Μόσιαλος: Σχεδόν μηδενική η πιθανότητα νοσηλείας μετά την τρίτη δόση

Μόσιαλος: Σχεδόν μηδενική η πιθανότητα νοσηλείας μετά την τρίτη δόση
Εμβολιασμός. George Vitsaras / SOOC

Πολύ μικρές οι πιθανότητες νοσηλείας για όσους νοσήσουν ενώ έχουν κάνει την τρίτη δόση, σύμφωνα με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο. Τι είπε για τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ και ποια η απάντησή του στο ερώτημα για το αν τελικά οι αστυνομικοί μεταδίδουν τον ιό.

“Αν κάνουμε την τρίτη δόση τα ποσοστά σοβαρής ασθένειας από κορονοϊό είναι 20 φορές χαμηλότερα σε σχέση με όσους έχουν κάνει την και τη δευτερη δόση στους άνω των 60 ενώ τα ποσοστά ήπιας λοίμωξης είναι 10 φορές χαμηλότερα σε σχέση με αυτούς που έχουν κάνει δύο δόσεις”. Αυτό τόνισε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

“Κάποιοι μπορεί να κολλήσουν ακόμη και με την τρίτη δόση, ένα πολύ μικρό ποσοστό, αλλά η πιθανότητα να νοσηλευτούν, ιδιαίτερα μετά τις 6- 7 ημέρες είναι ελάχιστη, δηλαδή προσεγγίζει το μηδέν”, εξήγησε ο καθηγητής, μιλώνστας στον ΣΚΑΙ.

Ο καθηγητής χρησιμοποίησε μάλιστα ως παράδειγμα την ασφάλεια ενός αυτοκινήτου. Όπως είπε, το εμβόλιο αποτρέπει από τη λοίμωξη προκειμένου να μην νοσήσουμε καθόλου, όπως και το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος που υπάρχει σε κάποια σύγχρονα αυτοκίνητα που αποτρέπουν τη σύγκρουση.

“Το εμβόλιο αποτρέπει από σοβαρή νόσηση και νοσηλεία, όπως ο αερόσακος προστατεύει σε περίπτωση σύγκρουσης προκειμένου να μην μπούμε στο νοσοκομείο παρότι μπορεί να έχουμε κάποιες γρατζουνιές” τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στην επιτροπή των Εμπειρογνώμων – στην οποία δε συμμετέχει βέβαια- συζητήθηκε το ενδεχόμενο να θεσπιστούν κίνητρα για τους άνω των 60 και 65 όπως για παράδειγμα η μείωση της συμμετοχής τους στο κόστος των φαρμάκων που λαμβάνουν. Τόνισε ότι εάν θεσπιστεί ένα τέτοιο μέτρο θα αφορά και τους ήδη εμβολιασμένους πολίτες.

Μόσιαλος: Αυστηρά αλλά αναγκαία τα μέτρα

Αναφορικά με τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους o κ. Μόσιαλος τα χαρακτήρισε αυστηρά αλλά αναγκαία και τόνισε πως στις αρχές Δεκεμβρίου θα φανεί εάν θα αποδώσουν.

Επεσήμανε επίσης πως εάν λειτουργήσουν και πειστούν ανεμβολίαστοι να κάνουν το εμβόλιο, τότε είναι πιθανό να μη χρειαστεί περαιτέρω αυστηροποίηση.

Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα θα πρέπει να δει κανείς την αυστηροποίηση των μέτρων σε τοπικό επίπεδο, συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το ερώτημα αν τελικά οι αστυνομικοί μεταδίδουν ή όχι τον ιό, ο κ.Μόσιαλος τόνισε:”οι αστυνομικοί που έρχονται σε συχνή επαφή με άλλους πολίτες προφανώς έχουν τη δυνατότητα να μεταδόσουν τη νόσο αν οι ίδιοι είναι φορείς ή να κολλήσουν και οι ίδιοι” και υπογράμμισε την ανάγκη να κάνουν το εμβόλιο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα