Ο προγραμματισμένα απρόβλεπτος Αλέξης Τσίπρας

Ο προγραμματισμένα απρόβλεπτος Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι παίκτης κι αυτό το έχει αποδείξει όχι μόνο παίζοντας κορώνα γράμματα τη χώρα με το δημοψήφισμα, αλλά και δημιουργώντας ένα κλίμα στη κοινωνία "διαρκών δικαστηρίων"

Η «καθαρή έξοδος» του πρωθυπουργού αποτελεί ένα ιδιαίτερα ελκυστικό σλόγκαν το οποίο όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Έχει προφανώς απήχηση σ’ έναν κόσμο που θέλει να πιστέψει ότι ολοκληρώνεται ο κύκλος μιας σκληρής περιόδου, αλλά αυτός ο κόσμος που θέλει να το πιστέψει, είναι ο ίδιος κόσμος που καταβάλλει προσπάθεια να ξεπεράσει το «λάθος» του. Ποιο είναι το λάθος του; Ότι πίστεψε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ- δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας γιατί αν δεν υπήρχε αυτός δεν θα υπήρχαν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι ΑΝΕΛ- του έλεγαν την αλήθεια. Για να το κάνουμε πιο απλό, πιστεύουν στην «καθαρή έξοδο» όσοι πίστευαν ότι… «Εμείς θα παίζουμε τον ζουρνά και οι αγορές θα χορεύουν».

Αυτοί όμως δεν έχουν καμία σημασία για τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, όχι κατ’ ανάγκη αριστεροί, που θεωρούν ότι και όποιος άλλος στη θέση του θα ακολουθούσε την ίδια πολιτική. Τουλάχιστον αυτός, πιστεύουν, έχει καλές προθέσεις. Δεν ήθελε να αυξήσει τους φόρους, αλλά τους αύξησε γιατί οι δανειστές τον πίεσαν. Μείωσε τις συντάξεις γιατί του το επέβαλαν. Δεν κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ γιατί δεν τον άφησαν. Συνεπώς τώρα που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, σιγά- σιγά ο Αλέξης Τσίπρας θα αποκαταστήσει τις αδικίες αφού δεν θα υπάρχει εποπτεία. Γι αυτό και ζητάει «καθαρή έξοδο».

Οπότε αφού οι ψηφοφόροι του, όσοι τέλος πάντων δηλώνουν ότι θα τον ξαναψηφίσουν, είναι δεδομένοι, σε ποιους απευθύνεται η «καθαρή έξοδος»; Στην πλειονότητα του εκλογικού σώματος. Σε όσους δεν θα τον ψηφίσουν. Κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός παίζοντας κυριολεκτικά το τελευταίο του χαρτί, προκειμένου αφενός να κρατήσει ζωντανό το αφήγημα του στη κοινωνία και αφετέρου να διατηρήσει σε ανεκτό επίπεδο την αξιοπιστία του στο χώρο της Αριστεράς, βάζει ψηλά τον πήχη ρισκάροντας να περάσει από κάτω. Είναι πεπεισμένος πως είτε από πάνω είτε κάτω από τον πήχη θα έχει αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι παίκτης κι αυτό το έχει αποδείξει όχι μόνο παίζοντας κορώνα γράμματα τη χώρα με το δημοψήφισμα, αλλά και δημιουργώντας ένα κλίμα στη κοινωνία «διαρκών δικαστηρίων» με κατηγορούμενο το πολιτικό σύστημα. Μιλάει, λοιπόν, για «καθαρή έξοδο» ενώ είναι σαφές ότι η έξοδος θα συνοδεύεται με εποπτεία. Και το κάνει προκειμένου να διευθετήσει πολιτικά το πλαίσιο της εκλογικής αναμέτρησης. Αν περάσει πάνω από τον πήχη, θα πάει σε εκλογές με το αφήγημα του πολιτικού που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Αν περάσει κάτω από τον πήχη, πάλι θα πάει σε εκλογές αυτή τη φορά όμως με το αφήγημα του πολιτικού που δεν υπέκυψε.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει ότι είναι προτιμότερο να εφαρμόσει τα μέτρα που η κυβέρνηση του έχει ψηφίσει, ο… επόμενος. Μετά από δύο θητείες θα έχει το χρόνο να… «σοσιαλδημοκρατικοποιήσει» του ΣΥΡΙΖΑ και να ελπίζει σε μια «δεξιά παρένθεση» που δεν θα κρατήσει πολύ. Αφήστε που εργάζεται πυρετωδώς να μην υπάρξει αυτοδυναμία, ενισχύοντας παρασκηνιακά (μέσω Καμμένου) μια δεξιά Ελιά και ταυτόχρονα έχει βρει συνομιλητές εντός του Κινήματος Αλλαγής ώστε να κοπούν οι γέφυρες με τη Νέα Δημοκρατία.

Άρα ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί το σλόγκαν της «καθαρής εξόδου» στη βάση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής που έχει στόχο τις εκλογές. Γνωρίζει ότι το πλέον πιθανό είναι ότι θα χάσει, αλλά πιστεύει ότι θα βγει κερδισμένος ως προς το σχεδιασμό που έχει καταστρώσει και θα αρχίσει να υλοποιεί λιαν συντόμως. Και ως συνήιως προγραμματισμένα απρόβλεπτος…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα