Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσο ασφαλής είναι η 5νθήμερη καραντίνα – Τι δείχνουν έρευνες

Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσο ασφαλής είναι η 5νθήμερη καραντίνα – Τι δείχνουν έρευνες
Κόσμος στην Αθήνα σε καιρό κορονοϊού eurokinissi

Σειρά από έρευνες για τις συνιστώμενες περιόδους απομόνωσης για όσους νοσούν ήπια ή είναι ασυμπτωματικοί, περισσότερο αυξάνει παρά κατευνάζει την ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια του υπόλοιπου πληθυσμού.

Πριν από την μετάλλαξη Όμικρον, όσοι στην Ελλάδα είχαν συμπτώματα κορονοϊού ή ασυμπτωματικοί έπρεπε να μείνουν απομονωμένοι για 10 μέρες. Ενώ έφτασε στη χώρα μας όμως η νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη, αποφασίστηκε, βάσει των οδηγιών του CDC των ΗΠΑ, η περίοδος καραντίνας να μειωθεί σε 5 μέρες. Μετά από το διάστημα αυτό και εφόσον δεν έχουν συμπτώματα, μπορούν να βγουν από την αυτο-απομόνωση με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας για τουλάχιστον άλλες 5 μέρες. Τα προαναφερόμενα ισχύουν για όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Σε παρόμοιες κινήσεις έχουν προχωρήσει και άλλες χώρες.

Επιστήμονες όμως εκφράζουν την ανησυχία τους ότι υπάρχουν λίγα επιστημονικά στοιχεία που να δικαιολογούν την ασφάλεια της “περικοπής” του μέτρου, αφήνοντας αιχμές ότι οικονομικοί παράγοντες ενδέχεται να ξεπέρασαν σε βαρύτητα την επιστημονική λογική.

Τι δείχνουν έρευνες

Μια σειρά από έρευνες για τις συνιστώμενες περιόδους απομόνωσης δείχνει ότι η ανησυχία τους μάλλον δεν είναι αβάσιμη.

Μια ολοκληρωμένη συστηματική ανασκόπηση 79 μελετών από όλο τον κόσμο (εξαιρουμένων εκείνων με πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων) που βασίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασε τη μείωση του ιικού φορτίου σε 5.340 μολυσμένα άτομα. Αξιολόγησε όχι μόνο το ιικό φορτίο που προσδιορίστηκε με μοριακό τεστ, το οποίο μπορεί να παραμείνει θετικό για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την κλινική ανάκαμψη, αλλά και την ικανότητα καλλιέργειας βιώσιμου ιού από αυτούς τους ανθρώπους, που σημαίνει ότι εξακολουθούσαν να είναι σαφώς μολυσματικοί. Η ανασκόπηση έδειξε χαμηλό ιικό φορτίο τις πρώτες δύο ημέρες, αλλά στη συνέχεια μια κορύφωση γύρω στις τρεις έως έξι ημέρες, με αποτέλεσμα να μειώνεται στις ημέρες επτά έως εννέα έως ότου δεν μπορούσε να ανακτηθεί βιώσιμος ιός τη δέκατη ημέρα. Με άλλα λόγια, τα δεδομένα υποστήριξαν μια δεκαήμερη περίοδο απομόνωσης.

Μερικές μελέτες έχουν εκτιμήσει μια ελαφρώς μικρότερη περίοδο αποβολής του ιού σε άτομα χωρίς συμπτώματα.

Ένα πιο πρόσφατο προεκτύπωμα από την Ιαπωνία (μια μελέτη που δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη σε επιστημονικό περιοδικό) εξέτασε την αποβολή του ιού που αποδίδεται στην Όμικρον. Η μελέτη αντανακλούσε τα ευρήματα της συστηματικής ανασκόπησης, δείχνοντας ότι η αποβολή του ιού είναι υψηλότερη σε τρεις έως έξι ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Και μια μικρή μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ διαπίστωσε ότι ένας στους τρεις ανθρώπους εξακολουθεί να είναι δυνητικά μολυσματικός μετά από πέντε ημέρες.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι την πέμπτη ημέρα πολλοί άνθρωποι θα εξακολουθούν να μεταδίδουν βιώσιμο ιό, κάτι που ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα σημαντική περαιτέρω εξάπλωση του COVID.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα