Στα 463 εκατομμύρια ανέρχονται οι ασθενείς με διαβήτη παγκοσμίως

Στα 463 εκατομμύρια ανέρχονται οι ασθενείς με διαβήτη παγκοσμίως
Σε σύγχρονη μάστιγα εξελίσσεται ο διαβήτης με τους ασθενείς να αυξάνονται διαρκώς. 123rf

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Άτλαντα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη η νόσος εξαπλώνεται ραγδαία και αναμένεται να επηρεάσει πάνω από 700 εκατομμύρια ανθρώπους το 2040.

Το 2000, η εκτίμηση του αριθμού των ενηλίκων που ζούσαν με διαβήτη σε όλο τον κόσμο ήταν 151 εκατομμύρια. Μέχρι το 2009 είχαν αυξηθεί κατά 88% σε 285 εκατομμύρια, ενώ σήμερα, υπολογίζεται ότι το 9,3% των ενηλίκων ηλικίας 20-79 ετών έχει φτάσει στο εκπληκτικό νούμερο των 463 εκατομμύριων διαβητικών. Την ίδια στιγμή περίπου 1,1 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας κάτω των 20 ετών ζουν με διαβήτη τύπου 1 (άτομα τα οποία γεννιούνται με την ασθένεια).

Τα παραπάνω στοιχεία περιέχονται στο καθιερωμένο Άτλαντα που δημοσιεύει κάθε δύο χρόνια η Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για τη νόσο η οποία είναι η σημερινή 14 Νοεμβρίου. Όπως αναφέρεται, πριν από μια δεκαετία, το 2010, η παγκόσμια εκτίμηση για ασθενείς με διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2025 ήταν 438 εκατομμύρια. Πέντε χρόνια αργότερα η πρόβλεψη άλλαξε και σήμερα έχουμε ήδη ξεπεράσει την εκτίμηση αυτή κατά 25 εκατομμύρια.

Η αυξανόμενη πορεία του διαβήτη παγκοσμίως οδηγείται από μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση κοινωνικοοικονομικών, δημογραφικών, περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων. Η συνεχιζόμενη αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του διαβήτη τύπου 2 λόγω της ανόδου των παραγόντων κινδύνου, που περιλαμβάνουν τα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας, την ανθυγιεινή διατροφή και τη διαδεδομένη σωματική αδράνεια. Ωστόσο και τα επίπεδα του διαβήτη τύπου 1 κατά την παιδική ηλικία είναι επίσης σε άνοδο.

Η αυξανόμενη αστικοποίηση και οι μεταβαλλόμενες συνήθειες του τρόπου ζωής (π.χ. υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων, αύξηση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων, καθιστικός τρόπος ζωής) συνιστούν παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του επιπολασμού του διαβήτη τύπου 2.

Σημειώνεται πως ο παγκόσμιος επιπολασμός του διαβήτη σε αστικές περιοχές είναι 10,8% ενώ στις αγροτικές περιοχές είναι χαμηλότερος, στο 7,2%. Ωστόσο, το κενό αυτό κλείνει, καθώς και στις αγροτικές περιοχές αρχίζει να αυξάνεται η συχνότητα της νόσου.

Ο διαβήτης έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει πολλές επιπλοκές στην υγεία. Τις περισσότερες φορές, οι επιπλοκές είναι το αποτέλεσμα ενός μη ρυθμισμένου ή κακώς ρυθμισμένου διαβήτη. Ωστόσο, ακόμη και τα άτομα με σωστή αντιμετώπιση του της ασθένειας κινδυνεύουν επίσης να αναπτύξουν επιπλοκές.

Όπως ακόμη αναφέρει η έκδοση του Άτλαντα, τα μισά από τα 463 εκατομμύρια ενήλικες που ζουν με διαβήτη σήμερα δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν και συνεπώς διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών σχετιζόμενων με τη νόσο. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, το 11,3% των θανάτων οφείλεται στον διαβήτη. Σχεδόν το ήμισυ αυτών των θανάτων είναι άτομα κάτω των 60 ετών.

Οξείες επιπλοκές του διαβήτη

Οι οξείες ή βραχυπρόθεσμες επιπλοκές του διαβήτη, οι οποίες οφείλονται σε ακραίες τιμές γλυκόζης στο αίμα, είναι συχνές στον διαβήτη τύπου 1 και μπορούν επίσης να εμφανιστούν, όταν χρησιμοποιούνται ορισμένα φάρμακα, στον τύπο 2 και σε άλλες μορφές διαβήτη. Αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη ασθένεια ή ακόμα και θάνατο.

Χρόνιες επιπλοκές του διαβήτη

Χρόνιες ή μακροχρόνιες επιπλοκές του διαβήτη μπορεί να υπάρχουν ήδη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 από τη στιγμή που διαγιγνώσκονται. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν σύντομα μετά την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1. Η έγκαιρη ανίχνευση και η κατάλληλη θεραπεία είναι απαραίτητες για την πρόληψη της αναπηρίας και του θανάτου.

Άμεσες δαπάνες

Η ομοσπονδία υπολογίζει τις ετήσιες συνολικές δαπάνες για την υγεία στον διαβήτη σε 760 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Προβλέπεται ότι αυτές οι άμεσες δαπάνες θα φθάσουν τα 825 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030 και τα 845 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2045. Το κόστος αντιμετώπισης επιπλοκών αντιστοιχεί στο 50% των άμεσων δαπανών.

Παραγωγική ηλικία

Τρία στα τέσσερα άτομα που ζουν με διαβήτη (352 εκατομμύρια άτομα) είναι σε παραγωγική ηλικία (δηλαδή μεταξύ 20 και 64 ετών). Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 417 εκατομμύρια μέχρι το 2030 και σε 486 εκατομμύρια μέχρι το 2045. Αυτό δημιουργεί έναν αυξανόμενο αντίκτυπο και θα προκαλέσει επίσης μια σοβαρή και επεκτεινόμενη πίεση στην παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες.

Τρίτη ηλικία

Το 2019, ο εκτιμώμενος αριθμός ατόμων άνω των 65 ετών με διαβήτη είναι 111 εκατομμύρια. Δηλαδή ένας στους πέντε ενήλικες αυτής της ηλικιακής ομάδας εκτιμάται ότι έχει διαβήτη. Προβλέπεται ότι έως το 2030 ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών με διαβήτη θα αυξηθεί περαιτέρω σε 195 εκατομμύρια. Μέχρι το 2045, θα φτάσει τα 276 εκατομμύρια. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν σημαντικές αυξήσεις στον πληθυσμό του διαβήτη από τις γηράσκουσες κοινωνίες τα επόμενα 25 χρόνια, καθώς και τις αναπόφευκτες προκλήσεις της δημόσιας υγείας και της οικονομίας που θα φέρει η εξέλιξη αυτή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα