Ποιο ζώο σκοτώνει τους περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο

Ποιο ζώο σκοτώνει τους περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο
Τα πιο θανατηφόρα ζώα του πλανήτη δεν είναι αυτά που πιστεύουμε. iStock

Ο άνθρωπος είναι το δεύτερο πιο θανατηφόρο ζώο που κυκλοφορεί στον πλανήτη. Ας δούμε ποιο είδος τον κερδίζει και ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή στην Ευρώπη.

Πολλά είναι τα ζώα που μπορούν να γράψουν τον επίλογο της ζωής ενός ανθρώπου. Κάποια το κάνουν με τα δόντια τους, άλλα με τις τοξίνες, με τα περισσότερα να επιτίθενται συνήθως αφότου νιώσουν απειλή από εμάς.

Κάπου εδώ θα θέλαμε να θυμίσουμε πως ο άνθρωπος επίσης, είναι ζώο και μάλιστα είναι είναι το δεύτερο πιο θανατηφόρο του πλανήτη.

Είμαστε υπεύθυνοι για την εξαφάνιση πολλών άλλων ειδών -με τις συνέπεις σε ολόκληρα οικοσυστήματα να είναι τεράστιες-, ενώ αφαιρούμε ζωές συνανθρώπων μας μέσω πολέμων, ανθρωποκτονιών, αυτοκτονιών και ατυχημάτων που προκαλούνται από ανθρώπινη αμέλεια.

Πάμε τώρα, να δούμε ποιο είναι το είδος που κρατάει το Νο1 στη λίστα με τα ζώα που σκοτώνουν τους περισσότερους ανθρώπους.

Είναι το κουνούπι.

Εκτιμάται πως στον πλανήτη κυκλοφορούν έως 110 τρισεκατομμύρια κουνούπια, που σκοτώνουν από 500.000 έως 1.000.000 ανθρώπους το χρόνο, ως φορείς ασθενειών. Με πρώτη την ελονοσία.

Σύμφωνα με το Our World in Data αν και η ασθένεια είναι σπάνια στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, είναι κοινή σε μέρη της Αφρικής, της νότιας Ασίας και της Νότιας Αμερικής.

Όπως ενημερώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2021 το περίπου το 80% όλων των θανάτων από ελονοσία στην Αφρική ήταν παιδιών κάτω των 5 ετών.

Τα κουνούπια μεταδίδουν και άλλες ασθένειες, όπως ο δάγκειος πυρετός, το chikungunya, τον ιό του Δυτικού Νείλου, τον ιό Ζίκα και αυτόν της παρασιτικής μόλυνσης της λεμφικής φιλαρίασης.

Το είδος αυτό είναι τόσο αποτελεσματικό στη διάδοση ασθενειών, καθώς τρέφονται με αίμα. Πράγμα που σημαίνει ότι μεταφέρουν πολύ εύκολα παθογόνους παράγοντες από την κυκλοφορία του αίματος ενός ατόμου σε άλλο.

Το μικρό μέγεθος και τα φτερά που διαθέτουν, επιτρέπουν στα κουνούπια να εξαπλωθούν εύκολα και να δαγκώσουν ανθρώπους, χωρίς να γίνουν αντιληπτά.

Επιπροσθέτως, βασίζονται στο νερό για να αναπαραχθούν, όπως οι άνθρωποι βασίζονται στο νερό για να ζήσουν, πράγμα που σημαίνει ότι τείνουμε να ζούμε στα ίδια μέρη.

Κατά τον ΠΟΥ στην τρίτη θέση των πιο θανατηφόρων ζώων είναι τα φίδια που σκοτώνουν μεταξύ 81.000 και 138.000 ανθρώπους το χρόνο -κυρίως σε περιοχές όπως η Αφρική και η Νότια Ασία.

Στην Ευρώπη έχουμε τις μέλισσες και τις σφήκες ως μεγάλη απειλή, με το τσίμπημα της μέλισσας να μην σκοτώνει, εκτός και αν γίνεται σε άτομα που είναι αλλεργικά στο δηλητήριο τους.

Υπάρχουν και οι μέδουσες, των οποίων το τσίμπημα περιέχει ένα από τα πιο επικίνδυνα δηλητήρια. Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν δεχόμαστε επίθεση από πολλές μέδουσες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα