Τα βιοομοειδή φάρμακα αναμένουν οι ρευματοπαθείς

Τα βιοομοειδή φάρμακα αναμένουν οι ρευματοπαθείς

Αβοήθητος είναι ο Έλληνας ασθενής με ρευματικό νόσημα. Τι έδειξε έρευνα σχετικά με τις ρευματικές παθήσεις στη χώρα μας

Μόνος και αβοήθητος ο ασθενής με ρευματικό νόσημα στην Ελλάδα. Αρχικά πηγαινοέρχεται από γιατρό σε γιατρό προκειμένου να διαγνωσθεί το νόσημά του ενώ σπάνια ο παθολόγος ή ο ορθοπεδικός που θα επισκεφθεί, θα τον κατευθύνει εγκαίρως στον  ρευματολόγο, ειδικότητα που πολλοί ασθενείς αγνοούν.

Επί πλέον, καθίσταται σχεδόν αδύνατο να εξυπηρετηθεί από τις δημόσιες δομές Υγείας, στις οποίες υπάρχουν  όλοι και όλοι 30 ρευματολόγοι, εκ των οποίων οι 20 υπηρετούν στο ΠΕΔΥ.

Να σημειωθεί ότι επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των ασθενών και από ποιο ρευματικό νόσημα πάσχει ο καθένας,  σύμφωνα με διεθνείς αναγωγές, περίπου ένας στους 3-4 Έλληνες πάσχει από ρευματικό νόσημα, δηλαδή πάνω από 3 εκατομμύρια είναι οι ασθενείς στην Ελλάδα. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα από ειδική εκδήλωση ενημέρωσης, που διοργάνωσε η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία όπου παρουσιάστηκαν και τα συμπεράσματα έρευνας που έγιναν σχετικά με τις Ρευματολογικές Παθήσεις στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας κ. Π. Τρόντζας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας τόνισε ότι «Η έννοια, η σημασία και οι επιπτώσεις των ΡΠ δεν είναι επαρκώς αναγνωρισμένες στην Ελλάδα. Έτσι δεν αξιοποιούνται τα ευεργετικά αποτελέσματα που μπορούν να προέλθουν από την πρώιμη διάγνωση.

"Πρόβατα προς σφαγή"

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για τους ασθενείς όταν φτάσει η στιγμή της θεραπείας…

Τότε όπως καταγγέλλει η πρόεδρος του συλλόγου ασθενών ΕΛΕ.ΑΝΑ κα Αθανασία Παππά, ο Έλληνας ασθενής είναι σαν«πρόβατο προς σφαγή» αφού δεν έχει ούτε γνώση, ούτε την απαραίτητη ενημέρωση και εκπαίδευση για τη θεραπεία στην οποία υποβάλλεται.

Βιολογικά vs Βιοομοειδή

Σχετικά με τις δαπανηρές για το δημόσιο σύστημα βιολογικές θεραπείες που συχνά είναι οι μόνες ενδεδειγμένες για συγκεκριμένους ρευματοπαθείς, έκανε αίσθηση η επισήμανση του καθηγητή κλινικής φαρμακολογίας στο ΑΠΘ κο Δημήτρη Κούβελα, ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένη καμία αρνητική παρενέργεια των βιολογικών φαρμάκων. Η εξήγηση για αυτό είναι ότι  απλώς, η σχετική  κίτρινη κάρτα που θα έπρεπε να συμπληρώνεται και να κατατίθεται στον ΕΟΦ δε συμπληρώνεται από τους γιατρούς.

Εκτός όμως από τα βιολογικά φάρμακα, στη φαρέτρα των θεραπειών μπαίνουν τώρα και τα βιοομοειδή, αφού οσονούπω λήγει η πατέντα των πρωτότυπων βιολογικών φαρμάκων. Τα βιομοειδή, τα οποία έχουν παρόμοια δραστική ουσία με  αυτή των βιολογικών χρησιμοποιούνται κατά κανόνα στην ίδια δόση  και για την ίδια νόσο. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το υπάρχον κανονιστικό πλαίσιο, δε συστήνεται η ανταλλαξιμότητα των βιολογικών φάρμακων, ούτε μεταξύ τους, (δηλαδή από κάποιο άλλο βιολογικό προϊόν) ούτε όμως από βιοομοειδές.

"Εσείς θα παίρνατε αυτοκίνητο 20ετίας;"

Ο κος Κούβελας παρομοίασε τα βιολογικά φάρμακα, ως αυτοκίνητα 20ετίας, κατασκευασμένα εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, ενώ τα βιοομειδή όπως είπε, είναι φάρμακα των τελευταίων χρόνων πιο εξελιγμένα και πιο σύγχρονης τεχνολογίας.  Επί πλέον,  στα βιολογικά φάρμακα δεν επιτρέπεται καμιά παρέμβαση στην αρχική τους βιολογική τράπεζα, γεγονός που τα καθιστά ξεπερασμένα, σε σύγκριση με τα επί πλέον κατά περίπου 30% φθηνότερα βιοομοειδή φάρμακα.

Το θέμα του κόστους των βιολογικών φαρμάκων έθιξε και ο κος Δ. Πατρίκος  Ρευματολόγος, Μέλος της Επιτροπή Πρωτοκόλλων της Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε. Σύμφωνα με τον κο Πατρίκο το κόστος είναι το βασικό μειονέκτημα των βιολογικών φαρμάκων τα οποία μπορούν να πετύχουν στοχευμένο και αποτελεσματικότερο έλεγχο της νόσου, λιγότερες αναπηρίες και καλύτερη συμμόρφωση του ασθενή όταν πληρεί βέβαια, τις προϋποθέσεις για ένταξη σε βιολογικές θεραπείες.

Η θέσης της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας για τα βιοομοειδή είναι ότι μπορούν να αποτελέσουν μία καλή λύση διεξόδου στο πρόβλημα κόστους αποτελεσματικότητας των βιολογικών προϊόντων. Μόνο όμως, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η ασφάλεια των ασθενών και η χορήγησή τους θα γίνεται έπειτα από ενημέρωση και συναίνεση του ασθενούς σύμφωνα με τα θεραπευτικά ρευματολογικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης.

Ο λόγος στις ρυθμιστικές αρχές

Τη διασφάλιση των αυστηρών μηχανισμών ελέγχων των διεθνών ρυθμιστικών και κανονιστικών αρχών αναμένουν όλοι σύλλογοι της χώρας όπως τόνισε  η πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης κα Αικατερίνη Κουτσογιάννη, η κα Ασημακοπούλου από το Σύλλογο Ρευματοπαθών Πάτρας, η κα Τ. Κουκοπούλου, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «ΕΠΙΔΕΡΜΙΑ» αλλά και η πρόεδρος της ΕΛΕ.ΑΝΑ κα Παππά.

Εξάλλου, αναμένεται και η επέκταση ή μη της αποτελεσματικότητας τους και σε άλλα νοσήματα για τα οποία δεν έχουν γίνει ακόμη κλινικές δοκιμές. Σημειώνεται ότι οι βασικές κατηγορίες βιο-ομοειδών που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανσιμό Φαρμάκων περιλαμβάνουν τη σωματοτροπίνη την εποετίνη Α και τη φιλγραστίμη μόρια μικρότερα και λιγότερο περίπλοκα από τα μονοκλωνικά αντισώματα των βιολογικών θεραπειών.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας κ. Π. Τρόντζας εν κατακλείδι επισήμανε ότι, «Η σύνταξη και η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις, σε συνδυασμό με την εκστρατεία ενημέρωσης “Το Σώμα σου μιλάει- Άκουσε το”, έχουν στόχο την κάλυψη του κενού ενημέρωσης, καθώς και την παρέμβαση για την πλήρη και ισότιμη κοινωνική επανένταξη των ατόμων με χρόνιες Ρευματικές Παθήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ HEALTHVIEW.GR

Σε ποιες χώρες του κόσμου κοιμούνται περισσότερο;
Τι "τύπου" σεξ κάνει η γυναίκα που είναι επιρρεπής στην απιστία
SHARE: