Οργή οροθετικών για τη δήλωση Μιχελογιαννάκη σχετικά με το AIDS. Πλήρης κάλυψη από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Οργή οροθετικών για τη δήλωση Μιχελογιαννάκη σχετικά με το AIDS. Πλήρης κάλυψη από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Αντιδράσεις στις οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα HIV/AIDS από τις δηλώσεις Μιχελογιαννάκη, περί μετάδοσης του ιού μέσω σάλιου. Ανοιχτή επιστολή τριών Συλλόγων προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Τι δηλώνει στο NEWS 247 ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης για τα επιστημονικά δεδομένα, τη Θεία Κοινωνία και την πίστη στα λείψανα των Αγίων

Την αντίδραση των Συλλόγων – Οργανώσεων που ασχολούνται με θέματα HIV/AIDS έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Γιάννη Μιχελογιαννάκη, περί μετάδοσης του ιού μέσω σάλιου.

Οι οργανώσεις “Θετική Φωνή”, “Κέντρο Ζωής” και “PRAKSIS” τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τον βουλευτή ν α αναλογιστεί τις αρνητικές συνέπειες της ρητορικής του στη ζωή των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS και να συμβάλλει στη κατάρριψη των στερεοτύπων, αντί να τροφοδοτεί την αναπαραγωγή τους.

Με κοινή ανοιχτή επιστολή τους προς τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, κάνουν μεταξύ άλλων λόγο για επιστημονική τεκμηρίωση της μη μετάδοσης του ιού μέσω σάλιου, ενώ χαρακτηρίζουν ανακριβή την αναφορά του στα “παιδάκια με AIDS”.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος εξηγεί μιλώντας στο NEWS 247, πώς μπορεί να μεταδοθεί ο ιός και μέσω της στοματικής κοιλότητας, άρα και μέσω σάλιου. Σχολιάζοντας δε τις δηλώσεις του Γιάννη Μιχελογιαννάκη περί “θεραπευτικής ιδιότητας” των λειψάνων των Αγίων, ο κ. Πατούλης, μιλά για την πίστη που μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία των ασθενών.

Θετική Φωνή: Σκηνικό στερεοτύπων και στιγματισμού από τον Μιχελογιαννάκη

Μιλώντας στο NEWS 247, ο κ. Γιώργος Τσιακαλάκης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Διεκδίκησης Δικαιωμάτων του Συλλόγου “Θετική Φωνή”, είπε:

“Δημόσιες δηλώσεις σαν αυτές του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχελογιαννάκη που απέδωσε περίπου σε μεταφυσικούς παράγοντες το ‘θάρρος’ ιατρού και μάλιστα λοιμωξιολόγου, να κοινωνήσει από το ίδιο σκεύος που είχαν χρησιμοποιήσει ‘παιδάκια με AIDS’, αποδίδουν δυστυχώς με ακρίβεια το μέτρο της άγνοιας που κυριαρχεί στην κοινωνία μας και κατ’ επέκταση στο δημόσιο λόγο, αναφορικά με το HIV/AIDS. Στο σκηνικό των στερεοτύπων και του στιγματισμού που έστησε ο εν λόγω βουλευτής, πρωταγωνιστούν τρεις ιδιότητες: του πολιτικού προσώπου, του ιατρού, αλλά και του δημοσιογράφου, που παθητικά δέχεται τα λεγόμενά του. Είναι τρεις από τις πιο κρίσιμες παραμέτρους που μπορούν είτε να ενισχύσουν τον κοινωνικό αποκλεισμό συνανθρώπων μας, είτε να συμβάλουν στην αποστιγματοποίησή τους”.    

“Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος ‘Θετική Φωνή’ προσπαθεί μεθοδικά, με δουλειά και σύστημα, να ανατρέψει αυτό το σκηνικό της άγνοιας και της παραπληροφόρησης. Με δράσεις υπεύθυνης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύ πληθυσμού, με παραινέσεις προς το ΚΕΕΛΝΠΟ, με αναζήτηση συμμαχιών και συνεργασιών με φορείς της πολιτείας και την κοινωνία των πολιτών, με ιατρικούς συλλόγους, με τη Βουλή και μέσα ενημέρωσης θα προσπαθήσουμε και αυτή τη φορά να νικήσουμε τη στιγματική ρητορική”.

Ανοιχτή επιστολή τριών Οργανώσεων προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

“Καταρρίψτε τα στερεότυπα, αντί να τα αναπαράγετε”

Οι τρεις οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα HIV/AIDS στην Ελλάδα, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”, το “Κέντρο Ζωής” και η “PRAKSIS”, έχουν συγκροτήσει μία πλατφόρμα συνεργασίας, με σκοπό την  αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και του στίγματος που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV/AIDS, την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και την ευαισθητοποίηση των κύριων διαμορφωτών πολιτικών και κοινής γνώμης, όπως το κοινοβούλιο, η τοπική αυτοδιοίκηση και τα ΜΜΕ.

Στο πλαίσιο της δράσης τους, μετά τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για το AIDS, οι τρεις οργανώσεις αποστέλλουν στον ίδιο ανοιχτή επιστολή, στην οποία αναφέρουν:

“Αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή με αφορμή την παρουσία και τις δηλώσεις σας στην εκπομπή του κ. Κωνσταντίνου Μπογδάνου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, όπου με έκπληξη παρακολουθήσαμε να αποδίδετε περίπου σε μεταφυσικούς παράγοντες το «θάρρος» ιατρού και μάλιστα λοιμωξιολόγου, να κοινωνήσει από το ίδιο σκεύος που είχαν χρησιμοποιήσει «παιδάκια με AIDS». Επικαλούμαστε την ιδιότητά σας ως γιατρό, για να αναδείξουμε την εδώ και δεκαετίες επιστημονικά αποδεδειγμένη παραδοχή πως ο HIV δε μεταδίδεται με το σάλιο, παρά μόνο με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, με τη χρήση κοινής σύριγγας ή άλλου υγειονομικού υλικού κατά τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, με κάθετη μετάδοση από την οροθετική μητέρα στο νεογνό και με τη μετάγγιση μολυσμένου αίματος, αν και ο κίνδυνος αυτός έχει ελαχιστοποιηθεί χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας.

Επιπρόσθετα, ο χαρακτηρισμός «παιδάκια με AIDS» είναι εξίσου ανακριβής. Είναι σκόπιμο να σταθούμε στη συγκεκριμένη αναφορά, καθώς το AIDS αποτελεί το τελικό στάδιο και συνέπεια της HIV λοίμωξης. Χάρη στα νέας γενιάς αντιρετροϊκά φάρμακα μετά το 1996, οι φορείς HIV που λαμβάνουν την αγωγή τους δε φτάνουν στο τελικό στάδιο, εκτός από ειδικές εξαιρέσεις. Ως αποτέλεσμα o ΗΙV αποτελεί πλέον μία χρόνια πάθηση και όχι μία καταληκτική νόσο.

Για τους ανθρώπους που ζουν με HIV, η ορθή και υπεύθυνη πληροφόρηση σχετικά με τη νόσο, τους τρόπους μετάδοσης και την πρόληψη είναι η πιο σημαντική συνθήκη για τον περιορισμό και την εξάλειψη του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σε αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύ πληθυσμού, η συμβολή όσων αρθρώνουν δημόσιο λόγο είναι καθοριστική. Ο λόγος αυτός λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα όταν αρθρώνεται με το μανδύα της επιστημονικής κατάρτισης του ιατρού και της εγκυρότητας του βουλευτή.

Στο παραπάνω πλαίσιο, σας καλούμε να αναλογιστείτε τις αρνητικές συνέπειες της ρητορικής σας στη ζωή των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS και να συμβάλλετε στη κατάρριψη των στερεοτύπων που ακολουθούν το συγκεκριμένο θέμα, αντί να τροφοδοτείτε την αναπαραγωγή τους. Είμαστε βέβαιοι, πως θα σας βρούμε σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή”.

Την επιστολή υπογράφουν οι Νίκος Δέδες, Πρόεδρος Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”, Λεωνίδας Βακερλής, Πρόεδρος, Κέντρο Ζωής και Τζανέτος Αντύπας, Πρόεδρος PRAKSIS.

Η επίμαχη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:

“Κάποτε η καθηγήτρια μου, η λοιμωξιολόγος, είχε πάει στο Παίδων, στα παιδάκια με το AIDS και τα κοινώνησε. Και της είπε ο παπάς ‘Να κοινωνήσεις κι εσύ’. Και κοινώνησε. Όλοι εμείς οι γιατροί τρελαθήκαμε, γιατί ξέρεις μεταδίδεται το AIDS με το σάλιο. Εκείνη είπε ‘κοινωνώ, γιατί πιστεύω ότι η δύναμη του θεού θα με κάνει να μην κολλήσω, παρόλο επιστημονικά λέει ότι θα κολλήσω. Αυτό είναι το πιο σημαντικό που έχω ακούσει, είναι μία μαρτυρία”.

Το βίντεο με τις δηλώσεις του:

Πατούλης: Επιστημονικά μπορεί να μεταδοθεί και μέσω σιέλου. Κανένας κίνδυνος μέσα από τη Θεία Κοινωνία

“Κανένας κίνδυνος από τη Θεία Κοινωνία”

Σχολιάζοντας τη δήλωση Μιχελογιαννάκη, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, είπε στο NEWS 247:

“Είναι σίγουρο ότι επιστημονικά μπορεί να συμβεί διότι, η στοματική κοιλότητα έχει αίμα που δεν είναι εμφανές, μπορεί να έχει κάποια ουλίτιδα, κάποιο πρόβλημα ιστοδότη έναν τραυματισμό άρα και μέσω του σιέλου και μέσα από τη διάβαση του στόματος, επιστημονικά μπορεί να μεταδοθεί. Οποιοδήποτε υγρό κάποιου που έχει AIDS, μπορεί εν δυνάμει να μεταφέρει τον ιό.

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης με την Θεία Κοινωνία. Εάν βάλουμε μία σταγόνα από αίμα σε αίμα, θα ήταν πιο εύκολο από το να πούμε, ότι μέσα από το σάλιο θα μεταφερθεί ο ιός. Μέσα από το κρασί της Θείας Κοινωνίας, είναι ακόμα πιο δύσκολο να μεταδοθεί. Εκτιμώ, ότι ήθελε να πει για την πίστη, ότι η πίστη είναι τόσο δυνατή, που ακόμα και σε μία τέτοια περίπτωση, ο θεός δεν θα άφηνε να κολλήσει. Επιστημονικά όμως, δεν μπορεί να κολλήσει. Δεν έχει αναφερθεί ότι μέσα από τη θεία κοινωνία έχει μεταδοθεί το AIDS, επιστημονικά ποτέ. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος”.

“Η πίστη μπορεί να βοηθήσει στην ψυχική ανάταση του ασθενούς”

Ακόμη, ο κ. Μιχελογιαννάκης σχολιάζοντας προηγούμενες δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη περί “εμπορίου λειψάνων” με τη μεταφορά του σκηνώματος της Αγ. Βαρβάρας στο αντικαρκινικό νοσοκομείο ” Άγιος Σάββας“, είπε:

“Εγώ δεν θα μιλήσω πολιτικά, θα μιλήσω ως γιατρός. Στα 20 χρόνια της ενεργούς ιατρικής την οποία εκτελώ, τη συμβολή των λειψάνων την έχω δει και γι’αυτό ακριβώς δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση και την καύση των νεκρών, γιατί θα ήθελα να υπάρχουν και τα λείψανα, που με την καύση δεν υπάρχουν. Το ποιος θα γίνει άξιος και ποιος όχι, ποιος το ξέρει; Είπε ο κ. Φίλης, ότι το θαυματουργικό κομμάτι των λειψάνων δεν το έχει δει. Εγώ το έχω δει. Μία ομολογία 20 χρόνων με 18ωρα ιατρεία, τη συμβολή των λειψάνων την έχω δει“, είπε.

Σχολιάζοντας και αυτή τη δήλωση, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, είπε στο NEWS 247:

“Σίγουρα η πίστη, μέσα από την αγιοσύνη, μπορεί να βοηθήσει στην ψυχική ανάταση και στην ψυχολογία του ασθενούς. Ξέρουμε ότι πάρα πολλά πράγματα αλλάζουν, όταν η ψυχολογία του ασθενούς αλλάζει και πάνω σε αυτό η επιστήμη, μπορεί να αναφερθεί σε αυτό, με τον τρόπο με τον οποίο ανέφερα. Ως επιστήμη”.

“Εμείς, όταν λέμε, ότι από εδώ και πέρα ο Θεός ή ότι ο γιατρός είναι ένας μικρός θεός, δεν εννοούμε ότι θα πρέπει κανείς να κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Προσπαθεί να θεραπεύσει και πάντα λέει ‘με τη βοήθεια του θεού”, με την έννοια του να του δώσει την καθαρή σκέψη, για να κάνει το καλύτερο για τον ασθενή. Υπό αυτήν την έννοια η πίστη στον Άγιο ή στα λείψανα μπορεί να βοηθήσει στην ψυχολογία του ασθενή. Αυτή είναι η επιστημονική άποψη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα