Στυτική δυσλειτουργία: Η άσκηση που είναι καλύτερη από το… μπλε χάπι

Διαβάζεται σε 3'
Στυτική δυσλειτουργία: Η άσκηση που είναι καλύτερη από το… μπλε χάπι
H αερόβια άσκηση δίνει καλύτερα αποτελέσματα από το μπλε χάπι, στην στυτική λειτουργία. iStock

Μελέτη ορόσημο διαπίστωσε πως η άσκηση είναι το ίδιο αποτελεσματική με το μπλε χάπι για την στυτική δυσλειτουργία.

Οι γιατροί έχουν από καιρό συνδέσει την στυτική λειτουργία με τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία. Υπήρχε ωστόσο, έλλειψη ισχυρών στοιχείων που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της άσκησης ως θεραπείας.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στις αρχές του Οκτώβρη, στο Journal of Sexual Medicine είχε ως στόχο να προσδιορίσει την επίδραση της αερόβιας άσκησης στην στυτική λειτουργία των ανδρών και να εντοπίσει παράγοντες που ενδεχομένως να επηρεάζουν αυτήν την επίδραση.

Τα ευρήματα έδειξαν πως η αερόβια άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα, είναι εξίσου αποτελεσματική με το γνωστό μπλε χάπι που βελτιώνει την στυτική δυσλειτουργία.

Η έρευνα χαιρετίστηκε ως μια από τις καλύτερες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, σχετικά με την αερόβια δραστηριότητα ως θεραπεία για το συγκεκριμένο θέμα.

Tι προσφέρει η άσκηση, τι το μπλε χάπι και τι η θεραπεία τεστοστερόνης

Σε δείγμα 1100 συμμετεχόντων, οι 600 χωρίστηκαν σε «πειραματικές» ομάδες που ασκούνταν μεταξύ 30 και 60 λεπτών τρεις έως πέντε φορές κάθε εβδομάδα. Οι άλλοι 500 χωρίστηκαν σε ομάδες «ελέγχου» χωρίς σχέδιο άσκησης.

Σε μια τυπική κλίμακα από το έξι έως το 30, το 6 υποδείκνυε σοβαρή στυτική δυσλειτουργία και το 30 σήμαινε πως δεν υπάρχει πρόβλημα.

Οι άνδρες που έπασχαν από ακραία ΣΔ ανέφεραν αύξηση κατά 5 βαθμούς. Όσοι έπασχαν από ήπια και μέτρια στυτική δυσλειτουργία είδαν βελτιώσεις κατά 2 και 3 βαθμούς, αντίστοιχα.

Το μπλε χάπι και άλλα παρόμοια φάρμακα οδηγούν σε βελτιώσεις 4 έως 8 βαθμών, ενώ η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση 2 βαθμών.

Ποιου είδους άσκηση βοηθά τη στυτική λειτουργία

Οι ερευνητές διαπίστωσαν η ενασχόληση με ασκήσεις, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο ή το ποδήλατο μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από την πάθηση, ανεξάρτητα από τη γενική τους υγεία, τα θεραπευτικά σχήματα ή το βάρος τους.

Μάλιστα, οι οι άνδρες που υπέφεραν από τη σοβαρότερη στυτική δυσλειτουργία ήταν αυτοί που ωφελήθηκαν περισσότερο.

Τονίστηκε πως η στυτική δυσλειτουργία μπορεί συχνά να είναι δείκτης καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως φλεγμονή και στένωση ή σκλήρυνση των αρτηριών.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της δημοσίευσης, Δρ Larry E. Miller, δήλωσε ότι πλέον συνιστά στους ασθενείς με ΣΔ την άσκηση, αντί για παραδοσιακά φαρμακευτικά προϊόντα.

Όπως λέει «πρόκειται για μια αποδεδειγμένη προσέγγιση που υποστηρίζεται από δεδομένα υψηλής ποιότητας από τυχαιοποιημένες μελέτες.

Η άσκηση είναι χαμηλού κινδύνου και οικονομικά προσιτή, καθιστώντας την ιδανική θεραπεία πρώτης γραμμής για στυτικές δυσκολίες, ειδικά για ασθενείς που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν φάρμακα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα