Ολική έκλειψη: Τι θα συμβεί αν κοιτάξετε τον Ήλιο χωρίς προστατευτικά γυαλιά

Διαβάζεται σε 2'
Ένα κορίτσι παρακολουθεί την έκλειψη ηλίου
Ένα κορίτσι παρακολουθεί την έκλειψη ηλίου ISTOCK

Όλα τα βλέμματα των ΗΠΑ είναι στραμμένα στην σπάνια ηλιακή έκλειψη, με τη ζήτηση για τα ειδικά γυαλιά προστασίας να έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες.

Ορατή σε πολλές χώρες είναι η σημερινή έκλειψη Ηλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το ταξίδι της σκιάς της Σελήνης ξεκίνησε από το Μεξικό, διασχίζοντας τις ΗΠΑ από το Τέξας έως το Μέιν και τις ακτές του Καναδά στον Ατλαντικό.

Μια ολική έκλειψη ηλίου συμβαίνει όταν η Σελήνη περνάει ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, κρύβοντας εντελώς, στιγμιαία, τον ηλιακό δίσκο.

Σύμφωνα με στοιχεία της NASA, περίπου 31,5 εκατ. άνθρωποι ζουν κατά μήκος του μονοπατιού της έκλειψης, ενώ συνολικά πάνω από 300 εκατ. άτομα θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν μερική έκλειψη, με πολλούς ήδη να έχουν πάρει θέση από νωρίς σε πάρκα και άλλους χώρους που προσφέρονται για παρατήρηση.

Όταν ο δίσκος του φεγγαριού καλύψει αυτόν του Ήλιου, τότε θα δοθεί η ευκαιρία σε όσους παρακολουθούν να παρατηρήσουν το «στέμμα» του Ήλιου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου αναμένεται στις 12 Αυγούστου 2024, και θα είναι ορατή σε μία ζώνη που θα εκτείνεται από τη Ρωσία και την Ισλανδία έως την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Τι θα συμβεί αν κοιτάξετε τον Ήλιο χωρίς προστατευτικά γυαλιά;

Ήδη, τις προηγούμενες ημέρες η ζήτηση για τα ειδικά γυαλιά προστασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατακόρυφα, με την εταιρία που τα κατασκευάζει να κάνει λόγο για ένα φαινόμενο που μπορεί να χαρακτηριστεί με 30 Super Bowls».

Αν κάποιος επιχειρήσει να κοιτάξει τον Ήλιο κατά τη διάρκεια της έκλειψης χωρίς τα προστατευτικά γυαλιά, αυξάνεται ο κίνδυνος ηλιακής αμφιβληστροειδοπάθειας. Αυτό συμβαίνει όταν ο αμφιβληστροειδής χιτώνας, ένα στρώμα στο πίσω μέρος του βολβού του ματιού που επεξεργάζεται τις οπτικές πληροφορίες, καταστρέφεται από το άμεσο ηλιακό φως.

Οι έντονες ηλιακές ακτίνες μπορεί να κάψουν τους ιστούς του αμφιβληστροειδούς, οδηγώντας σε προσωρινή ή και μόνιμη απώλεια της όρασης.

Τα συμπτώματα της ηλιακής αμφιβληστροειδοπάθειας περιλαμβάνουν θολή όραση, ένα σκοτεινό ή κενό σημείο στο κέντρο της όρασής σας, αυξημένη ευαισθησία στο φως και παραμορφωμένα χρώματα.

Όπως επισημαίνει πάντως το BBC, πιθανότατα την ώρα που παρατηρείτε τον ήλιο χωρίς γυαλιά δεν θα νιώσετε καθόλου πόνο, επειδή δεν υπάρχουν “υποδοχείς πόνου” στους αμφιβληστροειδείς. Ωστόσο, οι συνέπειες θα είναι σύντομα εμφανείς…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα