To τυρί που αποθεώνει την πίτσα και την καρδιά σου

Διαβάζεται σε 2'
To τυρί που αποθεώνει την πίτσα και την καρδιά σου
H φρέσκια μοτσαρέλα είναι από τα λίγα τυριά που δεν έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά. iStock

Όσα τυριά δεν κάνουν κακό στην υγεία μας, συνήθως δεν έχουν γεύση. Γιατρός δίνει πρόταση που θα σας ξετρελάνει.

Αν έχετε συναντηθεί με τη χοληστερίνη ή την πίεση ή όποιον άλλον παράγοντα κινδύνου ‘χτυπά’ την καρδιά, έχετε μάθει την περιεκτικότητα όλων των τροφίμων σε λίπος και αλάτι, ώστε να επιβιώσετε.

Κάτι ανάλογο έχετε κάνει αν έχετε ξεκάθαρη εικόνα του κακού που κάνουν στην υγεία μας τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, με τη βιβλιογραφία που δείχνει ξεκάθαρες συνέπειες να αυξάνεται διαρκώς.

Την ίδια ώρα, τα τυριά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής των Ευρωπαίων και των Αμερικανών, αλλά οι συνθήκες αναγκάζουν πολλούς ανθρώπους να το περιορίσουν ή να το αποκλείσουν, λόγω των υψηλών επιπέδων κορεσμένων λιπαρών και νατρίου. Είπαμε: προτεραιότητα μας είναι να βοηθήσουμε την καρδιά μας, να μας βοηθήσει να ζήσουμε.

Ο Δρ Cheng-Han Chen, επεμβατικός καρδιολόγος και ιατρικός διευθυντής του Προγράμματος Δομικής Καρδιάς στο MemorialCare Saddleback Medical Center στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, εξηγώντας πως υπάρχουν και τυριά που δεν επιβαρύνουν την όποια κατάσταση.

Όπως διευκρίνισε στο Parade «το τυρί μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά, εάν δεν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο. Μπορεί να είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, ενώ περιέχει ακόμη και προβιοτικά που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία του εντέρου και του ανοσοποιητικού».

Μέχρι εδώ όλα ήταν γνωστά. Πάμε τώρα και σε ένα παράδειγμα τυριού που δεν μας κάνει κακό, αλλά δεν είναι και τελείως αδιάφορο (ως γεύση ή στην υφή).

«Η φρέσκια μοτσαρέλα είναι χαμηλότερη σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο από άλλα τυριά. Tα 28 γραμμάρια περιέχουν 6.29 γραμμάρια πρωτεΐνης, 143 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου, 138 mg νατρίου και 3.94 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών.

Ως εκ τούτου, είναι καλύτερη επιλογή από άλλα τυριά. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και προάγει την καλή υγεία των οστών, με την περιεκτικότητά του σε ασβέστιο».

Προειδοποίησε πως η περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να διαφέρει από μοτσαρέλα σε μοτσαρέλα, οπότε πρέπει να τσεκάρουμε τη διατροφική ετικέτα ή να ρωτάμε τον άνθρωπο που μας κόβει τυριά στο σούπερ μάρκετ.

Τα τυριά που είναι χρήσιμο να αποκλείσουμε αν νοιαζόμαστε για την υγεία της καρδιάς μας είναι τα βαριά επεξεργασμένα και τα βιομηχανοποιημένα «που τείνουν να έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο». Παράδειγμα; Το αμερικανικό τυρί (παράγωγο του τσένταρ).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα