Το σαπούνι που πλενόμαστε μπορεί να μας κάνει πιο ελκυστικούς στόχους για τα κουνούπια

Το σαπούνι που πλενόμαστε μπορεί να μας κάνει πιο ελκυστικούς στόχους για τα κουνούπια
Τα κουνούπια έχουν εμμονή με το ανθρώπινο είδος, για λόγους επιβίωσης. AP

Η πιο πρόσφατη μελέτη που αφορά το τι μπορεί να μας κάνει πιο ελκυστικούς για τα κουνούπια, εξηγεί πως παίζει ρόλο και το άρωμα του σαπουνιού με το οποίο πλενόμαστε. Τι είναι χρήσιμο να αποφεύγουμε.

κουνούπια δεν έχουν αγαπημένες εποχές. Έχουν λατρεμένα κλίματα. Γενικά, η δραστηριότητα τους τείνει να αυξάνεται κατά τους θερμότερους μήνες, όταν οι θερμοκρασίες είναι σταθερά πάνω από 10°C.

Ευδοκιμούν σε περιοχές με λιμνάζοντα νερά, καθώς τους παρέχει ένα έδαφος αναπαραγωγής.

Ως εκ τούτου, η εποχή των κουνουπιών είναι συνήθως πιο ενεργή την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν οι βροχοπτώσεις είναι πιο άφθονες και οι θερμοκρασίες υψηλότερες.

Δηλαδή, τώρα είναι η high season τους στην Ελλάδα.

Η δραστηριότητα τους ωστόσο, μπορεί να επηρεαστεί και από άλλους παράγοντες, όπως η τοπική οικολογία, τα είδη κουνουπιών και η γεωγραφική θέση. Ορισμένες περιοχές μπορεί να έχουν δραστηριότητα κουνουπιών όλο το χρόνο σε πιο τροπικά ή εύκρατα κλίματα.

Εν τω μεταξύ, το Μάρτιο το υπουργείο Υγείας εξέδωσε σχετική εγκύκλιο, καθώς κουνούπια που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις και είχαν εξαφανιστεί από τη χώρα μας πριν από 60 χρόνια, απειλούν και πάλι τη δημόσια υγεία.

Επειδή κάπως πρέπει να προφυλαχθούμε από το πιο θανατηφόρο πλάσμα του πλανήτη -μετά τον άνθρωπο-, γίνονται συνεχώς μελέτες για το τι το ελκύει σε εμάς και τι μπορούμε να κάνουμε για να ‘σπάσουμε’ τις συνήθειες του.

Η τελευταία εργασία που δημοσιεύτηκε αναφέρει ότι τα αρώματα του σαπουνιού με τα οποία πλενόμαστε, μπορεί να μας κάνουν πιο ελκυστικό στόχο για τα κουνούπια.

Στην έρευνα φάνηκε πως προτίμησαν το άρωμα των εθελοντών που πλένονταν με τρεις από τις 4 πιο δημοφιλείς μάρκες στις ΗΠΑ που δοκιμάστηκαν.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν αυτό μπορεί να συμβαίνει, όταν τα κουνούπια δεν τρέφονται με αίμα και συμπληρώνουν την πρόσληψη ζάχαρης με φυτικά νέκταρ.

“Το γεγονός ότι παίρνουμε αυτές τις λουλουδένιες, φρουτώδεις μυρωδιές και τις βάζουμε στο σώμα μας σημαίνει ότι το ίδιο αντικείμενο μυρίζει σαν λουλούδι και άνθρωπος ταυτόχρονα” δήλωσε ο Clément Vinauger του Virginia Polytechnic Institute and State University, ο οποίος ηγήθηκε της εργασίας.

“Είναι σαν να μυρίζεται καφέ και μάφιν όταν ξυπνάτε”

Εξηγήθηκε και ότι τα αποτελέσματα των σαπουνιών διέφεραν κάπως μεταξύ των ανθρώπων, πιθανώς λόγω των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των σαπουνιών και του μοναδικού προφίλ οσμών κάθε ατόμου.

Ο Vinauger είπε πως “είναι αξιοσημείωτο ότι το ίδιο άτομο που είναι εξαιρετικά ελκυστικό για τα κουνούπια όταν είναι άπλυτο, μπορεί να γίνει ακόμα πιο ελκυστικό για τα κουνούπια όταν χρησιμοποιεί σαπούνι και μετά να γίνει απωθητικό με ένα άλλο σαπούνι”.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επιλογή σαπουνιού θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει γιατί μερικοί άνθρωποι είναι μαγνήτες κουνουπιών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα