Παπαευαγγέλου: Στους 600 θα παραμένουν οι διασωληνωμένοι για τις επόμενες 2 εβδομάδες

Παπαευαγγέλου: Στους 600 θα παραμένουν οι διασωληνωμένοι για τις επόμενες 2 εβδομάδες
Στιγμιότυπο από μονάδα εντατικής θεραπείας Alexandros Michailidis / SOOC

Στοιχεία αμερικανικής μελέτης επιβεβαιώνουν ότι η Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσο. Μετατόπιση της επιδημίας σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνουν οι διασωληνωμένοι ασθενείς λόγω covid τις επόμενες δύο εβδομάδες, ξεπερνώντας τους 600 ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού.

Η καθηγήτρια σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση στη διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων κατά μία δεκαετία καθώς 1 στα 2 νέα κρούσματα εντοπίζεται πλέον σε ηλικίες 35-64 ετών που σημαίνει σοβαρότερη νόσο. Πλέον η μέση ηλικία των κρουσμάτων έχει διαμορφωθεί στα 39 χρόνια. Ανέφερε ακόμη ότι τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα εκτιμώνται σε 230.000.

Τόνισε ακόμη ότι η Όμικρον σημειώνει έξαρση πλέον σε νέες περιοχές. Την τελευταία εβδομάδα μάλιστα εντοπίζονται σε πολλά νησιά, στην Κρήτη και σε περιφερειακές ενότητες της ηπειρωτικής χώρας όπως η Ξάνθη, η Φωκίδα, ο Έβρος, η Καστοριά και η Φθιώτιδα.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, πλέον πάνω από 5000 είναι οι νοσηλευόμενοι λόγω covid. Μάλιστα σημειώνεται σημαντική αύξηση των νέων εισαγωγών κατά 40%, με το μέσο όρο των νέων νοσηλειών να φτάνουν πλέον τις 582 την ημερά. Πάντως δεν παρατηρείται αύξηση νοσηλειών στα παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 7 στους 10 νοσηλευόμενους είναι άνω των 55 ετών και 6 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι.

Η κα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε σε μελέτη από την Καλιφόρνια όπου συγκρίθηκαν 52000 περιστατικά της όμικρον με 17.000 με Δέλτα. Από τα συμπεράσματα επιβεβαιώνεται η εκτίμηση για ηπιότερη νόσο και συγκεκριμένα όσοι διαγνώστηκαν με Όμικρον είχαν 53% μικρότερη πιθανότητα να βρεθούν στα νοσοκομεία, 74% να βρεθούν σε ΜΕΘ και 91% να χάσουν τη ζωή τους.

Επίσης διαπιστώνεται βραχύτερος χρόνος νοσηλείας. Βέβαια όσοι διαγνώστηκαν με Όμικρον ήταν οι περισσότεροι εμβολιασμένοι και στο μεγαλύτερο ποσοστό μικρότερης ηλικίας.

Η καθηγήτρια επίσης σημείωσε ότι σε χαμηλά επίπεδα είναι η θετικότητα στα παιδιά η οποία εκτιμάται στο 1,4% με βάση τα αποτελέσματα από πάνω από 2 εκατομμύρια self test.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Μίνα Γκάγκα ανακοίνωσε ότι από αύριο θα είναι διαθέσιμες και οι νέες θεραπείες με τη μορφή χαπιών (MSD) η χορήγηση των οποίων θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και με τα μονοκλωνικά, η χορήγηση των οποίων δεν θα συνεχιστεί.

Επίσης ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση σημείωσε ότι: “Κανένα τεστ δε μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος έχει κολλήσει τον ιό”. Στη συνέχεια εξήγησε ότι ακόμα και το μοριακό τεστ είναι πιθανό να μην μπορεί να διαγνώσει ένα μικρό ποσοστό ασθενών:

είτε γιατί ο ιός δεν ανιχνεύεται στη μύτη, όπου έχει γίνει η λήψη

είτε γιατί ο πολλαπλασιασμός του ιού δεν έχει φτάσει σε ανιχνεύσιμα επίπεδα, όπως για παράδειγμα τις πρώτες 2-3 μέρες της νόσου.

“Αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδώσουν τον ιό» σχολίασε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα