Δάνειο 300 εκατ. ευρώ με 'τσουχτερό' επιτόκιο έκλεισε ο ΑΔΜΗΕ

Δάνειο 300 εκατ. ευρώ με 'τσουχτερό' επιτόκιο έκλεισε ο ΑΔΜΗΕ

Αν και ο ΑΔΜΗΕ κλείνει ένα θέμα που διαπραγματευόταν καιρό, κύκλοι της αγοράς σχολιάζοντας τις επιτοκιακές αυτές επιδόσεις επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα ακριβό "ελληνικό" επιτόκιο

Στην αναχρηματοδότηση όλων των υφιστάμενων δανείων του, πλην εκείνων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ετοιμάζεται να προχωρήσει ο ΑΔΜΗΕ, με εκδότες τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που ενέκριναν προ ημερών την απόσχισή του.

Στον απόηχο της θορυβώδους απόσχισης του 51% από τη ΔΕΗ, ο διαχειριστής του συστήματος ηλεκτρισμού της χώρας, πρόκειται σύντομα να φέρει στο διοικητικό του συμβούλιο την λήψη κοινοπρακτικού δανείου ύψους γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, και με επιτόκιο 6%, δηλαδή υψηλότερο απ’ όσο έχουν πετύχει τελευταίως άλλες ελληνικές εταιρείες.

Αν και ο ΑΔΜΗΕ κλείνει ένα θέμα που διαπραγματευόταν καιρό τώρα με τις τράπεζες, εντούτοις κύκλοι της αγοράς σχολιάζοντας τις επιτοκιακές αυτές επιδόσεις επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα ακριβό "ελληνικό" επιτόκιο, εξέλιξη απολύτως αναμενόμενη αφού, όπως και η ΔΕΗ, έτσι και ο ΑΔΜΗΕ, αξιολογούνται με τους ίδιους ακριβώς όρους με το Δημόσιο.

Επιβαρύνονται άρα με το country risk που υπάρχει πάνω από τις ελληνικές κρατικές εταιρείες δίχως εξωστρεφή δραστηριότητα. Υπό αυτή την έννοια, θα ήταν μεγάλη επιτυχία για την ΔΕΗ που επίσης βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις συστημικές τράπεζες για ένα δάνειο 200 εκατ. ευρώ, να πετύχει επιτόκιο καλύτερο του 6%.

Το πρόβλημα για εταιρείες σαν κι αυτές είναι ότι επηρεάζονται στο 100% από τα σκαμπανεβάσματα της ελληνικής οικονομίας. Όσο η διαπραγμάτευση θα παραμένει παγωμένη, τόσο θα εξανεμίζονται οι ελπίδες για προσέγγιση στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, και τόσο το ελληνικό δεκαετές ομόλογο θα παραμένει σταθερά καρφωμένο πάνω από το 7%.

Αυτή ακριβώς η κλιμάκωση του ελληνικού ρίσκου που αρχίζει ξανά να δείχνει η αγορά των ομολόγων, αντανακλάται κατά 100% σε κρατικές εταιρείες σαν τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ, οι τύχες των οποίων είναι άρρηκτα δεμένες με την εγχώρια αγορά.

Για να καταλάβει κανείς την διαφορά, όταν προ ολίγων μηνών τα ΕΛΠΕ είχαν βγει στις αγορές για αντλήσουν κεφάλαια 375 εκατ ευρώ, πέτυχαν επιτόκιο 4,87%, και ενώ οι προσφορές ανήλθαν στα 700 εκατ. ευρώ.

Και αυτό καθώς συγκριτικά με την ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ, επιχειρήσεις σαν τα ΕΛΠΕ, εξαρτώνται πολύ λιγότερο από τις περιπέτειες της ελληνικής οικονομίας, και το ρίσκο χώρας, καθώς εξάγουν πλέον το 60% των πετρελαϊκών προϊόντων που διυλίζουν. Το ίδιο θα συνέβαινε στο βαθμό που η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ είχαν καταφέρει να αποκτήσουν παρουσία στο εξωτερικό, είτε μέσω θυγατρικών, είτε μέσω συνεργασιών, και σημαντικό μέρος από τα έσοδά τους δεν προέρχονταν αμιγώς από δραστηριότητες εντός της Ελλάδας.

ADVERTISING

SHARE: