή οι θάνατοι έχουν μειωθεί κατά 40% το τελευταίο δίμηνο.

ADVERTISING

Φαίνεται λοιπόν, ότι η πορεία της υποχώρησης των θανάτων, σε αυτή τη φάση της πανδημίας, δεν ακολουθεί ακόμη και με καθυστέρηση, την μείωση των κρουσμάτων ή τη μείωση των νοσηλειών. Περνάμε δηλαδή σε μία περίοδο ότι ακόμη και τα πολύ λιγότερα κρούσματα που θα καταγράφονται θα προκαλούν σοβαρή νόσηση και θάνατο.

Η εξήγηση για το παραπάνω αποδίδεται σε δύο βασικές παραμέτρους: στο ότι ένα ποσοστό συμπολιτών μας το οποίο προσεγγίζει το 30% δεν έχει λάβει τρίτη δόση και επίσης ότι πλέον οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας δεν θα προστατεύονται λόγω της αναστολής των μέτρων.

Το μεγάλο στοίχημα είναι τι θα δούμε μετά τις διακοπές του Πάσχα, όπου αν και εξακολουθεί να είναι σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα, λόγω της αναμενόμενης αναστολής από 1η Μαϊου, οι περισσότεροι δεν θα τα τηρήσουν.

Καταγραφή Θανάτων

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των θανάτων από Covid δεν αποτελεί αντικειμενικό δείκτη για συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών, επειδή ο τρόπος καταγραφής των θανάτων δεν είναι ενιαίος στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Ο αριθμός των θανάτων εξαρτάται από το στάδιο της πανδημίας που βρίσκεται ένα κράτος, δηλαδή ο αριθμός κρουσμάτων ανά μονάδα του πληθυσμού σε κάθε χρονική περίοδο.

Τόνισε πως σύμφωνα με μελέτη από το Lancet, η οποία να επισημάνουμε ότι έχει δημοσιευτεί πριν από 20 μέρες και επεξεργάστηκε στοιχεία μέχρι το τέλος του 2021, η υ περβάλλουσα θνησιμότητα για την Ελλάδα στην περίοδο 2020 με 2021 ήταν 127,1 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμό. "Συγκριτικά με άλλα κράτη, ο αντίστοιχος δείκτης για όλη την δυτική Ευρώπη ήταν 140 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμό και για την κεντρική Ευρώπη ήταν 315,7 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμό".

Ο καθηγητής δηλαδή ανέφερε ότι σε σχέση με τον μέσο όρο θανάτων κατά έτος στην Ελλάδα, ο κορονοϊός συνέβαλε με επιπλέον 127 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους το 2021. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα δηλώνει σε αυξημένο ποσοστό Covid θανάτους σε σχέση με άλλες χώρες.

Πέρα των θανάτων αυτών όμως, δεν υπάρχει καμία επισήμανση για την υπερβάλουσα - ή το αντίστροφο- θνησιμότητα από άλλα νοσήματα. Υπάρχει δε και στήριξη της άποψης για καταγραφή θανάτων covid χωρίς να είναι και από την ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα με βάση την Εθνική Στατιστική Αρχή:

ι θάνατοι στην Ελλάδα κατά τις 52 εβδομάδες του 2021 (4/1/2021 - 2/1/2022) ανήλθαν σε 143.586, ενώ κατά την αντίστοιχη περίοδο των 52 εβδομάδων του 2020 (30/12/2019 –27/12/2020), οι θάνατοι είχαν ανέλθει σε 130.288", δηλαδή μιλάμε για 13.298 νέους θανάτους.

Όμως σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν το διάστημα 4/1/2021 - 2/1/2022, 15.953 θάνατοι από κορονοϊό. Αυτό δείχνει ότι μειώθηκαν οι θάνατοι από άλλες αιτίες και είχαμε πιο πολλούς θανάτους από κορονοϊό, δείχνοντας πως όντως η απώλεια ζωής από άλλες αιτίες καταγράφηκε ως θάνατος covid.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19, ΕΟΔΥ

24Media Network