Κορονοϊός: Τρομάζουν τα στοιχεία για τους νεκρούς – Νέα άνοδος των κρουσμάτων

Κορονοϊός: Τρομάζουν τα στοιχεία για τους νεκρούς – Νέα άνοδος των κρουσμάτων
Εξακολουθεί η πίεση στο ΕΣΥ. AP

Από τους πλέον θανατηφόρους μήνες της πανδημίας αναδεικνύεται ο Ιανουάριος με περισσότερους από 2500 νεκρούς.

Στους 1958 ανέρχονται συνολικά οι νεκροί από κορονοϊό μέσα στον Ιανουάριο, ενώ υπολείπονται ακόμη 7 μέρες για να κλείσει ο μήνας. Εάν ακολουθηθεί η ίδια πορεία στον ημερήσιο αριθμό νεκρών, ο μήνας φλερτάρει να αναδειχτεί έως ένας από τους πλέον θανατηφόρους από την αρχή της πανδημίας.

Οι επιστήμονες σημείωναν ότι διαφαίνονταν μια σχετική αισιοδοξία καθώς ο εβδομαδιαίος μέσος όρος νέων κρουσμάτων είχε αρχίσει να μειώνεται. Όμως τελικά η κατάσταση άλλαξε. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο εβδομαδιαίος μέσος όρος βρίσκεται κοντα στα περίπου 19.000 νέα κρούσματα τη μέρα, δείχνοντας μια σχετική αναστροφή στην πτωτική πορεία.

Με βάση το παραπάνω δεδομένο και το γεγονός ότι οι διασωληνώσεις βρίσκονται σταθερά σε πάνω από 650, δεν υπάρχει δυστυχώς καμία αισιοδοξία για μείωση του αριθμού των νεκρών. Σ’ αυτό το μακάβριο πεδίο ο εβδομαδιαίος μέσος όρος θανάτων έφτασε τους 93 και αν διατηρηθεί – τότε ο μήνας θα κλείσει ως ο δεύτερος πιο θανατηφόρος μήνας με απώλειες της τάξης των 2600.

Να θυμίσουμε ότι ο μήνας κατά τον οποίο καταγράψαμε τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία ήταν ο Δεκέμβριος του 2021. Συγκεκριμένα τον προηγούμενο μήνα θρηνήσαμε 2.633 ζωές εξαιτίας του κορονοϊού. Ακολουθεί ο Δεκέμβριος του 2020 με 2.432 και ο Απρίλιος του 2021 με 2.288.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θάνατοι λόγω κορονοϊού αυξάνουν την θνησιμότητα του πληθυσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι θάνατοι στην Ελλάδα κατά τις 47 πρώτες εβδομάδες του 2021 (4/1/2021 –28/11/2021) ανήλθαν σε 127.146 (64.814 άνδρες και 62.332 γυναίκες) ενώ κατά τις αντίστοιχες 47 εβδομάδες του 2020 (30/12/2019 – 22/11/2020) είχαν ανέλθει σε 114.839 (57.811 άνδρες και 57.028 γυναίκες), σημειώνοντας αύξηση 10,72%.

Αύξηση κατά 16.944 θανάτους (15,38%) σημειώθηκε σε σχέση με το μέσο όρο των πρώτων 47 εβδομάδων της εξαετίας 2015 – 2020 (110.202 θάνατοι).

Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Υπό το βάρος των πολλών θανάτων αλλά και και του σημαντικού ποσοστού ανεμβολίαστου πληθυσμού, συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να επανεξετάσει τα μέτρα που ισχύουν για την ανάσχεση του 4ου επιδημικού κύματος.

Η σχετική εισήγηση θεωρείται μια δύσκολη εξίσωση καθώς η επιδημία δεν δείχνει να εμφανίζει τη ραγδαία αποκλιμάκωση την οποία θα θέλαμε.

Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα σημαντική είναι και η αναφορά του Επίκουρου Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλους της Επιτροπής κ. Γκίκα Μαγιορκίνη ο οποίος αναφέρει πως δεν αναμένεται να δούμε άμεσα στη χώρα μας συλλογική ανοσία.

“Η ανοσία είναι ένα φαινόμενο που οι εμβολιασμένοι ανακόπτουν την πορεία της πανδημίας και προστατεύουν και τους ανεμβολίαστους. Αυτό λογικά δεν θα το δούμε, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 60 ετών και όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία τους θα πρέπει να εμβολιαστούν” σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης.

“Η ανοσία της αγέλης δεν είναι ένα φαινόμενο που, αν δεν το επιτύχουμε, δεν έχει σημασία ο εμβολιασμός. Το κάθε άλλο. Έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία να εμβολιαστούμε, γιατί τα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσο και το θάνατο”, πρόσθεσε.

Για τον κίνδυνο επαναμόλυνσης, ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε στοιχεία. “Πρέπει να περάσουν τρεις μήνες. Μέχρι στιγμής, έχουμε δει ότι αυτοί που έχουν νοσήσει με Δέλτα και έχουν εμβολιαστεί, δεν είναι απίθανο να ξαναμολυνθούν. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχουν κύκλοι επαναμόλυνσης, αλλά θα το περνάνε στο πόδι, σαν μια ελαφριά λοίμωξη. Στις μεγάλες ηλικίες, κατά πάσα πιθανότητα, να πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κάθε χρόνο για να διατηρήσουν την ανοσία τους”, τόνισε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα