Ο νόμος του Άδωνη

Ο νόμος του Άδωνη
Έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων προκειμένου να ανακοινωθεί επίσημα, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, η διαβίβαση της δικογραφίας για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis Hellas την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2018. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Τα προερχόμενα από το ΛΑΟΣ στελέχη διασφαλίζουν στον πρόεδρο της ΝΔ μία επικοινωνία με το υπερσυντηρητικό κοινό στα δεξιά του κόμματος

Όπως έχουν τα πράγματα, στη Νέα Δημοκρατία μπορεί κανείς να κάνει ό,τι νομίζει – εκτός από ένα: να τα βάλει με τον Άδωνη Γεωργιάδη. Μία βουλευτής – η Κατερίνα Παπακώστα – και ένα στέλεχος – ο Βαγγέλης Αντώναρος αποδεικνύουν τον κανόνα, με τον βουλευτή Γιώργο Βλάχο στο ρόλο της εξαίρεσης.

Ο βουλευτής Αττικής είναι ο μόνος που κατάφερε και να ζητήσει την παραίτηση Γεωργιάδη από την θέση του αντιπροέδρου του κόμματος και να μην θέσει – προς το παρόν, τουλάχιστον – εαυτόν εκτός Νέας Δημοκρατίας. Η αλήθεια είναι ότι διέπραξε το αδίκημα άπαξ – προφανώς του διαμηνύθηκε αμέσως ότι στην επόμενη έξοδο έχει διόδια και το πράγμα έληξε (;) κάπου εκεί.

Γιατί όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφαρμόζει τον «κανόνα Άδωνη»; Το πράγμα είναι μάλλον απλό: τα προερχόμενα από το ΛΑΟΣ στελέχη διασφαλίζουν στον πρόεδρο της ΝΔ μία επικοινωνία με το υπερσυντηρητικό κοινό στα δεξιά του κόμματος. Για έναν πολιτικό που κουβαλά – πέρα από το επώνυμό του – και την φιλελεύθερη παράδοση του αειμνήστου, η παρουσία του κ. Γεωργιάδη αποτελεί επένδυση εκλογικής προσέγγισης με κοινά που δεν ξυπνούν και κοιμούνται με το όνειρο να δουν «τον Κυριάκο πρωθυπουργό».

Μπορεί – λόγω της ταύτισης με τον Αδωνη Γεωργιάδη – ο κ. Μητσοτάκης να αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι στρίβει το τιμόνι της ΝΔ προς τα δεξιά , αλλά κάτι τέτοιο πολύ λίγο τον απασχολεί: το κομμάτι του μεσαίου χώρου που τον ακολουθεί δεν το κάνει στο όνομα του φιλελευθερισμού, αλλά με αντι- ΣΥΡΙΖΑ λογική – άρα, δεν τους προβληματίζει το «κλίνατ΄ επί δεξιά».

Βεβαίως, για ένα κόμμα εξουσίας , οι οπαδοί είναι είναι δεδομένοι – αλλά δεν φτάνουν από μόνοι τους για να εκδοθεί το εισιτήριο για το Μέγαρο Μαξίμου. Για τον κ. Μητσοτάκη , όμως, είναι απαραίτητοι και οι κεντρώοι ψηφοφόροι που τρομάζουν στην ιδέα μίας διακυβέρνησης Γεωργιάδη με …πρωθυπουργό τον Κυριάκο.

Ωστόσο, μετά τα συλλαλητήρια , ο κ. Γεωργιάδης – όπως και τα στελέχη της δικής του πορείας – έχουν ακόμα μεγαλύτερη αξία για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Βλέπετε, είναι οι μόνοι που μπορούν να συνομιλήσουν στον δρόμο για τις κάλπες με τους οπαδούς του στρατηγού Φράγκου. Ο φιλελευθερισμός μπορεί να περιμένει στο ακουστικό του…

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα