Οι τηλεοπτικές επαναλήψεις βοηθούν τα άτομα με άνοια

Οι τηλεοπτικές επαναλήψεις βοηθούν τα άτομα με άνοια
Ηλικιωμένη γυναίκα με νεαρή που την προσέχει. 123rf

Οι Βρετανοί υποστηρίζουν ότι τα τηλεοπτικά προγράμματα που προβάλλονται σε επανάληψη τα Χριστούγεννα είναι ευεργετικά για τους ασθενείς με άνοια.

Οι κλασικές τηλεοπτικές επανάληψη και τα γνωστά εορταστικά τραγούδια των Χριστουγέννων ίσως για πολλούς να είναι κάπως βαρετά, όμως από την άλλη μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια, τονώνοντας τη μνήμη τους και ενεργοποιώντας παράλληλα τον εγκέφαλό τους.

Όπως σημειώνεται σε άρθρο του BBC, τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι μια περίοδος που ίσως προκαλεί αναστάτωση στα άτομα με άνοια. Όμως οι ειδικοί σημειώνουν ότι τραγουδώντας παρέα γνωστά τραγούδια, μπορούν να τονώσουν τις “συναισθηματικές μνήμες”. Έτσι ενώ τα άτομα με άνοια μπορεί να μην θυμούνται τις ακριβείς λεπτομέρειες μια ταινίας που θα δουν, μπορεί να θυμηθούν όμως πώς ένιωσαν στο τέλος της ταινίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθυντής για την άνοια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, καθηγητής Alistair Burns, υποστήριξε πριν λίγες μέρες ότι γενικά οι εορτές προκαλούν μια αποσταθεροποίηση στους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια και έχουν εξασθενημένη μνήμη. Οι πολλές κοινωνικές επαφές και οι η σταθερή ροή επισκεπτών στο σπίτι μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία στα άτομα αυτά.

«Τα άτομα με άνοια δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν περίπλοκες συνομιλίες εν μέσω του χάους και του θορύβου των Χριστουγέννων και αυτό τους κάνει να μην αισθάνονται άνετα και να αποτραβιούνται. Ωστόσο, το να δουν μια ταινία με τους οικείους τους ή να τραγουδήσουν μαζί, τους κάνει να αισθάνονται άνετα και τους προσφέρει χαρά καθώς νοιώθουν ως ισότιμα μέλη της παρέας», επισημαίνει ο καθηγητής.

Η προσέγγιση αυτή βελτιώνει την αίσθηση της σύνδεσης με τους άλλους ανθρώπους, η οποία είναι σημαντική τόσο για τους ανθρώπους με άνοια όσο και για τους φίλους και τις οικογένειές τους. Ο καθηγητής προτείνει 5 πρακτικές ώστε αυτές τις γιορτές τα άτομα με άνοια να νιώσουν όσο καλύτερα γίνεται:

-Προσθέσετε σταδιακά τα διακοσμητικά στοιχεία στον χώρο, ώστε η αλλαγή να μη γίνεται αιφνίδια.

-Παρακινείστε τους ανθρώπους με άνοια να συμμετάσχουν στις προετοιμασίες, με το να κρεμάσουν για παράδειγμα ένα στολίδι.

-Περιορίστε τις συγκεντρώσεις σε στενό οικογενειακό κύκλο, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με πολλά άγνωστα άτομα, κάτι που θα τους κάνει να αισθανθούν άβολα.

-Μην παραγεμίζετε τα πιάτα με φαγητό καθώς μπορεί κάποιος με άνοια να εμφανίζει διατροφικές δυσκολίες.

-Να είστε ευέλικτοι με τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων σας ώστε αν χρειαστεί να έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε σχέδια.

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες πάσχουν από άνοια άνοια, μια ασθένεια που ταυτίζεται με τη γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού και που οι περισσότεροι από εμάς θα έρθουν -με κάποιον τρόπο- αντιμέτωποι κάποια στιγμή. Η νόσος Αλτσχάιμερ που αποτελεί και την πιο συχνή μορφή της άνοιας αποτελεί ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα υγείας και για την Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα