Νομοσχέδιο για την υγεία: Με συγκεκριμένες διαδικασίες θα γίνονται φθηνότερα τα ήδη …φθηνά φάρμακα

Νομοσχέδιο για την υγεία: Με συγκεκριμένες διαδικασίες θα γίνονται φθηνότερα τα ήδη …φθηνά φάρμακα
Φωτογραφία αρχείου από φάρμακα σε συρτάρι φαρμακείου. Eurokinissi

Σε άμεση εφαρμογή μετά και την αναμενόμενη ψήφισή του σήμερα, τίθεται ο αυστηρότερος "αντικαπνιστικός νόμος", ο οποίος μεταξύ άλλον περιλαμβάνει και διατάξεις για μειώσεις τιμών φαρμάκων.

Δεδομένη θεωρείται η διάθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μειώσεις τιμών φαρμάκων προκειμένου οι Έλληνες πολίτες να επιβαρύνονται λιγότερο από τη συμμετοχή που πρέπει να καταβάλλουν. Ειδικότερα μέσω του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στην ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή και το οποίο συζητείται και ψηφίζεται σήμερα νωρίς το μεσημέρι, προσδιορίζεται σε σημαντικό βαθμό το πλαίσιο το οποίο θα επιτρέπει στις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες διακινούν φθηνά σκευάσματα να προχωρούν σε εθελούσιες μειώσεις τιμών.

Σημειώνεται ότι τα σκευάσματα αυτά από πλευράς όγκου κατέχουν πάνω από τα 2/3 των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και είναι είτε φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα τους είτε γενόσημα.

Το νομοσχέδιο πριν κατατεθεί στην ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και μετά τη συζήτηση υπήρξαν αλλαγές στο τελικό κείμενο πάνω στο οποίο θα γίνει η σημερινή συζήτηση στην ολομέλεια.

Έτσι σύμφωνα με την Έκθεση της Επιτροπής με τις αλλαγές στο σχέδιο νόμου, στο άρθρο 19 που αφορά στις εθελούσιες μειώσεις διευκρινίστηκαν οι χρονικοί περίοδοι υποβολής αιτημάτων και ένταξης των μειώσεων στα Δελτία Τιμών, αφού είχε διευκρινιστεί αρχικά πως τα φάρμακα αναφοράς (φάρμακα τα οποία έχουν χάσει την πατέντα τους και δίνουν την ελευθερία παραγωγής όμοιων φαρμάκων- γενόσημα) θα μπορούν να ρίχνουν τις τιμές τους έως την τιμή των αντίστοιχων γενοσήμων, χωρίς να επηρεάζουν τις τιμές των τελευταίων.

Έτσι προστέθηκε η σχετική διάταξη που σημειώνει πως οι εθελούσιες μειώσεις θα γίνονται «είτε κατά τη διαδικασία της γενικής ανατιμολόγησης είτε εκτός της διαδικασίας αυτή αλλά μόνο μια φορά το χρόνο. Στην πρώτη περίπτωση, η νέα χαμηλότερη τιμή ενσωματώνεται στο Δελτίο Τιμών Ανατιμολόγησης, ενώ στη δεύτερη, σε συμπληρωματικό δελτίο τιμών που εκδίδεται μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος».

Η ανησυχία των ελληνικών παραγωγών γενοσήμων έγκειται στην πιθανή διάθεση των παραγωγών των πρωτότυπων φαρμάκων να προχωρούν σε μειώσεις τιμών ώστε να ανταγωνίζονται τα γενόσημα , κάτι που επί της ουσίας θα προκαλούσε έως και την εξαφάνιση των τελευταίων. Έτσι βρέθηκε η λύση ώστε οι μειώσεις που θα δίνονται να μη γίνονται παρά μόνο μια φορά το χρόνο με τα γενόσημα να οριοθετούν σε ένα βαθμό τις νέες τιμές που θα λαμβάνονται και με τη σειρά τους κι αυτά, εφόσον το επιθυμούν οι παραγωγοί τους, να προσφέρουν επιπλέον μειώσεις ώστε να παραμένουν στην αγορά.

Από τα παραπάνω βέβαια κερδισμένοι βγαίνουν οι πολίτες καθώς ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τα φάρμακα της ίδια κατηγορίας με συγκεκριμένο ποσό, δηλαδή σαν να αγοράζει ο ασθενής πάντα το φθηνότερο γενόσημο και τη διαφορά την κάλυπτε από την τσέπη του.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι οι τροποποιήσεις στο σχετικό νομοσχέδιο αφορούν κυρίως τις διατάξεις για τα φάρμακα ενώ δεν προέκυψαν αλλαγές στην αυστηροποίηση του πλαισίου που αφορά στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Με την σημερινή ψήφιση του νόμου και τη δημοσίευσή του στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, τίθεται λοιπόν άμεσα σε εφαρμογή ο νέος αυστηρός νόμος και φυσικά όλοι οι καπνιστές θα πρέπει να προσαρμοστούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα