Χάος στα φαρμακεία από τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ

Χάος στα φαρμακεία από τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ
Ουρά αρκετών μέτρων σε κεντρικό φαρμακείο. Eurokinissi

Οι πρώην ασφαλισμένοι διεκδικούν εντελώς δωρεάν φάρμακα, καθώς αυτό κατάλαβαν από τις αναφορές Κικίλια. Όμως η μηδενική συμμετοχή δεν ισχύει πάντα.

Για παραπληροφόρηση των πολιτών δια στόματος Υπουργού Υγείας κάνει λόγο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, όσον αφορά στην απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στα φάρμακα, γεγονός που έχει προκαλέσει “μπάχαλο” στα φαρμακεία. Σύμφωνα με πρόσφατη τροπολογία, οι πρώην ασφαλισμένοι παραμένουν στο καθεστώς απαλλαγής της συμμετοχής μέχρι το τέλος του 2020, όμως αυτή η απαλλαγή δεν αφορά το σύνολο των φαρμάκων.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στα φαρμακεία καθώς μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλης Κικίλια στα ΜΜΕ για το θέμα του ΕΚΑΣ ανέφερε πως για όσους ασφαλισμένους έχουν χάσει το επίδομα, όλα τα φάρμακά τους θα χορηγούνται εντελώς δωρεάν, ακόμα κι αν πρόκειται για πρωτότυπα φάρμακα. Κάτι τέτοιο βεβαίως απέχει από την αλήθεια, καθώς ουδέποτε νομοθετήθηκε.

“Αντίθετα αυτό που εξακολουθεί να ισχύει είναι πως όλοι οι πολίτες που έχουν για οποιοδήποτε λόγο μηδενική συμμετοχή στα φάρμακά τους, δεν πληρώνουν απολύτως τίποτε εάν αυτά είναι γενόσημα. Εάν επιλέξουν πρωτότυπα, το σύστημα τούς χρεώνει με την επιβάρυνση της διαφοράς της τιμής” αναφέρει ο Σύλλογος. Συμπληρώνει δε ότι “Οι ασφαλισμένοι παραπληροφορήθηκαν από τον ίδιο τον Υπουργό και ήδη από σήμερα στα φαρμακεία διαμαρτύρονται έντονα και επιμένουν πως δεν πρέπει να πληρώσουν τίποτε, παρόλο που το σύστημα της ΗΔΙΚΑ τούς χρεώνει κανονικά την επιβάρυνση εάν επιλέξουν πρωτότυπο φάρμακο. Επιβάλλεται λοιπόν να επέμβει άμεσα ο Υπουργός Υγείας και με νέες δηλώσεις του να αποκαταστήσει την αλήθεια, ζητώντας ταυτόχρονα συγγνώμη από τους φαρμακοποιούς που δέχονται όλη αυτή την πίεση και τις διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων χωρίς να φταίνε καν οι ίδιοι”.

Πάντως με βάση την τροπολογία τονίζεται ότι παρατείνεται διάταξη του νόμου 4411/2016 και συγκεκριμένα το άρθρο 31 όπου ανέφερε ότι οι πρώην ασφαλισμένοι “Απαλλάσσονται πλήρως από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη”.

Να εξηγήσουμε εδώ ότι ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τα φάρμακα με βάση μια ασφαλιστική τιμή. Αυτή η τιμή είναι εκείνη που έχει το φτηνότερο γενόσημο και βάση αυτής της τιμής χρεώνεται ο ασφαλισμένος τη συμμετοχή του. Αν είναι μηδενική δε χρεώνεται τίποτα. Αν επιλέξει ένα όμοιο φάρμακο με τιμή μεγαλύτερη, τότε υποχρεούται να καταβάλλει τη διαφορά (λιανική τιμή -ασφαλιστική τιμή).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα