Διευθύντρια δημοτικού για πρόεδρο συλλόγου γονέων: Βάζει μαθητές να βλέπουν ρατσιστικά βίντεο

Διευθύντρια δημοτικού για πρόεδρο συλλόγου γονέων: Βάζει μαθητές να βλέπουν ρατσιστικά βίντεο

Στο 26ο δημοτικό σχολείο της Λάρισας, μέρος των γονέων έχει ταχθεί εναντίον της ένταξης των προσφυγόπουλων. Σοβαρές καταγγελίες για ενθάρρυνση μαθητών να βλέπουν βίντεο μίσους που αναρτώνται στη σελίδα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων

Βαρύτατες καταγγελίες για “μαθήματα ρατσιστικού μίσους” στην πόλη της Λάρισας. Συγκεκριμένα, στο 26ο δημοτικό σχολείο της πόλης, μερίδα γονέων παρακινεί τα παιδιά να βλέπουν βίντεο ρατσιστικού περιεχομένου που αναρτώνται στη σελίδα που διατηρεί στο facebook ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, όπως καταγγέλλει η διευθύντρια του εν λόγω σχολικού ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, η διευθύντρια του σχολείου, Κατερίνα Σταγιάννη, αναφέρει πως ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, Στέφανος Χαχάμης επιχειρεί “να δυναμιτίσει το κλίμα”.

Σύμφωνα με την καταγγελία της διευθύντριας, ο γονέας “δεν τηρεί τη νόμιμη διαδικασία λειτουργίας και επικοινωνίας του Συλλόγου Γονέων, εκδίδοντας ανακοινώσεις χωρίς συνεδρίαση του ΔΣ γονέων, καταγγέλλοντας ατεκμηρίωτα τη Διεύθυνση του Σχολείου άλλοτε ως πρόεδρος και άλλοτε ως ανυπόγραφο κείμενο “γονέων”.

Όπως καταγγέλλει η κ. Σταγιάννη, ο πρόεδρος του συλλόγου έχει φτάσει στο σημείο να καλεί τους μαθητές “να παρακολουθούν τις αναρτήσεις στο προφίλ του συλλόγου, στο Facebook, όπου αναρτώνται βίντεο ρατσιστικού περιεχομένου. Έφτασε στο σημείο ο πρόεδρος να επιτρέπει να αναρτάται στην ιστοσελίδα στο fb (σύλλογος γονέων 26ου Δημ. Σχ. Λάρισας), που ο ίδιος δημιούργησε, βίντεο ρατσιστικού περιεχομένου άγνωστης προέλευσης, καλώντας με έγγραφο κείμενο που μοίρασε στους μαθητές του σχολείου να παρακολουθούν τις αναρτήσεις του στο fb. Για την εύλογη αντίρρησή μου να διανείμω το παραπάνω προσωπικό κείμενό του στους μαθητές, μου εξέδωσε δημόσια καταγγελία!”, σημειώνει η διευθύντρια.

Οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν να παρέχουν την εκπαίδευση τόσο στα Ελληνόπουλα όσο και στα προσφυγόπουλα

Επίσης, η κ. Σταγιάννη αναφέρει πως ο πρόεδρος του συλλόγου, ενώ κλήθηκε έγκαιρα από τη διεύθυνση του σχολείου να συμμετάσχει στη σύσκεψη που είχε συγκαλέσει η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας για το θέμα της ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολεία, εκείνος “δήλωσε εγγράφως ότι δεν συμμετέχει γιατί δεν έλαβε έγγραφη πρόσκληση”.

Η κ. Σταγιάννη ενημερώνει τους πολίτες πως οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν να παρέχουν την εκπαίδευση τόσο στα Ελληνόπουλα όσο και στα προσφυγόπουλα “στο πλαίσιο των νόμιμων αποφάσεων των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας”.

Από τη δική τους μεριά οι γονείς αναφέρουν πως στις 19/01 ο πρόεδρος του συλλόγου, Σ. Χαχάμης, επισκέφθηκε το σχολείο για να ζητήσει από την διευθύντριά κ. Σταγιάννη να επιτραπεί η διανομή μιας ενημερωτικής επιστολής προς τους γονείς των μαθητών. “Η κα Σταγιάννη έλαβε την επιστολή, την διάβασε και απαγόρευσε να μοιραστεί εντός του χώρου του σχολείου”, λένε.

 

“Ήδη, άτομα που σχεδόν μόνιμα διατείνονται ότι εκπροσωπούν κάποιους συλλόγους, έχουν δημοσιεύσει στα ΜΜΕ μία σειρά άρθρων με γενικό τίτλο: “Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί καλωσορίζουν με ανοιχτή αγκαλιά τα προσφυγόπουλα στα σχολεία της Λάρισας”. Στον αντίποδα, ο σύλλογός μας (μαζί με πάρα πολλούς άλλους), ο οποίος με πραγματικές δημοκρατικές διαδικασίες πήρε αποφάσεις σχετικά με το εάν επιθυμεί την φοίτηση προσφυγόπουλων στο σχολείο μας. Μία απόφαση αρνητική, με συντριπτική πλειοψηφία (94%), μετά από πολύ μεγάλη συμμετοχή των γονέων σε μυστική ψηφοφορία. Έρχονται λοιπόν όλοι αυτοί που δεν ανήκουν στο σχολείο μας, μας προσβάλουν χαρακτηρίζοντάς μας ρατσιστές και ακραίους, και εξ ονόματός μας αναλαμβάνουν δράση. Αυτοί που στην ουσία λειτουργούν αντιδημοκρατικά, διότι μονίμως εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις ή στην καλύτερη περίπτωση τις απόψεις μικρών ομάδων, αγνοώντας συστηματικά τις δημοκρατικές διαδικασίες… Η ίδια (η διευθύντρια του σχολείου), ξεχνά (;) ότι δεν είναι εκλεγμένο μέλος κάποιου συλλόγου ή οργάνωσης, αλλά διορισμένη δημόσιος λειτουργός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Συνεπώς, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πως μιλά στο εν λόγω άρθρο της στο όνομα των δασκάλων, μαθητών και γονέων (!) Είναι εκπρόσωπός τους και δεν το γνωρίζουμε;”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο σύλλογος γονέων στην απάντηση του εναντίον της διευθύντριας και της φοίτησης προσφυγόπουλων.

Την ανακοίνωση – απάντηση του συλλόγου γονέων, μπορείτε να τη διαβάσετε ολόκληρη εδώ.

Από δική μας έρευνα στη σελίδα που έχει δημιουργήσει ο σύλλογος στο Facebook, προκύπτει πως μετά τις καταγγελίες και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, τα βίντεο ρατσιστικού περιεχομένου έχουν διαγραφεί.

Αναλυτικά η επιστολή της κ. Σταγιάννη που τιμά το παιδαγωγικό της έργο:

“Ήρθε η στιγμή να υλοποιήσουμε το έργο που ανέλαβε η Ελληνική Πολιτεία στα πλαίσια του ΟΗΕ, να παρέχει εκπαίδευση και μόρφωση στα παιδιά των προσφύγων, που είναι αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών όλου του κόσμου, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος και θρησκείας. Παιδιά κυνηγημένα από τον τόπο τους, από τις βόμβες των ισχυρών της γης, ζήτησαν άσυλο στην πατρίδα μας. Μέσα από τα μάτια τους μπορούμε να δούμε τις αγωνίες και ελπίδες για ζωή, που βίωσε και ο Ελληνικός λαός στην ιστορική του διαδρομή ως πρόσφυγες και μετανάστες.

Η εκπαιδευτική κοινότητα (δάσκαλοι, μαθητές και γονείς) μαζί με την τοπική κοινωνία (αυτοδιοίκηση, επιστημονικοί σύλλογοι, φορείς πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης και πολίτες της πόλης μας) καλούμαστε να συνεργαστούμε για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου μας και στα καινούρια δεδομένα υποδοχής και εκπαίδευσης των 40 προσφυγόπουλων. Να συνεχίσουμε τη συλλογική μας προσπάθεια που κάναμε σε κλίμα γόνιμης συνεργασίας τα τελευταία χρόνια στο 26ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις (μέσω παρεμβάσεων, εκπαιδευτικών δράσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων), που συνέβαλαν στην αναβάθμιση του σχολείου μας.

Τις παραπάνω προϋποθέσεις και το θετικό κλίμα που υπάρχει στο σχολείο μας επιχειρεί να δυναμιτίσει ο πρόσφατα εκλεγείς πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων κ. Χαχάμης, μη γνωρίζοντας τη προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια με τη συνεργασία δασκάλων, μαθητών και γονέων του σχολείου, αφού απείχε έως τώρα και σύμφωνα με την τελευταία δήλωσή του ανέλαβε κυρίως για να αποτρέψει την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στο σχολείο μας.

Ενώ κλήθηκε έγκαιρα από τη Δ/νση του σχολείου να συμμετάσχει στη σύσκεψη που συγκάλεσε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Αναστασοπούλου, δήλωσε εγγράφως ότι δεν συμμετέχει γιατί δεν έλαβε έγγραφη πρόσκληση, κοιτώντας μη απαραίτητες τυπικές διαδικασίες και όχι την ουσία της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν, με προφορική πρόσκληση, όλοι οι άλλοι πρόεδροι των συλλόγων γονέων.

Ως προς την κατηγορία που μου αποδίδει, ότι δε μετέφερα στη σύσκεψη τις θέσεις του συλλόγου γονέων, του απαντώ ότι είμαι εκπρόσωπος του συλλόγου των 30 δασκάλων του σχολείου μου, την ομόφωνη θέση των οποίων μετέφερα για θερμή υποδοχή και εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στο σχολείο μας. Ήταν δική του δουλειά να μεταφέρει την όποια θέση του συλλόγου γονέων στη σύσκεψη, την οποία αν και ανέλαβε, δεν έκανε. Προφανώς διευκολύνεται να επικοινωνεί εγγράφως και απρόσωπα κυρίως μέσω κοινωνικών δικτύων και μέσων ενημέρωσης.

Ενώ δείχνει “τυπικότητα” ζητώντας μου έγγραφη επικοινωνία σε κάθε θέμα, ο ίδιος δεν τηρεί τη νόμιμη διαδικασία λειτουργίας και επικοινωνίας του συλλόγου γονέων, εκδίδοντας ανακοινώσεις χωρίς συνεδρίαση του Δ.Σ. Γονέων, καταγγέλλoντας ατεκμηρίωτα τη Διεύθυνση του Σχολείου άλλοτε ως πρόεδρος και άλλοτε ως ανυπόγραφο κείμενο “γονέων”. Έφτασε στο σημείο μάλιστα να επιτρέπει να αναρτάται στην ιστοσελίδα στο Fb (σύλλογος γονέων 26ου Δημ. Σχ. Λάρισας) που ο ίδιος δημιούργησε, βίντεο ρατσιστικού περιεχομένου άγνωστης προέλευσης, καλώντας με έγγραφο κείμενο που μοίρασε στους μαθητές του σχολείου να παρακολουθούν τις αναρτήσεις του στο fb. Για την εύλογη αντίρρησή μου να διανείμω το παραπάνω προσωπικό κείμενό του στους μαθητές μου εξέδωσε δημόσια καταγγελία!

Εμείς οι εκπαιδευτικοί του 26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας δεν θα παρακολουθήσουμε τη μοναχική και ζημιογόνα για το σχολείο και τους μαθητές “δράση” του κ. Στέφανου Χαχάμη. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο πλαίσιο των νόμιμων αποφάσεων των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας με ζήλο για να παρέχουμε επαρκή εκπαίδευση τόσο στα Ελληνόπουλα όπως κάνουμε έως σήμερα όσο και στα προσφυγόπουλα που θα υποδεχτούμε σύντομα όλοι με ανοιχτή καρδιά, αγκαλιά και μυαλό, όπως ταιριάζει στο ήθος και στην ιστορία των Ελλήνων και της τοπικής μας κοινωνίας”.

Στο πλευρό της διευθύντριας

Σύσσωμος ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με ανακοίνωση του, εκφράζει τη στήριξή του στην διευθύντρια του 26ου Δημοτικού σχολείου και καταγγέλλει “κάθε προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εκφοβισμό ενόψει της υποδοχής των παιδιών των προσφύγων στα Δημόσια Σχολεία του Λάρισας”.

“Η συνάδελφος διευθύντρια του 26ου Δημοτικού Λάρισας εκτελεί άριστα τα καθήκοντά της που απορρέουν από τον θεσμικό της ρόλο και δε χρειάζονται υποδείξεις στο έργο της. Έχει την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση από το ΔΣ του συλλόγου μας στην προσπάθειά της να οργανώσει όσο το δυνατόν καλύτερα την υποδοχή των παιδιών των προσφύγων” αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του συλλόγου εκπαιδευτικών.

Ανακοινώσεις υπέρ της ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολεία και καταδίκης των ρατσιστικών φαινομένων, έχουν εκδώσει πλήθος κοινωνικών και πολιτικών φορέων, συλλόγων γονέων, αλλά και των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Λάρισας.

Εμβολιασμένα στο σύνολό τους τα προσφυγόπουλα

Σημειώνεται πως επισήμως, το θέμα που προβληματίζει τους γονείς, είναι η υγιεινή των παιδιών και η φερόμενη “επικινδυνότητα” για τη μετάδοση ασθενειών.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, ο εμβολιασμός των προσφυγόπουλων και συγκεκριμένα η πλήρης εμβολιακή τους κάλυψη, για την προστασία τους, αλλά και για την προστασία του γενικότερου κοινωνικού συνόλου, είναι βασική προϋπόθεση για να συμμετέχουν στις δομές εκπαίδευσης που λειτουργούν και θα λειτουργούν στη χώρα.

Αυτό αποτελεί ρητή εντολή του Υπουργείου Παιδείας και το έργο αυτό έχουν αναλάβει οι “Γιατροί» του κόσμου”, που συνεχίζουν να υλοποιούν εκστρατείες εμβολιασμού, στους πρόσφυγες της χώρας μας, βάσει συστάσεων του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, προκειμένου να ανταποκριθούν στις θεμελιώδεις ανάγκες αυτών των ευάλωτων παιδιών. Σύμφωνα με το πρόγραμμά τους, θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί σε παιδιά ηλικίας από 6 εβδομάδων έως 15 ετών, κατά έντεκα συνολικά παθήσεων: ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, πνευμονιόκοκκο, διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, αιμόφιλο ινφλουένζα Β, Ηπατίτιδα Α και Β.

Με συμφωνία των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, τα Κέντρα Φιλοξενίας που εντάσσονται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης στα σχολεία της χώρας, ακολουθούν την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού και εφόσον έχει πραγματοποιηθεί εμβολιασμός των παιδιών στο κάθε συγκεκριμένο Κέντρο, εισέρχονται κανονικά και συνεχίζουν τη φοίτηση στα προγράμματα. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως όλα τα προσφυγόπουλα είναι εμβολιασμένα και πως οι εμβολιασμοί συνεχίζονται για τον αποκλεισμό όλων των πιθανών επιδημιών που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε χώρο.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, οι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο εμβολιάζονται άμεσα για ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα (παιδιά και ενήλικοι), διφθερίτιδα, τέτανο, κοκίτη, πολιομυελίτιδα (παιδιά, έφηβοι, ενήλικοι) και φυματίωση (νεογνά).

Σε περίπτωση που η επιδημιολογική επιτήρηση δείξει συρροή κρουσμάτων, γίνεται εμβολιασμός για μηνιγγιτιδόκοκκο και γρίπη. Εφόσον η παραμονή στη χώρα παρατείνεται, οι εμβολιασμοί συμπληρώνονται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, που εφαρμόζεται στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού.

Για την εγγραφή των προσφύγων στο σχολείο ισχύει ό,τι και για τα παιδιά Ελλήνων. Μεταξύ των προϋποθέσεων είναι η τήρηση Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ) ως δικαιολογητικού εγγραφής των παιδιών στο νηπιαγωγείο και στην πρώτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου. Το ΑΔΥΜ είναι και ιατρικό πιστοποιητικό παρακολούθησης της υγείας των μαθητών.

Επιπλέον, τα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δείχνουν ότι τα ποσοστά νοσηρότητας στον πληθυσμό των προσφύγων δεν δικαιολογούν καμία ανησυχία. Μάλιστα, το ποσοστό εμβολιασμού των προσφύγων είναι συχνά υψηλότερα από το αντίστοιχο του γενικού πληθυσμού, καθώς διενεργείται υποχρεωτικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα