Ρεβεγιόν… στα φαρμακεία: Αυξημένη ζήτηση σε αντιικά, αντιβιώσεις και test

Διαβάζεται σε 4'
Φαρμακείο
Φαρμακείο ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Αυξημένη είναι η ζήτηση σε αντιικά φάρμακα, αντιβιώσεις και τεστ λόγω της έξαρσης των ιώσεων.

Λόγω της έξαρσης των ιώσεων, είναι αυξημένη η ζήτηση σε τεστ για τη γρίπη και τον κορονοϊό, αλλά και για αντιιικα φάρμακα. Επιπλέον, υπάρχουν ελλείψεις σε συγκεκριμένα σκευάσματα.

Η ζήτηση στα διαγνωστικά τεστ έχει δεκαπλασιαστεί, όπως αναφέρουν φαρμακοποιοί. Σημειώνουν ότι υπάρχουν ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα και αντιβιώσεις, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η κίνηση στα φαρμακεία είναι ιδιαίτερα αυξημένη, θυμίζοντας τις εποχές πανδημίας και τα τηλέφωνα χτυπούν ασταμάτητα από πολίτες με συμπτώματα που ζητούν συμβουλές.

Πάνω από 1.500 είναι οι ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας με κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται πως στην ανακοίνωση ισχυρών συστάσεων, μετά και την αυξημένη κυκλοφορία του ιού SARS COV-2 που προκαλεί τη νόσο του κορονοϊού καθώς και άλλων ιών του αναπνευστικού (γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός-RSV) τις τελευταίες δύο εβδομάδες, προχώρησε ο ΕΟΔΥ.

Μετά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνονται ισχυρά από τον ΕΟΔΥ τα ακόλουθα:

1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κορονοϊό, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.

3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.

4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και της Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

“Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να επιτηρεί συστηματικά την πορεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού, η κορύφωση των οποίων αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, εντατικοποιείται η γονιδιοματική επιτήρηση των παραλλαγών των ιών που κυκλοφορούν στην κοινότητα.

Παρακαλούμε θερμά τους πολίτες για την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων, έτσι ώστε να αποφύγουμε σοβαρές περιπτώσεις νόσησης και να έχουμε απώλειες συνανθρώπων μας. Ειδικά, από την στιγμή που έχουμε πλέον στην διάθεση μας αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης όπως τα εμβόλια και την αποτελεσματική θεραπεία όπως η αντιική θεραπεία κατά του Covid, είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές”, αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Τα κρούσματα εποχικών λοιμώξεων αυξήθηκαν στα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, ενώ αναμένεται και νέα αύξηση με τις συγκεντρώσεις και της Πρωτοχρονιάς.

Καθώς ο βήχας είναι κοινό σύμπτωμα των περισσότερων αναπνευστικών ιών, όταν κάποιος βήχει, είναι φυσιολογικό να διερωτάται τι έχει και που οφείλεται.

Σύμφωνα με ειδικούς, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε μέσω των συμπτωμάτων και χωρίς τεστ, να προσδιορίσουμε τι είδους λοίμωξη έχουμε ή εάν ο βήχας οφείλεται σε κάποια αλλεργία.

Ο οριστικός τρόπος για να το εξακριβώσετε είναι μέσω των τεστ. Υπάρχουν τεστ για Covid, για γρίπη, αλλά και δίπλα τα οποία δείχνουν αν κάποιος έχει γρίπη, κορονοϊό ή και τα δύο μαζί.

Μπορείτε επίσης να εξεταστείτε για RSV με ένα γρήγορο διαγνωστικό τεστ που γίνεται με ρινικό επίχρισμα σε διαγνωστικά εργαστήρια.

Για το κοινό κρυολόγημα, ενώ δεν υπάρχουν ειδικές εξετάσεις, μερικές φορές μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκλείσετε άλλες καταστάσεις.

Εάν ένας επαγγελματίας υγείας αποκλείσει την Covid-19, τον RSV και τη γρίπη, το κρυολόγημα θα μπορούσε να είναι η πιθανή αιτία ενός βήχα.

Το κοινό κρυολόγημα τείνει επίσης να μην διαρκεί τόσο πολύ όσο η γρίπη, ο RSV ή η Covid-19.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα