Η Ευρώπη που αντιστέκεται

Η Ευρώπη που αντιστέκεται

Η επικράτηση Μακρόν σε συνέχεια του αποτελέσματος των ολλανδικών εκλογών, δείχνει ότι η Ευρώπη αντέχει ακόμα. Αν όμως δεν ληφθεί το μήνυμα της δυναμικής της ακροδεξιάς, ίσως οι Λεπέν του μέλλοντος να μην ηττηθούν

Μετά από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, πολλοί, σε όλη την Ευρώπη, άρχισαν να κάνουν προβλέψεις για τη νέα αμερικανική ‘απόβαση στη Νορμανδία’ – προαναγγέλλοντας την επικράτηση των πάσης φύσεως λαϊκιστών.

Η Ευρώπη, κουρασμένη από τις πολιτικές της λιτότητας και τις παρενέργειες του προσφυγικού, έδειχνε πιο έτοιμη από ποτέ να παραδοθεί στα κελεύσματα των ηγετών όπως η Μαρίν Λεπέν.

Οι ολλανδικές κάλπες έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην ακροδεξιά – και τώρα ήρθε η σειρά της Γαλλίας: η άνετη επικράτηση Μακρόν οδηγεί στα Ηλύσια Πεδία έναν άνθρωπο με ξεκάθαρη άποψη υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Η εκλογή του σηματοδοτεί τη συνέχεια του γαλλογερμανικού άξονα σε μία νέα βάση: είναι προφανές ότι αν οι ‘σκληροί του Βερολίνου’ επιμείνουν στις περιοριστικές πολιτικές , θα συμβάλουν απλώς στη δημιουργία των επόμενων Λεπέν, που δεν θα ηττηθούν.

Η Ευρώπη αντιστέκεται στην ακροδεξιά – αλλά όχι για να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς. Αντιστέκεται στα απωθητικά σχέδια των λαϊκιστών διεκδικώντας την Ευρώπη της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Για την Ελλάδα, τα νέα δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερα: ο Μακρόν φρόντισε λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες να στείλει το μήνυμα ότι θα είναι συμπαραστάτης στο θέμα της διευθέτησης του χρέους , κατά το πρότυπο Ολάντ.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας θα κριθεί στην πράξη. Αλλά η νίκη του στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας σε ολόκληρη την ήπειρο.

(Φωγογραφία: AP/Thibault Camus)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα