Διαμαρτυρία συνοδεία δημάρχων για το προσφυγικό από νησιώτες στην Αθήνα

Διαμαρτυρία συνοδεία δημάρχων για το προσφυγικό από νησιώτες στην Αθήνα

Κάτοικοι από Χίο, Λέσβο και Σάμο πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ενώ οι δήμαρχοι των νησιών τους συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση

Την αποσυμφόρηση των νησιών απ’ τους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι  ο αριθμός που φιλοξενούνται στις δομές είναι κατά πολύ μεγαλύτερος απ’ αυτόν που έχουν σχεδιαστεί, ζήτησαν σήμερα νησιώτες απ’ τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Μαζί με τους κατοίκους των νησιών που έχουν σηκώσει και το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού, ήρθαν και οι δήμαρχοι τους, που στην πορεία μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν θα έχουν αργότερα συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Για μια κατάσταση «απόλυτα μη διαχειρίσιμη και ιδιαίτερα στο χώρο του hot spot όπου οι συνθήκες είναι επικίνδυνες» έκανε λόγο ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

«Ζητάμε την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και την υιοθέτηση πολιτικών τέτοιων που θα φέρουν μια βιώσιμη κατάσταση στα νησιά», παρατήρησε ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς. Ο χώρος του Κέντρου Υποδοχής της Χίου «επαρκεί για να κοιμηθούν 800 και όχι για 2.500. Για κανέναν όμως δεν υπάρχει χώρος για να φάνε ή να σταθούν και η πίεση καταλήγει στην τοπική κοινωνία», συμπλήρωσε.

Απ’ την πλευρά του ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος,  μίλησε για «εγκλωβισμένους πρόσφυγες και απελπισμένους πολίτες». Όπως περιέγραψε, στο ΚΥΤ Σάμου «βρίσκονται 3.170 άτομα σε ένα χώρο για 800 που ήταν προσωρινός. Εκεί βρίσκονται ασυνόδευτα παιδιά και ευάλωτες ομάδες που χρειάζονται άμεση προστασία». Ο κ. Αγγελόπουλος ζήτησε «όχι την αποσυμφόρηση των νησιών που είναι αυτονόητη, αλλά και ένα οδικό χάρτη διεξόδου από την κρίση».

Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσε επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος επισήμανε ότι «πλέον έχουμε φτάσει στα όριά μας και ζητάμε από τον πρωθυπουργό της χώρας να δει όπως πρέπει ότι τα νησιά δεν μπορούν να είναι ένα απέραντο hot spot ανθρώπων που ήρθαν εδώ και δεν θέλουν να παραμείνουν».

Στη συγκέντρωση βρέθηκαν επίσης ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα