Πέρασαν οι μειώσεις στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων

Πέρασαν οι μειώσεις στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων

Συμμορφώθηκε με τις επιταγές των δανειστών η κυβέρνηση στο ζήτημα των διαγνωστικών εξετάσεων. Τι προβλέπει η Υπουργική Απόφαση για διαγνωστικές και αποζημιώσεις για ιατρικές εξετάσεις

Πέρασαν τελικά οι προτάσεις των δανειστών για τις μειώσεις στις διαγνωστικές εξετάσεις και υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) για την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων, θέμα που αν και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση για την εκταμίευση του 1 δις ευρώ βρισκόταν σε εκκρεμότητα. Η Απόφαση προβλέπει ότι οι τιμές των 51 διαγνωστικών εξετάσεων οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαγνωστική δαπάνη, μειώνονται μεσοσταθμικά σε ποσοστό  43%, ενώ οι υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 9%.

Παράλληλα, μειώνεται κατά 18% η τιμή αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και κατά 10% του pet- scan. Στην Υπουργική Απόφαση επισημαίνεται ότι η απόδοση των μέτρων θα αξιολογηθεί μετά από 2 μήνες. Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση δεσμεύεται να παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων που θα περιλαμβάνει κατευθυντήριες οδηγίες και διαγνωστικά πρωτόκολλα, real time έλεγχο των παραπεμπτικών και δικαιότερο σύστημα εκπτώσεων (rebate όγκου).

Η απόφαση αυτή ελήφθη όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας υπό την πίεση της εκπλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης. Αποτελεί μάλιστα αποτέλεσμα μιας ανεξήγητης επιμονής των θεσμών αποκλειστικά και μόνο στη μείωση των τιμών ως μηχανισμού ελέγχου του κόστους ενώ όπως σημειώνεται από το υπουργείο η αρχική πρόταση των «θεσμών» προσδιόριζε το ποσοστό μείωσης των τιμών περίπου στο 70%.

 Από την άλλη πλευρά, η αντιπρόταση που παρουσίασε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας συμπεριλάμβανε έναν συνδυασμό μείωσης τιμών σε ποσοστό περίπου 30% και αυξημένο rebate όγκου. Αν και- σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου- η παραπάνω εναλλακτική πρόταση ήταν τεκμηριωμένη και διασφάλιζε πλήρως τη συγκράτηση της δαπάνης στο όριο του κλειστού προϋπολογισμού (302 εκ. ευρώ), τελικά δεν έγινε αποδεκτή από τους «θεσμούς».

Το υπουργείο παραδέχεται ότι ως συνέπεια της ΥΑ θα επέλθει σημαντική επιβάρυνση στο χώρο των διαγνωστικών εργαστηρίων- κυρίως στα μεσαία και τα μικρά- τα οποία έχουν ήδη επιβαρυνθεί τα προηγούμενα χρόνια από τους μηχανισμούς του rebate και του claw-back.

Προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κάνει διαχειρίσιμη αυτή τη μείωση των τιμών με τους παρακάτω τρόπους:

Ομαλοποιώντας τη ροή των πληρωμών προς τους ιδιώτες παρόχους.

Παρεμβαίνοντας στην προκλητή ζήτηση με τις παρεμβάσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω (κατευθυντήριες οδηγίες, διαγνωστικά πρωτόκολλα κ.α)

Κατανέμοντας με δικαιότερο τρόπο τις εκπτώσεις επί της δαπάνης (rebate).

Δίνοντας κίνητρα για την  προώθηση συνεταιριστικών σχημάτων στο χώρο των διαγνωστικών εργαστηρίων. Με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάνεται οικονομία κλίμακας στην προμήθεια των αντιδραστηρίων και θα ενισχύεται η βιωσιμότητά τους.

Είναι προφανές ότι από τη ρύθμιση αυτή μειώνεται η οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση στις τιμές των εξετάσεων.

Διαβάστε ακόμη στο healthview.gr:

Ύπνος: Πως γιατρεύει το κρυολόγημα

Γιατί οι άντρες ενδιαφέρονται για το σεξ πιο πολύ από το φαγητό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μείωση στις τιμές των διαγνωστικών και νοσοκομειακό clawback, μπλοκάρουν την εκταμίευση της δόσης

Τα… Χριστούγεννα 'περιμένει' η δόση του 1 δισ. για να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία

SHARE:

24Media Network