Μετάλλαξη Όμικρον: Μπορεί να είναι η “πρώτη ακτίνα φωτός” για ενδημικότητα του κορονοϊού;

Μετάλλαξη Όμικρον: Μπορεί να είναι η “πρώτη ακτίνα φωτός” για ενδημικότητα του κορονοϊού;
Γκραφίτι για τον κορονοϊό στο Κόσοβο 2022 Darko Vojinovic/ap

Σε καλό δρόμο φαίνεται, σύμφωνα με επιστήμονες, να προχωράει η πανδημία κορονοϊού. Γιατί η μετάλλαξη Όμικρον εκτιμάται ότι μπορεί να είναι η αρχή του τέλους" της κατάστασης που ζούμε τα δύο τελευταία χρόνια.

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον θα μπορούσε να είναι “η πρώτη ακτίνα φωτός” για τη ζωή μας με τον Covid ως ενδημική ασθένεια, σύμφωνα με επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Μάικ Τίλντσλεϊ, μέλος του Scientific Pandemic Influenza Group on Modeling (Spi-M) και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Warwick, η Όμικρον θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρξει μια λιγότερο σοβαρή παραλλαγή που θα είναι παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα, αναφέρει ο Guardian.

“Αυτό που μπορεί να συμβεί στο μέλλον είναι ότι μπορεί να δείτε την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής που είναι λιγότερο σοβαρή και τελικά, μακροπρόθεσμα, αυτό που θα συμβεί είναι ο Covid να γίνει ενδημικός με μια λιγότερο σοβαρή παραλλαγή του. Είναι κάτι παρόμοιο με το κρυολόγημα με το οποίο ζούσαμε για πολλά χρόνια”, είπε στο Times Radio.

“Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά πιθανώς η Όμικρον να είναι η πρώτη ακτίνα φωτός εκεί που υποδηλώνει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μακροπρόθεσμα. Είναι, φυσικά, πολύ πιο μεταδοτική από ό,τι ήταν η Δέλτα, κάτι που είναι ανησυχητικό, αλλά πολύ λιγότερο σοβαρή”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα