Survivor: Ο Φαίδων, ο Κεμάλ και το τραγούδι στους νικητές

Survivor: Ο Φαίδων, ο Κεμάλ και το τραγούδι στους νικητές

Ο ασπρομάλλης καλλιτέχνης ερμηνεύει λαϊκά ελληνικά τραγούδια και τα κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή στην Τουρκία. Το φιάσκο του Φαίδωνα σε παλαιότερη συναυλία στην Κύπρο και η δηλώσεις λατρείας για τον Κεμάλ

Το reality επιβίωσης ετοιμάζεται να προβάλει μια διαφορετική μάχη στο αποψινό επεισόδιο. Διάσημοι και Μαχητές από το ελληνικό survivor θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους καλύτερους παίκτες του τούρκικου, σε ένα αγώνισμα “ελληνοτουρκικό πόλεμο”, με ιδιαίτερο και ξεχωριστό έπαθλο.

 

Ο Τούρκος παραγωγός και παρουσιαστής της εκπομπής στη γείτονα χώρα Acun Ilicali αποκάλυψε στους Τούρκους διαγωνιζόμενους πως ο νικητής θα απολαύσει σε μια prive συναυλία, με κεντρικό καλλιτέχνη τον Φαίδωνα. Ποιος είναι όμως ο ελληνικής καταγωγής Τούρκος τραγουδιστής που ερμηνεύει κλασικά ελληνικά λαϊκά τραγούδια στη γειτονική χώρα;

Ο 71 ετών Φαίδων είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην πατρίδα του, ιδιαίτερα για τις διασκευές ελληνικών τραγουδιών, τα οποία ερμηνεύει στα ελληνικά παρακαλώ και γίνονται μεγάλες επιτυχίες και στο τουρκικό μουσικόφιλο κοινό. Όπως διαπιστώσαμε μάλιστα από το τρέιλερ του αποψινού επεισοδίου, ο Φαίδων μιλάει άπταιστα ελληνικά.

Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1946, από Έλληνα πατέρα και Αρμένισσα μητέρα παρακολούθησε το ελληνικό Ζωγράφειο γυμνάσιο-Λύκειο της Πόλης, το οποίο άφησε όμως στη μέση για να ασχοληθεί με τη βιομηχανία του θεάματος. Το Ζωγράφειο Λύκειο είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κωνσταντινούπολη. Το σχολείο βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης σε μικρή απόσταση από το Πέρα.

Τη δεκαετία του ’70 εργάστηκε σε διάφορα πόστα σε κινηματογραφικές παραγωγές στην Τουρκία, ενώ το 1987 άνοιξε μια ελληνική ταβέρνα, την “Ταβέρνα Ζορμπάς”. Ο Φαίδων άρχισε να τραγουδά σε μεγαλύτερη ηλικία και συγκεκριμένα το 1991 και λίγο αργότερα κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ. Όπως αναφέρουν στην Τουρκία, ήταν ο πρώτος που κυκλοφόρησε άλμπουμ με ελληνικό στίχο.

Ο αγαπητός “Έλληνας” των Τούρκων

Ο Φαίδων ζει στην Πόλη, όμως δεν χάνει ευκαιρία να βρεθεί σε κάποια περιοχή στα παράλια της Μικράς Ασίας και απολαμβάνει όσο περισσότερο μπορεί τη θάλασσα και τον ήλιο. Η εκκεντρική του φιγούρα αποτελεί όπως λένε στην Τουρκία το “σήμα κατατεθέν” του καλοκαιριού, καθώς με την πρώτη του βουτιά στη θάλασσα, τα τουρκικά ΜΜΕ καλωσορίζουν την καλοκαιρινή σεζόν.

 

“Ο Φαίδων στη θάλασσα. Το καλοκαίρι ξεκίνησε” είναι οι τίτλοι που τον ακολουθούν, καθώς περνά τη ζωή του στη θάλασσα απολαμβάνοντας την ηλιοθεραπεία.

 

Στις Live εμφανίσεις του, το κέφι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από κλασικό ελληνικό μπουζουκτζίδικο. Μάλιστα ο Φαίδων έχει διατηρήσει το παλιό έθιμο του σπασίματος πιάτων, που φαίνεται να αποτελεί εντυπωσιακή ατραξιόν για τους θαμώνες.

 

Η συναυλία στην Κύπρο και το περιστατικό με τη σημαία του ψευδοκράτους

Πριν καιρό ο καλλιτέχνης θέλησε να δώσει μια συναυλία στο χωριό Πύλα της Κύπρου, η οποία και πυροδότησε αντιπαράθεση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε σε βιβλίο για το κυπριακό, του Γιάννη Παπαδάκη με τίτλο “Echoes From The Dead Zone”, ο Φαίδων εμφανίστηκε στο πρωτοσέλιδο δεξιάς εφημερίδας σκεπασμένος με τη σημαία του ψευδοκράτους, με το δημοσίευμα να στηλιτεύει την επιλογή Ελληνοκυπρίων να παραβρεθούν σε μια συναυλία όπου ο καλλιτέχνης κρατούσε το σύμβολο της κατεχόμενης Κύπρου.

Ωστόσο, το τουρκικό δημοσίευμα, από το οποίο είχε αναπαραχθεί η συγκεκριμένη φωτογραφία περιέγραφε μια εντελώς διαφορετική εικόνα. “Ο Φαίδων σε δύσκολη θέση” είναι ο τίτλος του και εκεί περιγράφεται η αμήχανη στιγμή, κατά την οποία ο καλλιτέχνης προσπαθούσε να αποφύγει παριστάμενο στη συναυλία, που ήθελε να του φορέσει την τουρκοκυπριακή σημαία.

Η Πύλα είναι μια ξεχωριστή κοινότητα στη Κύπρο. Είναι η μοναδική κοινότητα όπου οι αρχικοί κάτοικοι της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, συνεχίζουν να παραμένουν στην κοινότητα τους σε ένα σχετικά ήρεμο περιβάλλον και αυτός ήταν και ο λόγος που κλήθηκε ο Τούρκος καλλιτέχνης, ελληνικής καταγωγής να τραγουδήσει εκεί.Περίπου 850 είναι οι Ελληνοκύπριοι και 487 είναι οι Τουρκοκύπριοι. Η κοινότητα έχει τρεις Ορθόδοξες εκκλησίες και ένα τζαμί.

Η αγάπη για τον Κεμάλ

Ο τραγουδιστής φαίνεται πως είναι φανατικός κεμαλιστής, σε τέτοιο βαθμό που έχει “χτυπήσει” τατουάζ με το όνομα του Τούρκου ηγέτη στο χέρι του. Ο Φαίδων έχει δηλώσει δημόσια στο παρελθόν πως πολλές φορές αισθάνθηκε να τον αντιμετωπίζουν ως ξένο στην ίδια του τη χώρα, εξαιτίας της ελληνικής του καταγωγής.

 

Μάλιστα ο Φαίδων φαίνεται πως έχει λάβει μέρος σε διαδήλωση υπέρ του κεμαλικού κράτους και της τουρκικής δημοκρατίας. Όπως έχει δηλώσει: “Η Δημοκρατία της Τουρκίας και η τουρκική σημαία θα ζει για πάντα”.

 

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επικρίνουν την στάση του στο θέμα του Κεμάλ Ατατούρκ, ακριβώς εξαιτίας της καταγωγής του και συνδέουν αυτή την κριτική με τις εκκαθαρίσεις του τουρκικού στρατού που οδήγησαν στη γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων.

Στον Άγιο Δομίνικο ο τραγουδιστής

Όπως είδαμε στο facebook, ο Φαίδων βρίσκεται στον Άγιο Δομίνικο μαζί με τον Σάκη Τανιμανίδη και τον Acun Ilicali, ενώ όπως είναι φυσικό έχει ήδη γυριστεί το επεισόδιο στο οποίο τραγουδά για τους νικητές της μονομαχίας Ελλήνων και Τούρκων.

Ο τραγουδιστής βρίσκεται στο στοιχείο του, αφού απολαμβάνει τις εξωτικές παραλίες της δομινικανής δημοκρατίας.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα