Υπουργείο Υγείας: Ξεκινά το πρόγραμμα για δωρεάν εξετάσεις καρκίνου της μήτρας

Υπουργείο Υγείας: Ξεκινά το πρόγραμμα για δωρεάν εξετάσεις καρκίνου της μήτρας
Συνέντευξη Τύπου

Αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες και θα είναι δωρεάν. Οι γυναίκες θα ενημερωθούν με SMS στο κινητό τους. Στόχος του υπουργείου Υγείας με το μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης ελέγχου «Σπύρος Δοξιάδης», είναι να μειώσει κατά 75% τους πρόωρους θανάτους από καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μετά την επιτυχία του προγράμματος για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη (7/12), την επέκταση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου «Σπύρος Δοξιάδης» και για άλλα νοσήματα.

Ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης, είπε ότι από σήμερα, Τετάρτη (7/12), ξεκινά η εφαρμογή του προγράμματος για τον δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου της μήτρας και οι γυναίκες από 21 έως 65 ετών, θα ενημερωθούν με SMS μέσα στον Δεκέμβριο, καθώς σήμερα υπογράφηκε η υπουργική απόφαση.

Το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, θεωρήθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένο, καθώς σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η γενική γραμματέας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 60.000 μαστογραφίες.

Από αυτές, ανιχνεύθηκαν ύποπτα για καρκίνο ευρήματα σε 4.000 γυναίκες, οι οποίες δεν είχαν συμπτώματα.

Αυτό σημαίνει ότι με την εφαρμογή της πρώτης φάσης του προγράμματος, οι γυναίκες αυτές έχουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης, στην περίπτωση βέβαια που επιβεβαιωθεί η κακοήθεια.

Υπενθυμίζεται ότι αν διαγνώσει ο καρκίνος στα πρώτα στάδια, οι πιθανότητες επιβίωσης αυξάνονται εκθετικά, ενώ πραγματοποιούνται λιγότερα ή και καθόλου χειρουργεία και η θεραπεία που ακολουθείται είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, πιο ήπια.

Κι αυτό διότι ο καρκίνος στα πρώτα στάδια σπάνια δίνει μεταστάσεις, οι οποίες είναι επικίνδυνες για τη ζωή του ασθενούς.

Θα αυξηθεί κατά 10 χρόνια το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού

Όπως παραδέχθηκε η κυρία Αγαπηδάκη στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, η χώρα μας υστερεί στον τομέα της πρόληψης στη δημόσια υγεία, διότι οι πολιτικές εστιάζουν κυρίως στα νοσοκομεία και τη θεραπεία των ασθενών.

«Το 75% των πρόωρων θανάτων στην Ελλάδα θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, διότι έτσι χάνουμε 10 χρόνια από το προσδόκιμο της ζωής μας. Είναι πρώτη φορά που η χώρα αποκτά βάση δεδομένων δημόσιας υγείας και έτσι θα μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα την κατάσταση», τόνισε η κυρία Αγαπηδάκη.

Πρόγραμμα για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο της μήτρας

Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε ότι σήμερα ξεκινάει το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Αυτό θα περιλαμβάνει τεστ ΠΑΠ και ThinPrep, HPV DNA τεστ, κολποσκόπηση, βιοψία και άλλες εξετάσεις που θα θεωρούνται σημαντικές κατά περίπτωση.

Στο νέο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 2,5 εκατομμύρια γυναίκες από 21 έως 65 ετών.

Δωρεάν εξετάσεις για καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλους καρκίνους

Όπως ανακοίνωσε ο Θανάσης Πλεύρης, σύντομα θα έρθουν και νέα προγράμματα δωρεάν ελέγχου για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Στόχος μας είναι να μειωθεί η θνησιμότητα 30% μέχρι το 2030. Αυτό θα φέρει αλλαγή στους δείκτες υγείας της χώρα μας», τόνισε ο υπουργός.

Η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων αφορά 5,5 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες και θα υλοποιηθεί μέσω του θεσμού του προσωπικού γιατρού.

Το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου που προβλέπει τη διενέργεια κολονοσκόπησης και άλλων εξετάσεων, οι οποίες σύντομα θα ανακοινωθούν. Επίσης, σύντομα θα υπάρξουν δράσεις και για την πρωτογενή πρόληψη, όπως η παιδική παχυσαρκία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα