Το κοκτέιλ που μπορεί να σε σώσει από τη σαλμονέλα

Διαβάζεται σε 3'
Το κοκτέιλ που μπορεί να σε σώσει από τη σαλμονέλα
Αν έχετε πέσει θύμα διάρροιας και υποψιάζεστε τη σαλμονέλα, πιείτε ένα Virgin Bloody Mary. iStock

Η σαλμονέλα υπάρχει στο κρέας που δεν μαγειρεύεται σε κατάλληλη θερμοκρασία, αλλά και σε άλλα τρόφιμα. Ερευνητές ανακάλυψαν πως υπάρχει ένα κοκτέιλ που μπορεί να την σκοτώσει.

H σαλμονέλα αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή τροφική δηλητηρίαση και την κύρια αιτία διάρροιας. Βρίσκεται συχνότερα στο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα, βοδινό) που δεν έχει μαγειρευτεί σε κατάλληλη θερμοκρασία.

Εκτιμάται πως περίπου 1 στις 25 συσκευασίες κοτόπουλου που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ έχει σαλμονέλα, την οποία σκοτώνει το σωστό μαγείρεμα.

Όπως διαπίστωσαν οι Αμερικανοί πέρυσι, με το ξέσπασμα του βακτηρίου σε προ-κομμένα φρούτα, όπως το πεπόνι (ασθένησαν 400 άτομα), η σαλμονέλα υπάρχει και σε τρόφιμα που δεν γνωρίζαμε.

Εύρημα πρόσφατης μελέτης βοηθά στο να μην αγχωνόμαστε.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ Η ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το «βάρος» των τροφιμογενών ασθενειών είναι σημαντικό.

  • Κάθε χρόνο σχεδόν 1 στους 10 ανθρώπους αρρωσταίνουν και χάνονται 33 εκατομμύρια χρόνια υγιούς ζωής.
  • Οι τροφιμογενείς ασθένειες μπορεί να είναι σοβαρές, ειδικά για τα μικρά παιδιά.
  • 550 εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων 220 εκατομμυρίων παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών.
  • Οι διαρροϊκές ασθένειες είναι οι πιο συχνές ασθένειες που οφείλονται σε μη ασφαλή τρόφιμα.
  • Η σαλμονέλωση (ασθένεια που προκαλεί το βακτήριο που λέγεται σαλμονέλα) επηρεάζει 1.300.000 ανθρώπους κάθε χρόνο.
  • 26.500 άνθρωποι νοσηλεύονται.
  • 420 πεθαίνουν.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε παιδιά και ηλικιωμένους ασθενείς, η σχετική αφυδάτωση μπορεί να γίνει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή.

Συνήθως χαρακτηρίζεται από οξεία έναρξη πυρετού, κοιλιακό άλγος, διάρροια, ναυτία και μερικές φορές έμετο.

Η έναρξη των συμπτωμάτων εμφανίζεται σε 6 έως 72 ώρες (συνήθως 12–36 ώρες) μετά την κατάποση της σαλμονέλας.

Η ασθένεια διαρκεί 2–7 ημέρες.

Τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια και οι ασθενείς θα αναρρώσουν χωρίς ειδική θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις.

Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα. Ωστόσο, η ασθένεια μερικές φορές μπορεί να είναι πιο σοβαρή και να οδηγήσει σε νοσηλεία.

Ερευνητές από το Cornell University μελέτησαν έναν τρόπο που φαινόταν να μπορεί να μας γλιτώσει από αυτήν την ταλαιπωρία και σε ορισμένες περιπτώσεις, τον κίνδυνο για τη ζωή μας.

Είναι το Virgin Bloody Mary

Όπως αναφέρει η δημοσίευση της μελέτης οι ερευνητές αξιολόγησαν τα αντιμικροβιακά πεπτίδια (πρωτεΐνες που καταστρέφουν τη μεμβράνη, η οποία κρατά υπό έλεγχο το επιβλαβή οργανισμό) στην ντομάτα και το χυμό ντομάτας.

Όπως είπε η Δρ Jeongmin Song, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Cornell «ο κύριος στόχος μας σε αυτή τη μελέτη ήταν να ανακαλύψουμε εάν η ντομάτα και ο χυμός ντομάτας μπορούν να σκοτώσουν παθογόνα, συμπεριλαμβανομένης της Salmonella Typhi. Και αν μπορούν, ποιες ιδιότητες έχουν που ‘λειτουργούν’ προς αυτήν την κατεύθυνση».

Διαπιστώθηκε πως δυο πεπτίδια της ντομάτας είναι αποτελεσματικά στη θανάτωση της Salmonella Typhi, της πιο επιβλαβούς ‘εκδοχής’ του βακτήριου. Φάνηκε πως στην τομάτα υπάρχουν και άλλα πεπτίδια που εξοντώνουν και άλλες παραλλαγές της σαλμονέλας.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η ντομάτα και ο χυμός ντομάτας μπορούν να μας απαλλάξουν από εντερικά βακτήρια όπως η σαλμονέλα», κατέληξε η Δρ Song.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα