Πόσο συχνά είναι τα κονδυλώματα και πότε κινδυνεύεις περισσότερο;

Πόσο συχνά είναι τα κονδυλώματα και πότε κινδυνεύεις περισσότερο;
Φωτογραφία αρχείου 123rf

Το 80% των γυναικών έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό HPV κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής τους ζωής. Σε ποιες ηλικίες παρουσιάζεται συχνότερα, πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωσή του.

Τα κονδυλώματα είναι ίσως το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία των ενεργών σεξουαλικά ανθρώπων θα κολλήσει κάποια στιγμή στη ζωή του τον ιό HPV.

Ο ιός αυτός δεν εκριζώνεται από τον οργανισμό από τη στιγμή που θα τον κολλήσει κάποιος. Ωστόσο, με την κατάλληλη θεραπεία εκμηδενίζεται ο κίνδυνος επιπλοκών και πρόκλησης καρκίνου από τα καρκινογόνα στελέχη του ιού.

Η συχνότητά του είναι πολύ μεγάλη. Υπολογίζεται ότι το 80% των γυναικών έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό HPV κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής τους ζωής, ακόμη και χωρίς να το έχουν αντιληφθεί.

Πολύ σημαντική φαίνεται να είναι και η ηλικία στην εμφάνιση της νόσου. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρουσιάζεται πολύ συχνότερα σε νεαρές γυναίκες έως 24 ετών, ενώ σε γυναίκες άνω των 35 ετών είναι σπανιότερο.

Από το συνολικό αριθμό των λοιμώξεων υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 70% ανήκει στην ηλικία ομάδα 15-25 ετών, ενώ μόλις το 5% αφορά σε γυναίκες άνω των 35 ετών.

Λόγω της φύσης της λοίμωξης και του γεγονότος ότι εξελίσσεται πολύ αργά, είναι εύκολο να προλάβει να τον διαγνώσει κάποιος σε αρχικό στάδιο μέσα από τον τακτικό προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο.

Έτσι, αποφεύγονται οι επιπλοκές από τη νόσο που είναι ο διηθητικός καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, αλλά και άλλοι καρκίνοι που δεν σχετίζονται με τη γεννητική περιοχή (στόμα, πρωκτός).

Σε γενικές γραμμές, η λοίμωξη είναι πιθανό να εμφανιστεί σε κάθε ομάδα του πληθυσμού.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες συνήθειες ή καταστάσεις που συνδέονται συχνότερα με τη νόσηση. Για παράδειγμα, η χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή μειώνει τον κίνδυνο, χωρίς όμως να τον εξαλείφει. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι όσο πιο μικρή είναι η ηλικία έναρξης των σεξουαλικών επαφών τόσο περισσότερο αυξάνονται και οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος τον ιό. Ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο, καθώς κάθε νέος σεξουαλικός σύντροφος αυξάνει κατά 15% την πιθανότητα νόσησης.

Αν ο ιός εντοπιστεί εγκαίρως, τότε ο κίνδυνος επιπλοκών εκμηδενίζεται. Μαζί, λοιπόν, με τη σεξουαλική συμπεριφορά συνιστάται να προσέξεις και να μην αμελείς τον τακτικό προληπτικό σου έλεγχο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version