Τι είναι το Καρκίνωμα nut: Η σπάνια νόσος με την οποία πάλεψε γενναία ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Τι είναι το Καρκίνωμα nut: Η σπάνια νόσος με την οποία πάλεψε γενναία ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης
Καρκινικά κύτταρα. Getty Images/iStockphoto

Το καρκίνωμα nut αποτελεί μια ιδιαίτερα σπάνια περίπτωση κακοήθους όγκου που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος χωρίς να είναι γνωστή η αιτία. Οι ασθενείς σε ελάχιστες περιπτώσεις ζουν πάνω από 10 μήνες.

Την ιδιαίτερα δραματική είδηση του θανάτου του Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη, συνόδευσε άμεσα και η απορία για το ποια είναι η αιτία που προκάλεσε αυτή τη άδικη απώλεια.

Ο αθλητής γνώριζε τη νόσο που τον είχε προσβάλλει και είχε αναφερθεί σε αυτήν. Ονομάζεται καρκίνωμα NUT και αποτελεί μια ιδιαίτερα σπάνια μορφή καρκίνου που δεν αφήνει παρά μερικούς μήνες μόνο ζωής στους ασθενείς.

Τι είναι το καρκίνωμα NUT;

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Καρκίνου, το καρκίνωμα NUT (NC), επίσης γνωστό ως καρκίνωμα NUT μέσης γραμμής, είναι ένας τύπος σπάνιου καρκίνου που μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα. Συνήθως, βρίσκεται στο κεφάλι, το λαιμό και τους πνεύμονες. Το NC αναπτύσσεται από τα πλακώδη κύτταρα του σώματος, τα οποία είναι κύτταρα του δέρματος ή βρίσκονται στο εσωτερικό ορισμένων οργάνων, όπως οι πνεύμονες και το στομάχι.

Το NC αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Να επισημάνουμε ότι δεν είναι γνωστό αν αποτελεί κληρονομικό καρκίνο

Πόσο κοινό είναι το NC;

Το NC είναι τόσο σπάνιο που υπάρχουν λίγα δεδομένα για το πόσοι άνθρωποι έχουν προσβληθεί από αυτό. Πάντως είναι γνωστό ότι άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να εμφανίσουν την νόσο.

Πώς γίνεται η διάγνωση του NC;

Τα συμπτώματα του NC εξαρτώνται από το πού αναπτύσσεται ο καρκίνος στο σώμα. Μερικά γενικά συμπτώματα είναι:

Πόνος

Απώλεια βάρους

Κούραση

Βήχας

Δυσκολία στην αναπνοή

Απεικονιστικές Εξετάσεις: Εάν εμφανιστούν συμπτώματα του καρκινώματος, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει απεικονιστικές εξετάσεις πχ μαγνητική, αξονική κλπ, για να εντοπίσει πού βρίσκεται ο όγκος και πόσο μεγάλος είναι. Θα ελέγξουν επίσης και πιθανές μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος.

Βιοψία: Για να ελέγξουν εάν ο όγκος είναι NUT ο γιατρός θα κάνει βιοψία, λαμβάνοντας ένα μικρό δείγμα από τον όγκο

Πώς αντιμετωπίζεται το NC;

Η θεραπεία για κάθε ασθενή είναι μοναδική. Το NC είναι τόσο σπάνιο που δεν υπάρχει τυπική θεραπεία για αυτό, ενώ είναι επίσης δύσκολο να αντιμετωπιστεί επειδή αναπτύσσεται γρήγορα και μπορεί να γίνει ανθεκτικό.

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

Χειρουργική επέμβαση: Μόλις διαγνωστεί το καρκίνωμα, μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου.

Ακτινοθεραπεία: Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Η ακτινοβολία στοχεύει στην περιοχή του όγκου για να αποτρέψει την ανάπτυξη νέου μετά την αφαίρεσή του.

Χημειοθεραπεία: Όταν οι όγκοι NC είναι μεγάλοι ή τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, τότε η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Ποια είναι η πρόγνωση για κάποιον με NC;

Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και η πρόγνωση θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως:

Εκεί που βρίσκεται ο όγκος στο σώμα

Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός

Το πόσο μεγάλο μέρος του όγκου ήταν εφικτό να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης

Οι γιατροί εκτιμούν τα ποσοστά επιβίωσης NC με βάση το πώς τα κατάφεραν στο παρελθόν ομάδες ατόμων που διαγνώστηκαν με αυτό. Επειδή υπάρχουν τόσο λίγοι ασθενείς με NC, αυτά τα ποσοστά μπορεί να μην είναι πολύ ακριβή. Το NC είναι μια πολύ επιθετική ασθένεια με βάση τις εκτιμήσεις, η μέση διάρκεια επιβίωσης είναι περίπου 10 μήνες, ενώ το ποσοστό 2ετούς επιβίωσης είναι περίπου 30%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα