Εμβόλιο Novavax: Σε 20 μέρες φτάνουν οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα – Τον Μάρτιο η χορήγησή του

Εμβόλιο Novavax: Σε 20 μέρες φτάνουν οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα – Τον Μάρτιο η χορήγησή του
Το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας Novavax Alastair Grant, File/AP Photo

Νέο "όπλο" στη μάχη κατά του κορονοϊού αποτελεί το αμερικανικό εμβόλιο Novavax το οποίο έρχεται στην Ελλάδα, με τη χορήγησή του να ξεκινά ήδη από τον Μάρτιο. Τι συμβαίνει στις άλλες χώρες.

Το “πράσινο φως” έλαβε από τις υγειονομικές αρχές της χώρας το εμβόλιο της Novavax και η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αναμένεται να λάβουν τις πρώτες δόσεις του αμερικανικού εμβολίου, το οποίο εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) τον Δεκέμβριο.

Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που διεξήχθη εκτάκτως την Τρίτη (1/2), το εμβόλιο Novavax, έρχεται και στη χώρα μας, με τις πρώτες 168.000 δόσεις να φτάνουν στην Ελλάδα στις 21 Φεβρουαρίου, ενώ συνολικά πρόκειται να λάβει 474.000 δόσεις.

Το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας Novavax Alastair Grant, File/AP Photo

Η χορήγησή του μάλιστα δεν θα αργήσει καθώς από τις αρχές Μαρτίου θα ανοίξουν συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα.

Σημειώνεται ότι το βασισμένο σε πρωτεΐνη εμβόλιο της Novavax χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνολογία από τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech, , Moderna, AstraZeneca και J&J.

Ισραήλ: Συμφωνία για 5 εκ. δόσεις του εμβολίου της Novavax

Το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία για να αγοράσει 5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού της Novavax, ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Τα εμβόλια αναμένεται να φτάσουν στο Ισραήλ τους ερχόμενους μήνες, εν αναμονή έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές. Οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει την επιλογή για επιπλέον 5 εκατομμύρια δόσεις, δεν αποκαλύφθηκαν.

Το βασισμένο σε πρωτεΐνη εμβόλιο της Novavax θα χορηγείται σε δύο δόσεις και βρέθηκε ότι είναι αποτελεσματικό κατά αριθμού παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με το υπουργείο. Αυτό θα είναι μια εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν ένα εμβόλιο που χρησιμοποιεί τεχνολογία αγγελιαφόρου RNA (mRNA).

Οι περισσότεροι Ισραηλινοί έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech ή άλλα εμβόλια που χρησιμοποιούν mRNA για να προκαλέσουν ανοσολογική απόκριση.

Το ισραηλινό υπουργείο πρόσθεσε ότι το εμβόλιο της Novavax έχει εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης και εξετάζεται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Γερμανία: 3,8 εκ. δόσεις μέχρι τις 20 Μαρτίου

Η Γερμανία αναμένει να παραλάβει 3,8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 της Novavax, του Nuvaxovid, μέχρι τις 20 Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τους ανεμβολίαστους Γερμανούς να εμβολιαστούν.

Η Γερμανία θα παραλάβει 1,4 εκατομμύριο δόσεις την εβδομάδα της 21ης Φεβρουαρίου και τις επόμενες εβδομάδες θα παραλάβει τις υπόλοιπες 3,8 εκατομμύρια δόσεις.

Η Novavax αναμένεται να παραδώσει στη Γερμανία αυτή τη χρονιά 34 εκατομμύρια δόσεις.

Η αποστολή εντάσσεται στη συμφωνία της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας να προμηθεύσει με έως και 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι βασισμένο σε πρωτεΐνη και χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνολογία από τα υπόλοιπα εμβόλια, θα μπορούσε να πείσει τους διστακτικούς Γερμανούς, που είναι επιφυλακτικοί απέναντι στη νέα τεχνολογία mRNA και τις πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργειές της, να εμβολιαστούν με το πιο παραδοσιακό σκεύασμα της Novavax ενισχύοντας έτσι το εμβολιαστικό ποσοστό της χώρας, το οποίο είναι χαμηλότερο σε σχέση με εκείνα άλλων δυτικοευρωπαϊκών χωρών.

Δεδομένα από δύο ευρείας κλίμακας μελέτες έδειξαν ότι το εμβόλιο έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας περίπου 90% και η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πρώιμα δεδομένα έδειξαν πως είναι αποτελεσματικό στο να προκαλεί μια ανοσολογική απόκριση κατά της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.

Γαλλία: Την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου οι πρώτες δόσεις του εμβολίου Novavax

Οι πρώτες παραδόσεις του εμβολίου Novavax αναμένεται να φτάσουν την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου στη Γαλλία.

“Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, οι πρώτες παραδόσεις (από τη Novavax) αναμένονται την εβδομάδα της 21ης Φεβρουαρίου”, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Υγείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2022.

Το υπουργείο είχε αρχικά προγραμματίσει τις πρώτες παραδόσεις στις αρχές Φεβρουαρίου. Η Γαλλία αναμένεται να παραλάβει “μεταξύ 1,1 και 1,2 εκατομμυρίων δόσεων” κατά την πρώτη παράδοση και στη συνέχεια “800.000 δόσεις ανά εβδομάδα τον Μάρτιο”, διευκρίνισε.

Η Ανώτατη Αρχή για την Υγεία (HAS), υπεύθυνη για την καθοδήγηση της γαλλικής κυβέρνησης στην πολιτική εμβολιασμού, έδωσε το “πράσινο φως” για τη χορήγηση του εμβολίου που παρασκεύασε το αμερικανικό εργαστήριο.

Οι υγειονομικές αρχές ελπίζουν ότι η παραλαβή του νέου εμβολίου θα πείσει τους ανθρώπους που διστάζουν να εμβολιαστούν με εμβόλια mRNA της Pfizer και της Moderna, που βασίζονται σε αυτή την νέα, καινοτόμα τεχνολογία.

Το εμβόλιο Novavax χρησιμοποιεί πράγματι μια πιο κλασική τεχνολογία, παρόμοια με αυτή του εμβολίου κατά του κοκκύτη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα