Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Είναι τόσο επικίνδυνο όσο ακούγεται;

Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Είναι τόσο επικίνδυνο όσο ακούγεται;
Human upper body and head front view on a dark concrete background: a glowing and vibrant aura of light explosion covers the face, hiding facial features with a network of gleaming round light particles. Pink, red and orange light burst. Horizontal composition, digitally generated image. iStockphoto

Τι είναι το Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής, που προκαλεί φόβο και μόνο στο άκουσμά του. Πόσο συχνό είναι και τι το προκαλεί. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Υπάρχουν μερικές ασθένειες με βαρύγδουπα ονόματα, που πολύ σπάνια ανταποκρίνονται σε αυτό που ίσως αναμένει κανείς με το άκουσμά τους. Υπάρχει, για παράδειγμα, το σύνδρομο του ζωντανού πτώματος, που είναι μια σπάνια νευροψυχιατρική πάθηση. Ή το σύνδρομο του εξωγήινου χεριού, δηλαδή ένα από τα χέρια σας αποφασίζει ότι δεν θα συνεργαστεί με τις εντολές σας.

Ωστόσο, λίγες παθήσεις έχουν τόσο δραματική αναντιστοιχία μεταξύ ονόματος και παθολογίας όσο το Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής.

Τι είναι το Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής

Να το ξεκαθαρίσουμε: το Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής δεν κάνει το κεφάλι σας να εκρήγνυται.

Για όσους έχουν την πάθηση, όμως, είναι σίγουρα ανησυχητικό. Γνωστό και ως επεισοδιακά κρανιακά αισθητηριακά σοκ, το εν λόγω σύνδρομο είναι μια διαταραχή ύπνου που χαρακτηρίζεται από ακρόαση συντριβής, χτυπήματα ή άλλους δυνατούς θορύβους. Συνήθως συμβαίνουν ξαφνικά, ακριβώς τη στιγμή που σας παίρνει ο ύπνος ή όταν ξυπνάτε τη νύχτα, μερικές φορές συνοδεύονται από έντονες λάμψεις φωτός και μυϊκά τραντάγματα.

Είναι τρομακτικό αν σκεφτείς ότι κανείς άλλος δεν μπορεί να δει ή να ακούσει τους θιορύβους. Οι εκρήξεις είναι μόνο στο κεφάλι.

Πόσο συχνό είναι

Περιέργως, δεν έχουμε πολλά στοιχεία για το πόσοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση. Υπάρχει στην ιατρική βιβλιογραφία από τη δεκαετία του 1870, αλλά δεν έχει μελετηθεί τόσο πολύ.

Δεν ξέρουμε καν ποιος είναι πιο επιρρεπής στο σύνδρομο αυτό – υπάρχουν αρχεία ασθενών ηλικίας κάτω των 10 και άνω των 80 ετών και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποια γενετική σύνδεση.

Ωστόσο, φαίνεται να επηρεάζει τις γυναίκες ελαφρώς περισσότερο από τους άνδρες: ένα τυχαίο άτομο με σύνδρομο εκρηγνυόμενης κεφαλής έχει περίπου 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι γυναίκα από ό,τι άνδρας, σύμφωνα με τον ερευνητή Brian Sharpless. Αλλά ακόμη και αυτός ο αριθμός πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά τυποποιημένα δεδομένα για να εξαχθούν πολλά συμπεράσματα.

Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι ένα πράγμα φαίνεται να ισχύει: δεν είναι τόσο σπάνιο όσο πιστεύαμε. Το 2020, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου δημοσίευσαν τα αποτελέσματα μιας έρευνας σε σχεδόν 7.000 άτομα – περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους ανέφεραν ότι είχαν βιώσει το σύνδρομο αυτό κάποια στιγμή.

Γιατί η πάθηση δεν είναι πιο γνωστή; Το 35% των ατόμων στην έρευνα είπε ότι βίωνε την πάθηση μερικές φορές το χρόνο και ένα επιπλέον 40% είπε ότι είχε μόνο μερικά επεισόδια.

Τι το προκαλεί

Υπάρχουν μερικές θεωρίες για το τι κρύβεται πίσω από αυτήν την πάθηση, αλλά καμία δεν γίνεται αποδεκτή ως ιατρικό ευαγγέλιο.

Η έρευνα από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου έχει μια πολύ καλή ιδέα για το τι συμβαίνει: “Όταν κοιμόμαστε, ο δικτυωτός σχηματισμός του εγκεφαλικού στελέχους (ένα μέρος του εγκεφάλου μας που εμπλέκεται στη συνείδηση) συνήθως αρχίζει να αναστέλλει την ικανότητά μας να κινούμαστε, να βλέπουμε και ακούμε πράγματα”, έχει εξηγήσει η Alice Gregory, καθηγήτρια ψυχολογίας και ερευνήτρια στο Conversation.

Ωστόσο, το σύνδρομο είναι πιθανότατα σημάδι ότι κάτι πήγε ελαφρώς στραβά με αυτή τη διαδικασία, πιστεύουν οι ερευνητές.

“Όταν βιώνουμε ένα «μπαμ» στον ύπνο μας, αυτό μπορεί να οφείλεται σε καθυστέρηση αυτής της διαδικασίας. Αντί ο δικτυωτός σχηματισμός να κλείνει τους ακουστικούς νευρώνες, μπορεί να τους πυροδοτεί”.

Τα άτομα με σύνδρομο εκρηγνυόμενης κεφαλής συχνά δεν παρατηρούν κάποιο συγκεκριμένο ερέθισμα πριν από ένα επεισόδιο, αλλά εκείνοι που έχουν συχνά το συσχετίζουν με άγχος ή μερικές φορές φαρμακευτική αγωγή.

Φυσικά, για μια μειονότητα των ερωτηθέντων στη μελέτη του Goldsmiths, η αιτία ήταν προφανής: νόμιζαν ότι οι δυνατοί θόρυβοι που άκουγαν ήταν απλώς απόδειξη του υπερφυσικού.

Είναι επικίνδυνο;

Όχι. Είναι συχνά τρομακτικό, μερικές φορές εξουθενωτικό, αλλά όχι εγγενώς επικίνδυνο.

“Αν και μπορεί να είναι δραματικά και τρομακτικά, τα επεισόδια EHS είναι σχετικά αβλαβή”, εξήγησε ο καθηγητής Brian Sharpless. “Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων τα έχει τόσο τακτικά που διαταράσσονται τα φυσιολογικά επίπεδα ύπνου και άλλοι ανησυχούν ότι τα επεισόδια EHS μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με την ψυχική ή σωματική τους υγεία”.

Στην πραγματικότητα, η χειρότερη επίδραση του συνδρόμου είναι πιθανώς ψυχολογική. Για τη μειονότητα των ανθρώπων που βιώνουν αυτές τις εκρήξεις κάθε βράδυ –ή ακόμα πιο συχνά – ο ύπνος μπορεί να γίνει τρομακτικός, ειδικά αν δεν έχετε απάντηση για το τι συμβαίνει.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Όπως ίσως έχετε ήδη μαντέψει από την έλλειψη στέρεων δεδομένων για την πάθηση, δεν υπάρχει επί του παρόντος γνωστή θεραπεία για τη θεραπεία του. Τα καλά νέα είναι ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτό δεν είναι πραγματικά πρόβλημα.

“Μια μελέτη από τον Gautam Ganguly, νευρολόγο στο Keck School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, πρότεινε ότι η καλύτερη θεραπεία για το EHS μπορεί να είναι η απλή διαβεβαίωση ότι η κατάσταση είναι καλοήθης παρά μια ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό”, έγραψε ο γιατρός Rod Tanchanco στο Atlantic.

Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, υπάρχει μια ποικιλία φαρμάκων που μπορούν να προσφερθούν – όπως φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων και φάρμακα κατά του άγχους – αλλά όπως συμβαίνει με πολλά σχετικά με αυτήν την πάθηση, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση οποιασδήποτε φαρμακολογικής θεραπείας έναντι οποιασδήποτε άλλης.

Ο πραγματικός στόχος, είπε ο Sharpless, είναι να βρεθούν θεραπείες αυτοβοήθειας που θα μπορούσαν να μειώσουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των επεισοδίων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version