Tο αίμα των νέων ανθρώπων ίσως να καθυστερεί τη γήρανση

Tο αίμα των νέων ανθρώπων ίσως να καθυστερεί τη γήρανση
H Silicon Valley έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην ιδέα ότι το αίμα των νέων ανθρώπων μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση. Πλέον υπάρχει και πέμπτος τύπος. Shutterstock

Η 'θεραπεία βαμπίρ' είχε δοκιμαστεί στις ΗΠΑ το 2019 με τον Οργανισμό Φαρμάκων να την απαγορεύει, καθώς δεν υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις πως το αίμα των νέων ανθρώπων μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση.

Η ισπανική εταιρία Grifols (καταλανική πολυεθνική εταιρία κατασκευής φαρμάκων και χημικών, κύριος παραγωγός προϊόντων με βάση το πλάσμα αίματος) ήταν από τις πρώτες που είχαν προσφέρει πέρυσι διπλάσιες τιμές, για δωρεές αίματος ασθενών που θα χρησιμοποιούνταν σε δοκιμές για τη θεραπεία του Covid-19. Η κατάσταση είχε φτάσει στο σημείο που διάφορες αρχές (όπως ένα πανεπιστήμιο του Άινταχο) είχαν προειδοποιήσει τους εργαζομένους/φοιτητές κλπ με παύση ‘εργασιών’, αν μολύνονταν επί τούτου -για να βγάλουν λεφτά.

Οι δοκιμές απέτυχαν, με την Grifols να περνάει στο επόμενο task: τέσταρε αν το αίμα νέων ανθρώπων μπορεί να αντιστρέψει τη διαδικασία γήρανσης. Nαι, αυτό είχε απαγορευτεί στις ΗΠΑ πριν δυο χρόνια.

Το 2019 είχε προκληθεί η παρέμβαση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη διακοπή δοκιμών, ώστε να διαπιστωθεί αν η μτάγγιση αίματος από νεαρά άτομα σε ηλικιωμένους έχει αντιγηραντικά οφέλη. Η startup που εμπνεύστηκε την ιδέα έπαιρνε 8.000 δολάρια για κάθε μετάγγιση -ενώ δεν υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις για το αποτέλεσμα της διαδικασίας. Η διαδικασία αυτή ονομάστηκε “θεραπεία βαμπίρ” και το FDA είχε εκδώσει προειδοποιήσεις, για τους κινδύνους. H Silicon Valley ωστόσο, έδωσε συνέχεια στο θέμα, καθώς είδε πως υπάρχουν δυνατότητες. Έχετε δε, υπ’ όψιν πως υπάρχει τεχνική, ανάλογης φιλοσοφίας, για facelift (Vampire Face Lift).

Ποιες είναι οι εξελίξεις

Σύμφωνα λοιπόν, με το Newsweek, στις αρχές του 2021 η Grifols έκανε deal αξίας 146 εκατομμυρίων δολαρίων, για να αγοράσει την Alkahest -εταιρία που δημιούργησε νευροεπιστήμονας του Stanford University. Για την ακρίβεια, ο Tony Wyss-Coray είχε υπογράψει μαζί με τον Saul Villeda επιστημονικές δημοσιεύσεις του 2011 και του 2014, που ανέφεραν ότι το αίμα νέων ποντικιών είχε θεαματικά αποτελέσματα αποκατάστασης στον εγκέφαλο των πιο ηλικιωμένων τρωκτικών. Αυτές οι δημοσιεύσεις είχαν γίνει η βάση της ‘θεραπείας βαμπίρ’.

Έγινε και η επισήμανση πως σε σύγκριση με τη γήρανση στα πειραματόζωα, αυτή του ανθρώπου έχει πολλές συμπεριφορές / κοινωνικές επιπρόσθετες από την κυτταρική προέλευση και επιρροές. Αυτές οι επιρροές περιλαμβάνουν πιθανούς στόχους παρέμβασης που είναι μοναδικά ανθρώπινοι και επομένως δεν διερευνώνται εύκολα στην έρευνα σε ζώα.

Η ανακάλυψη των ανθρώπων της Alkahest ήταν η τελευταία προσθήκη στα ευρήματα επιστημόνων που ασχολούνται με τη ‘γεροεπιστήμη’. Τομέας που “αναζητά την κατανόηση των μοριακών και κυτταρικών μηχανισμών που κάνουν το γήρας παράγοντα ρίσκου και λόγο συχνών χρόνιων καταστάσεων και ασθενειών σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους“.

Ο στόχος των γεροεπιστημόνων είναι το hacking στη διαδικασία της γήρανσης και η καθυστέρηση της διαδικασίας ή την αποτροπή της εμφάνισης πολλών ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση.

Έχουν γίνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων

Ο συσχετισμός ηλικίας και ασθενειών δεν είναι κάτι νέο. Η είδηση είναι πως η γήρανση μπορεί να ‘μετρηθεί’, να αντιστραφεί και να ελεγχθεί. Στη μελέτη αυτής της θεωρίας είχαν επενδυθεί δισεκατομμύρια δολάρια, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Την τελευταία εξαετία η Alkahest είχε αναγνωρίσει περισσότερες από 8.000 πρωτεΐνες στο αίμα που εμφανίζονται ως πολλά υποσχόμενες θεραπείες. Η Grifols ‘τρέχει’ δυο έρευνες που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση και αφορούν ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία (συμπεριλαμβανομένου του Parkinson και του Alzheimer).

Υπάρχει εν εξελίξει και έρευνα φαρμάκου που ‘καθαρίζει’ τα κύτταρα και μεταβολίζει τα ‘σκουπιδια’ που συγκεντρώνονται σε αυτά με το πέρας των χρόνων. Προφανώς και ερευνάται μέθοδος που θα ωθεί το σώμα να διατηρεί σε σταθερά επίπεδα την έκκριση ορμονών και πρωτεϊνών, που μειώνονται όσο μεγαλώνουμε. Μόνο ένα εργαστήριο που ασχολείται με το τελευταίο ζήτημα, έχει πρόχειρα 100.000.000 δολάρια για την προσεχή πενταετία, να πειραματιστεί και να βρει λύσεις. Όλοι διαβεβαιώνουν πως είναι αναρίθμητοι αυτοί που θέλουν να επενδύσουν στην μακροζωία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα