Πόσο υγιεινό είναι το πολυαγαπημένο καρπούζι

Πόσο υγιεινό είναι το πολυαγαπημένο καρπούζι
Το καρπούζι είναι αναπόσπαστο 'συστατικό' του καλοκαιριού μας. iStock

Η θερμοκρασία 'ανεβαίνει' σιγά σιγά και εμφανίζονται όλα τα φρούτα του καλοκαιριού στα μανάβικα. Ποια είναι η τιμή του δημοφιλέστερου όλων, καρπουζιού και τι προσφέρει στον οργανισμό μας.

Όπως ανεβαίνει η θερμοκρασία, εμφανίζονται δειλά δειλά τα πρώτα καρπούζια στα μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ. To πιο δημοφιλές φρούτο των καλοκαιριών -παγκοσμίως- εξετάζεται διαχρονικά από τους ερευνητές, έως ότου καταλήξουν στην ακριβή λίστα με τα -πολλά- οφέλη του.

Πριν περάσουμε σε αυτά, για να κάνουμε τα μαθηματικά και να δούμε αν όντως είναι υγιεινό ή όχι, ας πούμε κάποια βασικά πράγματα.

Εκτιμήσεις θέλουν να παράγονται παγκοσμίως 100.414.933 τόνοι καρπουζιού ετησίως. 

Η Κίνα είναι η χώρα που ‘δίνει’ το 60% (60.861.241 τόνοι).

Ακολουθεί η Τουρκία (3.870.515 τόνοι), με την Ινδία (2.495.000 τόνοι) να ‘κλείνει’ το ΤΟΡ3. Η Ελλάδα ήταν το 1964 στο ΤΟΡ10. Το 2016 εξαφανίστηκε από αυτόν τον ‘χάρτη’.

Η Κίνα είναι και η χώρα της οποίας οι πολίτες τρώνε τα περισσότερα καρπούζια (50 κιλά κατά κεφαλήν, κάθε χρόνο). Eκεί η τρέχουσα τιμή είναι στα 0.58 σεντ (ευρώ) τα 500 γραμμάρια.

Στην Ελλάδα θα το βρεις αυτήν την περίοδο στα 0.84 σεντ το κιλό. Το εγχώριο κοστίζει 0.95 σεντ το κιλό. Τόσο ‘κάνει’ και στα σούπερ μάρκετ. Κάθε τεμάχιο υπολογίζεται κοντά στα 9 κιλά.

Η βιολογική έκδοση ξεκινάει από τα 3.15 ευρώ το κιλό, με το κάθε τεμάχιο να είναι περί τα 3 κιλά.

Τώρα που τακτοποιήσαμε τα των οικονομικών μας, πάμε και στο αν είναι υγιεινό το καρπούζι.

Τι προσφέρει το καρπούζι στην υγεία μας

Κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 90% το καρπούζι αποτελείται από νερό. Άρα είναι απίστευτα ενυδατικό και είναι γεμάτο με ηλεκτρολύτες (βοηθούν στη σύσπαση των μυών και άρα στην κίνηση, την ανάσα, την κυκλοφορία του αίματος και εν τέλει στην υγεία μας).

Όπως τονίζει και το Healthline είναι και γεμάτο θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μας βοηθήσουν ποικιλοτρόπως.

Ένα είναι η κιτρουλίνη, αμινοξύ που φαίνεται να βελτιώνει τις φυσικές μας αποδόσεις και έρευνες έχουν δείξει πως μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για τα εμφράγματα.

Είναι και καλή πηγή βήτα-καροτίνης, που προστατεύει το σώμα από την υπέρβαση του ορίου των ελεύθερων ριζών που μας κάνουν καλό. Σε ισορροπία είναι ‘ασπίδα’ του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αν ‘χαθεί’ το όριο βλάπτουν τα κύτταρα, τα μιτοχόνδρια και το DNA μας.

Επιπροσθέτως, έχει υψηλή ποσότητα φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και υγιεινών φυτοχημικών, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης του DNA.

Μελέτες υποδεικνύουν επίσης, ότι

Το καρπούζι δεν κάνει κακό. Η υπερβολή κάνει

Διατροφολόγοι και διαιτολόγοι που μίλησαν στη USA Today έδωσαν τα παρακάτω στοιχεία.

Τα 152 γραμμάρια καρπουζιού σε κύβους έχουν 46 θερμίδες, 11.5 γραμμάρια υδατάνθρακες, 0.6 γραμμάρια φυτικές ίνες, 9.4 γραμμάρια ζάχαρη, 0.9 γραμμάρια πρωτεΐνη, 0.2 γραμμάρια λίπος, το 5% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης Α, το 14% της βιταμίνης C και το 4% του καλίου και του μαγνησίου.

Κομμάτια καρπουζιού χρησιμοποιούνται συχνά για τη δημιουργία φρουτώδους ροφήματος, το οποίο μπορεί να βοηθήσει να μειώσουμε τον πειρασμό να επιλέγουμε ροφήματα με ζάχαρη.

Παρεμπιπτόντως, το μάνγκο, τα σταφύλια, τα κεράσια και τα αχλάδια έχουν περισσότερη ζάχαρη.

Τα πολλά πλεονεκτήματα που έχει το καρπούζι για την υγεία, ήταν ο λόγος που το United States Department of Agriculture (USDA) έδωσε διπλάσια τυπική μερίδα, συγκριτικά με τα άλλα φρούτα. Διευκρίνισε και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην καθημερινή κατανάλωση, όταν είναι η εποχή τους.

Πρόβλημα υπάρχει με τη μονοφαγία. Και την κατάχρηση.

Προφανώς και η ιδανική συνθήκη περιλαμβάνει το καρπούζι, μαζί με άλλα τρόφιμα, καθώς θεωρείται εξαιρετικός ‘σύντροφος’ στη διαμόρφωση διατροφικών συνηθειών και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Θα σας αφήσουμε με τα βασικά του σπορ που λέγεται “επιλογή καλού καρπουζιού”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα