Μαγιορκίνης: Σταθεροποιείται η επιδημία στη χώρα

Μαγιορκίνης: Σταθεροποιείται η επιδημία στη χώρα
Ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Eurokinissi

Ο καθηγητής ανέφερε για ποιο λόγο η εφαρμογή των μέτρων κορονοϊού είναι πιο εύκολη σε χωριά σε σχέση με πόλεις με ίδιο ποσοστό λοιμώξεων.

Την εικόνα επιταχυνόμενης αύξησης παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες σε πολλές χώρες του κόσμου με την Ελλάδα να εμφανίζει νέο αριθμό διαγνώσεων κορονοϊού μεταξύ 300-400 δείχνει να σταθεροποιείται, ανέφερε ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ανέλυσε παράλληλα σε για ποιο λόγο η εφαρμογή των μέτρων κορονοϊού είναι πιο εύκολη σε χωριά σε σχέση με πόλεις με ίδιο ποσοστό λοιμώξεων.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, το μέγεθος της πόλης-χωριού παίζει σημαντικό ρόλο στη δυναμική της πανδημίας. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πλέον ότι η ταχύτητα ανταπόκρισης στα προληπτικά μέτρα είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού στον οποίο απευθύνονται.

Αυτό το φαινόμενο υποστηρίζεται από τουλάχιστον 2 μελέτες. Η πρώτη από το περιοδικό Nature Medicine, η οποία πραγματοποίησε δεδομένα από τις επιδημίες του πρώτου κύματος στην Κίνα και την Ιταλία και η άλλη στο περιοδικό Plus 1 που αναλύει δεδομένα από την επιδημία στη Βραζιλία.

«Με απλά λόγια αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι η εφαρμογή των μέτρων σε ένα χωριό είναι πιο δραστική και η αποτελεσματικότητα των μέτρων σε ένα χωριό είναι ταχύτερη σε σύγκριση με μία πόλη με παρόμοιο ποσοστό λοιμώξεων» εξήγησε.

Γι΄αυτό το λόγο, συμπλήρωσε ότι βλέπουμε πιο γρήγορα την αποτελεσματικότητα των προληπτικών μέτρων σε μικρότερες πόλεις και χωριά.

Το φαινόμενο έχει μεγάλη ομοιότητα με το φαινόμενο της αδράνειας. Όσο πιο μεγάλο είναι ένα όχημα που κινείται τόσο πιο δύσκολο είναι να το σταματήσουμε. Συνεπώς όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί – τόσο μεγαλύτερη είναι η μάζα της επιδημίας – τόσο πιο δύσκολα θα επιβραδυνθεί ακόμα και αν το ποσοστό της μόλυνσης είναι παρόμοιο ανάμεσα σε πληθυσμούς.

Σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα ανέφερε ότι οι διαγνώσεις παραμένουν 300-400 τις περισσότερες μέρες ενώ οι διασωληνωμένοι παραμένουν υψηλότεροι από τους 90 από την προηγούμενη εβδομάδα. Τέλος, οι θάνατοι υπερβαίνουν τους 5 σε αρκετές περιπτώσεις.

Η Αττική παραμένει η περιοχή με τις περισσότερες διαγνώσεις με μία σταθεροποίηση των νέων περιστατικών την τελευταία εβδομάδα. “Θα πρέπει να είμαστε όμως πολύ προσεκτικοί γιατί η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ώσεις» πρόσθεσε.

Τέλος αναφορικά με τις χώρες που η επιδημία βρίσκονται σε έξαρση ανέφερε την Ιταλία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Τσεχία, την Ελβετία και την Αυστρία ενώ υπογράμμισε ότι αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται και στη Γερμανία που μέχρι πρότινος παρουσίαζε καλο επιδημιολογικό προφίλ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα