Χωρίς νεκροτόμο – σαβανωτή το Νοσοκομείο Σαντορίνης – Σε σήψη βρέθηκε νεκρός στο ψυγείο

Διαβάζεται σε 2'
Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης
Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης EUROKINISSI

Νεκρός εντοπίστηκε σε αρχόμενη σήψη σε νεκροθάλαμο χωρίς ψύξη στο νοσοκομείο της Σαντορίνης.

Η έντονη δυσοσμία λόγω σήψης ενός νεκρού στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης, ήταν η αφορμή για να αναδειχθεί ακόμα ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το πολύπαθο Νοσοκομείο της Σαντορίνης.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή το πρωί μεταφέρθηκε νεκρός ένας άνδρας περίπου 55 ετών, μετά από ανακοπή καρδιάς. Δεν ήταν κάτοικος του νησιού, αλλά επισκέπτης.

Ο γιατρός διαπίστωσε τον θάνατό του και τον μετέφερε στον νεκροθάλαμο, με σκοπό να γίνει νεκροτομή, όπως επιβάλλει ο νόμος σε περιπτώσεις αιφνίδιου θανάτου.

Ωστόσο, ο ιατροδικαστής κατέφθασε την Τρίτη στο νησί και διαπίστωσε ότι η σωρός αναδύει έντονη δυσοσμία, λόγω σήψης.

«Η διοίκηση του νοσοκομείου όταν μαθεύτηκε το περιστατικό επέρριψε ευθύνη στην τεχνική υπηρεσία. Όμως, η διοίκηση είναι ανεπαρκέστατη και πρέπει να ξηλωθεί “χθες”», αναφέρει ο Μιχάλης Γιάννακος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Το νοσοκομείο διαθέτει έναν νεκροθάλαμο με 6 θέσεις (αναμονές). Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση αν το πρόβλημα προκλήθηκε από βλάβη σε θάλαμο ή λόγω διακοπής ρεύματος.

Σε κάθε περίπτωση όμως, «είναι το μόνο νοσοκομείο και από τα μικρά και από τα μεγάλα που δεν έχει νεκροτόμο–σαβανωτή, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος υπάλληλος για τη λειτουργία του νεκροθαλάμου. Σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχει αυτός ο υπάλληλος», εξηγεί ο κ. Γιαννάκος.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η τεχνική υπηρεσία δεν είναι υποχρεωμένη να πηγαίνει κάθε στιγμή στον νεκροθάλαμο να βλέπει εάν λειτουργεί το ψυγείο.

«Δεν είναι αυτή η δουλειά της. Κι επίσης δεν υπάρχει ούτε ψυκτικός. Και τώρα πάνε στο εισαγγελέα τρία άτομα από την τεχνική υπηρεσία».

Μεγάλες ελλείψεις γιατρών

Μόλις τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «εγώ δεν διορίζω ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ στα νοσοκομεία», αφήνοντας αιχμές για τον διοικητή που είχε διορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης.

Ωστόσο, όπως φαίνεται και η τωρινή διοίκηση έχει σοβαρές ανεπάρκειες, καθώς στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ δεν έχει κανένα καρδιολόγο, κανένα μικροβιολόγο, δεν έχει παθολόγο (έρχεται ένας ιδιώτης), κανένα αναισθησιολόγο, ούτε και νευρολόγο.

«Μιλάμε για μια ανεπαρκέστατη διοίκηση που πάει να ρίξει την ευθύνη των σοβαρών ελλείψεων του προσωπικού στους υπαλλήλους της τεχνικής υπηρεσίας, όταν η ίδια δεν φρόντισε να έχει νεκροτόμο και γιατρούς», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα